Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Recommended Posts

@sneer, dokładnie chciałem to napisać, że łatwiej się jest zaczaić z siekierą, ale uznałem, że nie będzie to dobry pomysł bo jeszcze ktoś się przestraszy i nie kupi sobie wymarzonego zegarka :(:) @cook, gdzie te foty ? :)

Bartek

Ja obstawiam, że kiedy już Marek odkręci dekielek, Jego oczom ukaże się las... Sorry - to nie ten film. Jego oczom ukaze się taki 350:

post-23302-0-10441500-1357331762_thumb.jpg

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

szał robi tylko napisem na tarczy i ciekawym rozwiązaniem koronki...z innym napisem na tarczy przeszedłby bez echa...a może zdjęcia kiepskie...prosty złoty garniturowiec :) niemniej gratuluje :)

Zartujac..... ;) A czym ma robić szał?-jak nie koronką własnie i napisem? :D Przecież to jest PROSTY ZŁOTY GARNITUROWIEC>>>........I co mają zdjecia wspolnego?Jak fajne to i zegarek fajny ,jak nie to nie? ;)

post-48316-0-49493800-1357348664_thumb.jpg

post-48316-0-55219600-1357349358_thumb.jpg

post-48316-0-88071600-1357349386.jpg

Edited by cook

Pozdrawiam, Marek

no to ujrzelismy werk,

No, to sie Marek postarał... :-)

Ale znaczy się - trafiłem

a305ed90f05795c0.jpg

Skąd w ogóle pomysł na koronkę na deklu, może mi ktoś przybliżyć genezę? Pierwszy raz coś takiego widzę.

Po co takie coś się stosowało?

Nie uwiera w nadgarstek?

Nie jest trochę... niewygodnie nakręcać zegarek?

I jak ze zdejmowaniem dekla, trzeba jakoś ją odkręcać najpierw, zdejmować, czy coś? Widzę wihajster od koronki po zdjęciu dekla, ale jak później z dopasowaniem, trzeba kombinować?

Generalnie bardzo mnie temat tej koronki zaciekawił :D

Hmmm w sumie masz racje... Łatwiej będzie odrabać rękę :D

Tylko żeby sie tak nie skończyło :)

Ta koronka na deklu to faktycznie ciekawostka .

Edited by pawelb29

Deus Dona Me Vi

Koronka jest na dekielku, bo nie każdy lubi, żeby taki dynks jak koronka szpecił linię klasycznego zegarka, zaburzał szlachetna symetrie itp.

Nakręcania nie utrudnia, bo to automat.

Dekiel mocowany jest do koperty dodatkowym zakręcanym pierscieniem, więc z montażem raczej nie powinno być problemu.

a305ed90f05795c0.jpg

Hmm, głupio zapytam może, ale gdzie jest wahnik, skoro to automat? Schowany pod tymi mostkami, czy jak to się zwie?

Hmm, głupio zapytam może, ale gdzie jest wahnik, skoro to automat? Schowany pod tymi mostkami, czy jak to się zwie?

Tak to wygląda w środku

37607b865bb2f2cfmed.jpg

Edited by Daito

:)

Dziękuję, ale nadal nie rozumiem w jaki sposób sprężyna jest naciągana. Na mój chłopski rozum to powinien być jakiś rotor, który dzięki bezwładności tę sprężynę by naciągał. A tutaj wszystko śrubkami poprzykręcane. Może mi ktoś w jakiś prosty sposób, z użyciem nawet tych numerków z obrazka powyżej, objaśnić jak to działa? :D

Ja tam specem nie jestem ale na rotor/wahnik wygląda mi to "coś" na pierścieniu oznaczonym numerem 1143/1, wydaję mi się że pierścień się obraca dzięki "wspomagaczowi" na nim umieszczonemu a umieszczona na wewnętrznej stornie "pierścienia" zębatka przy pomocy trybik naciąga sprężynę - tak to sobie "sprytnie" wymyśliłem... tylko czy właściwie? :rolleyes:

