Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Recommended Posts

37 minutes ago, fanfar19 said:

Tak mi ostatnio przyszło do głowy aby spróbować zrobić zmiany w kolekcji i wymienić zegarek z jasną tarczą.
Pierwszy wybór to moonwatch. Ten zegar z ciemną tarczą nigdy mnie nie zachwycał. Nie podobają mi się plastikowe wskazówki, wersja z hesalitem w ogóle nie odpowiada, zaś wersja z szafirem ma denerwujący mleczny ring (choć trzeba powiedzieć, że jest duża poprawa wobec poprzedniej wersji). Ale to czarny, biały na zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco.
Zrobiłem więc podejście, mieli tylko na pasku więc na pasku:

IMG_2933.JPEG

IMG_2934.JPEG

No i sam zegar zrobił bardzo pozytywne wrażenie. Wskazówki nie wyglądają na plastikowe, mlecznego ringu praktycznie nie zauważyłem. Czytelność zegara świetna. Niby 42 ale to optycznie taki wcale nie za duży zegarek więc bez problemu na nadgarstku mi leżał. Projekt mi się podoba, choć są i tacy, którzy twierdzą, że Omega w moonwatch'u tylko odcina kupony. Dla mnie same plusy.

Ale. Niestety jest i ale. Na czymś trzeba taki zegarek nosić. Pasek oryginalny fajny, miękki, dobrze się na nim zegarek układa. Tylko co to za szpara pomiędzy kopertą, a paskiem??? W zegarku za 40 tys.? Dla mnie nie do przejścia. Obawiam się też, że tak będzie z każdym innym paskiem.
Na bransolecie był czarny ale ponieważ chodziło tylko o test bransolety to przecież bez znaczenia. Niestety rozczarowanie. Ogniwa bransolety sprawiły na mnie wrażenie jakby były zrobione z cieniutkich blaszek, zaś cała bransoleta w mojej ocenie nie przystaje do zegarka w tym przedziale cenowym, zdecydowanie nie dorównując jakością samemu zegarkowi.
Szkoda, lubię bransolety, większość zegarków mam na bransoletach. Ale ten raczej nie dla mnie.

Masz jeszcze dedykowaną do tego modelu gumę - nie ma szpary. Polecam też NATO od omegi, dobierzesz sobie kolor jaki Ci się podoba, a jakość jest TOP.

Co do bransolety Moonwatcha to też jestem na nie, za delikatna dla mnie, za wąska przy zapięciu.

438362404_Screenshot2024-11-12at11_17_52.thumb.png.e4fcbc8c7521f9a02a57c2d3f05515f9.png

Masz jeszcze dedykowaną do tego modelu gumę - nie ma szpary. Polecam też NATO od omegi, dobierzesz sobie kolor jaki Ci się podoba, a jakość jest TOP.

Co do bransolety Moonwatcha to też jestem na nie, za delikatna dla mnie, za wąska przy zapięciu.

438362404_Screenshot2024-11-12at11_17_52.thumb.png.e4fcbc8c7521f9a02a57c2d3f05515f9.png

To ja zupełnie odwrotnie. Dla mnie bransa tego nowego Moona jest elementem, który sprawia, że cały czas myślę o nim jako potencjalnym EDC. Z drugiej strony cena oczywiście odstrasza, bo w tym budżecie jest Santos.

Z kolei gdyby bransoleta SMPc była nieco delikatniejsza, to ten zegarek rzadko schodziłby u mnie z nadgarstka.

Godzinę temu, rafi napisał(-a):

Z kolei gdyby bransoleta SMPc była nieco delikatniejsza, to ten zegarek rzadko schodziłby u mnie z nadgarstka.

Czyli kupić zegarek i go nie nosić bo bransoleta niewygodna. :lol:

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Ja nie mam zastrzeżeń co do uczucia jakości bransolety do Moona, wręcz przeciwnie, świetnie sie układa i ma to uczucie jakości. Za to design, tu się zgodzę. Zwężenie jest zbyt agresywne, nie tylko optycznie, ale powoduje, że cały zegarek jest top heavy. Jak jest luźniej na ręce, to robi się niewygodnie bo krawędź wbija się w rękę. Tak samo spasowanie przy uchach, nie widziałem jeszcze dobrego egzemplarza. Lekkie szpary, a do tego mam wrażenie, że endlink jest osadzony odrobinę za nisko. Wiem, że Rolex ma łatwiej przez proste ucha, ale powinna Omega się uczyć.

Czyli kupić zegarek i go nie nosić bo bransoleta niewygodna. :lol:

Ale Panie, ja go noszę i to często. Ale czasem muszę dać łapię odpocząć.

