Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Recommended Posts

Najbardziej podatne na zarysowanie jest zapięcie niestety w codziennym użytkowaniu nie można tego uniknąć .

Myślę, że i ja mógłbym przyłączyć się do klubu Orisa z moją małą kolekcją. Mam szczególny sentyment do tej marki, ponieważ mój pierwszy mechaniczny (szwajcarski) zegarek jaki zakupiłem około 4 lata temu to właśnie Oris. Na dzień dzisiejszy posiadam trzy egzemplarze tej szacownej firmy, ale w planach jest już następny.

post-37028-0-55320600-1313945600_thumb.jpg

Moja wspaniała trójka w ujęciu grupowym :D

post-37028-0-85468600-1313945846_thumb.jpg

post-37028-0-66158800-1313946049_thumb.jpg

post-37028-0-79955500-1313946282_thumb.jpg

I każdy z osobna :)

Mi sie bardzo podoba limited Malediwy. Ale bardziej realnie przymierzam sie do modelu aquis. Można go obejrzeć gdzieś w warszawie... jesli wogole sa juz w sklepach?

Hedonista, świetna kolekcja Orisków, tylko pozazdrościć :D

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Guest Jash

Mi sie bardzo podoba limited Malediwy. Ale bardziej realnie przymierzam sie do modelu aquis. Można go obejrzeć gdzieś w warszawie... jesli wogole sa juz w sklepach?

Aquisów na razie nie ma i nie wiadomo kiedy będą. Jak coś dam znać.

no dobra,też oriski wpadły mi w oko, przymierzam się do tego orisa. co o nim sądzicie. Jest na ''ecie''. Słyszałem że są słabe ety.Inne mają własne mechanizmy orisa.Wpadł mi w oko ten zegarek.

post-33544-0-01869700-1314184044_thumb.jpg

Ja również o nim myślę... i z tego co mi wiadomo mechanizm jaki tu jest to Eta 2836-2

Robert

Guest Jash

Ja również o nim myślę... i z tego co mi wiadomo mechanizm jaki tu jest to Eta 2836-2

Dokładnie, modyfikowana przez Orisa.

Przeglądając posty wcześniejsze natrafiłem na dość gorącą debatę na temat mechanizmów orisa,sporo osób uważa,że użyta ''eta''-co prawda modyfikowana przez orisa to niezbyt trwały mechanizm ok 10 lat i złom. Nie wiem jak oris modyfikuje te ety, czy uderza w najsłabsze ogniwa mechanizmu(koła automatu) przez co zwiększa jego żywotność, czy dokonuje innych zmian.

Druga sprawa to konserwacja ja rozumiem że zegarek trzeba średnio raz na trzy lata dać do nasmarowania, że trzeba ponieść ten koszt. Tu pojawił się problem dla niektórych bo stwierdzili że zegarki szwajcarskie to złomy, lepiej kupić seiko, bądź inny japoniec to i konserwacja tańsza i konstrukcja prostsza ,mniej awaryjna. Nie wiem ile tam prawdy ale czołowe firmy zegarmistrzowskie produkujące zegarki takie jak tag heuer, omega, czy oris nie robią ich na parę lat, są to sprzęty na pokolenia, o ile właśnie regularnie będziemy o nie dbać.Prestiż tych firm nie pozwala na produkcje bubli,przecież to światowa klasa. Mechanizmy ety stosuje większośc firm więc nie warto się tym przejmować tym bardziej że płacimy naprawdę dużo za zegarki, mamy pewne wymagania co do jakości.

Jak wy koledzy podchodzicie do tej sprawy.

Ja uważam że zarówno "szwajcarskie zegarki" jak i Seiko są dobre, zależy tylko które konkretnie :D

Guest Jash

Właśnie przeczytałem o limitowanej edycji Orisa http://chronos24.pl/...oris-raid-2011/

czy już wiadomo jaka cena, (pewno spora) i czy ktoś widział te zegarki w "realu" ciekaw jestem jak się prezentują na żywo.

pozdrawaim

Pisałem o cenach w innym wątku. Chrono 12990zł, Budzik 26990zł i raczej nie będzie w Polsce dostępny. Wersję chrono powinniśmy mieć w październiku.

Guest Jash

Czy do dobrze widzę , że w ostatnich dniach ceny Orisów Divers znacznie poszły w górę ?

Ceny wszystkich Orisów poszły w górę.

Ile podrożały?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Z wielką przyjemnością przyłączę się do klubu. Mój nowy nabytek OP (fotka tak na szybko, przepraszam za jakość).

(fotka chwilowo usunięta)

Edited by paveltip

Guest Jash

Aquisów na razie nie ma i nie wiadomo kiedy będą. Jak coś dam znać.

Aquisy już się pojawiły. W Warszawie jest na pewno limitowany Maldives, a u nas we Wrocławiu ten sam plus jeden zwykły Aquis z czarnym bezelem.

Paveltip, taki zegarek zasługuje na troche lepsze fotki :(

Guest Jash

Klika szybkich fot nowych Aquisów Orisa. Wersja standardowa, limitacja Maldives i wersja damska na końcu. Zdjęcia słabe bo robione w butiku przy sztucznym, niefajnym oświetleniu.

igp5304.jpg

igp5312.jpgigp5314.jpg

igp5306.jpg

Maldives mi się podoba.Ciekawy kolor :)na żywo też jest taki hmmm niebiesko popielaty?

Edited by waldii