12 godzin temu, abir napisał(-a):

1731441930302.thumb.jpeg.a83eb51438a91d1d19e79103954177c2.jpeg

1731441930286.thumb.jpeg.b6a2a7f9db5f6b2ab8564c5b8fef954a.jpeg

Już trochę chłodno ale polecam lody w Pomerani :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

Godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Już trochę chłodno ale polecam lody w Pomerani :) 

dziękuję zapamiętam, kilka razy w roku kręcę się prywatnie w okolicach Darłówko/Koszalin. na pewno będzie okazja spróbować.👍

a propos lodów, to jak jest sposobność to wybieramy się na takie swojskie lody do Koszalina, maja wymyślne smaki. nie wiem jak się nazywa ta lodziarnia, ale jest na rogu budynku, przy takim dużym skrzyżowaniu i zawsze są tam kolejki. rodzinka bardzo je lubi 

Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia

13 minut temu, abir napisał(-a):

dziękuję zapamiętam, kilka razy w roku kręcę się prywatnie w okolicach Darłówko/Koszalin. na pewno będzie okazja spróbować.👍

a propos lodów, to jak jest sposobność to wybieramy się na takie swojskie lody do Koszalina, maja wymyślne smaki. nie wiem jak się nazywa ta lodziarnia, ale jest na rogu budynku, przy takim dużym skrzyżowaniu i zawsze są tam kolejki. rodzinka bardzo je lubi 

Dlatego napisałem o Pomerani. Dwa lata temu byliśmy tam więc lody były kilkukrotnie. W tym roku będąc w Ustce pojechaliśmy na jeden dzień ale lody bardzo dobre :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

19 godzin temu, rafi napisał(-a):

A masz mikroregulację

Godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):
Cytat

A masz mikroregulację

E tam, a po co 😁

Silverwow_net.jpg

- ireo

1 godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

A masz mikroregulację

Mam. ale tu nawet nie chodzi o dopasowanie, choć latem mikroregulacja w ciągu dnia i w tym aspekcie się przydaje. 

Po prostu mogłaby być o te dwa mm zwężana przy zapięciu i nosiłoby się wygodniej. Dla jasności - nie jest niewygodna, ale mogłaby być wygodniejsza. 

Ogólnie moim zdaniem gabaryt tej bransolety trochę nie licuje z jej lekko biżuteryjnym charakterem... A tak naprawdę to marudzę bez sensu 😀

Miałem takie samo wrażenie, w stosunku do koperty bransa jest bardzo masywna

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, rafi napisał(-a):

Mam. ale tu nawet nie chodzi o dopasowanie, choć latem mikroregulacja w ciągu dnia i w tym aspekcie się przydaje. 

Będę pamiętał jak będziesz ssię pozbywać.  

Po prostu mogłaby być o te dwa mm zwężana przy zapięciu i nosiłoby się wygodniej. Dla jasności - nie jest niewygodna, ale mogłaby być wygodniejsza. 

Ogólnie moim zdaniem gabaryt tej bransolety trochę nie licuje z jej lekko biżuteryjnym charakterem...

Dokładnie.  

A tak naprawdę to marudzę bez sensu 😀

Oj tam. 

Po to tu jesteśmy aby klepać się po ramionach i czasem ponarzekać.  :D

Oj tam. 
Po to tu jesteśmy aby klepać się po ramionach i czasem ponarzekać. 

Będę o Tobie pamiętał zanim wystawię. Aczkolwiek na teraz nie jest to wysoce prawdopodobne.
Natomiast jakbyś chciał się pozmieniać na chwilę PAMEM, to pisz jak będziesz w okolicy Wawy albo ja się odezwę jak będę leciał na południe.

7 godzin temu, rafi napisał(-a):

Będę o Tobie pamiętał zanim wystawię.

👍

Aczkolwiek na teraz nie jest to wysoce prawdopodobne.

I bardzo dobrze. Bo obecnie jestem na etapie dogadywania innego zegarka.  :D

Natomiast jakbyś chciał się pozmieniać na chwilę PAMEM, to pisz jak będziesz w okolicy Wawy albo ja się odezwę jak będę leciał na południe.

To jest dobry pomysł.  

11 hours ago, rafi said:

Ogólnie moim zdaniem gabaryt tej bransolety trochę nie licuje z jej lekko biżuteryjnym charakterem... A tak naprawdę to marudzę bez sensu 😀

Czy próbowałeś z alternatywną bransoletą np od Forstnera lub Uncle Seiko?

Moja AT zmieniła sie diametralnie po takiej przesiadce. 

Czy próbowałeś z alternatywną bransoletą np od Forstnera lub Uncle Seiko?
Moja AT zmieniła sie diametralnie po takiej przesiadce. 

Nie, nie próbowałem. I raczej chyba odpuszczę. Mam uncle do GSa. Bardzo wygodna, choć jakościowo to nie jest jakiś kosmos. Dodatkowo w tym zegarku projekt bransolety jest istotnym elementem DNA całości. Poza tym i tak Omega jest noszona dość często. Jakby jeszcze miała wygodniejszą bransę, to co bym robił z pozostałymi zegarkami
Niemniej dzięki.