:)

Ja tam specem nie jestem ale na rotor/wahnik wygląda mi to "coś" na pierścieniu oznaczonym numerem 1143/1, wydaję mi się że pierścień się obraca dzięki "wspomagaczowi" na nim umieszczonemu a umieszczona na wewnętrznej stornie "pierścienia" zębatka przy pomocy trybik naciąga sprężynę - tak to sobie "sprytnie" wymyśliłem... tylko czy właściwie? :rolleyes:

Tu macie odpowiedz

Patek Philippe - Calibre 350 and I- 350 Information | White gold ...

Chodzi o tak zwane "uzwojenia dwukierunkowe...."-czyli umieszczenie koronki "standartowo" jest niemozliwe ;)

Z tego co wiem-wahnika brak.....inny system naciagu automatycznego ;) -to Patek w koncu...

cook, pasek jest oryginalny ?

Niestety nie.......poprzedni ktory "przechowywał Patka" ;) -pracował nim w ogrodzie :(

Skąd w ogóle pomysł na koronkę na deklu, może mi ktoś przybliżyć genezę? Pierwszy raz coś takiego widzę.

Po co takie coś się stosowało?

Nie uwiera w nadgarstek?

Nie jest trochę... niewygodnie nakręcać zegarek?

I jak ze zdejmowaniem dekla, trzeba jakoś ją odkręcać najpierw, zdejmować, czy coś? Widzę wihajster od koronki po zdjęciu dekla, ale jak później z dopasowaniem, trzeba kombinować?

Generalnie bardzo mnie temat tej koronki zaciekawił :D

Prosze bardzo-umieszczenie koronki spowodowane jest uzytym systemem naciagu,innaczej -klops ;) ,na koronce jest srubka,odkrecasz i juz......szkoda bo tez jes złota ;) -wiec miekka,nakrecac nie trzeba jak pisał Artur,nie uwiera ;) Edited by chronofil

Pozdrawiam, Marek

Cook bardzo fajny Patek, musisz mu koniecznie zrobić lepsze fotki.

Gwoli ścisłości Piotr nie nazwał go poślednim zegarkiem, a średnim w rodzinie patka, co wcale nie neguje tego, że masz w posiadaniu dzieło sztuki zegarmistrzowskiej, a tym bardziej nikogo nie obraża i nie narusza regulaminu.

Zakup tego zegarka to na pewno sporo emocji, na karb których trzeba złożyć twoją ostrą reakcję.

Ja tam specem nie jestem ale na rotor/wahnik wygląda mi to "coś" na pierścieniu oznaczonym numerem 1143/1

Masz rację, to się chyba potocznie nazywa back wind. Ten ciężar przemieszcza się po okręgu i naciąga sprężynę; naciąg jest dwukierunkowy.

Jak ktoś już wspominał przez taką konsrukcję koronka musi być od strony dekla.

Czy taki typ koronki spotykany byl także w innych modelach lub innych markach.

Ps. Jakieś braki widzę w wątku ?

Deus Dona Me Vi

Czy taki typ koronki spotykany byl także w innych modelach lub innych markach.

Ps. Jakieś braki widzę w wątku ?

Były, wrzuć w google backwinder watch

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Były, wrzuć w google backwinder watch

A najpopularniejszy to chyba LC Futurematic

a305ed90f05795c0.jpg

Dzisiejsze nabytki po bazarku

Pierwsza, malutka damska Cyma, na chodzie tylko tarcza zabrudzona.

dsc05074f.jpg

reszta dzisiejszych nabytków to mechanizmy takie jak:

Osna swiss, też na chodzie

dsc05075b.jpg

Mechanizm z kieszonki Georges Favre Jacot

dsc05076j.jpg

kolejny mechanizm z kieszonkowego zegarka, nie działa ale spodobał mi się z jakiegoś powodu, co do niego to byłbym wdzięczny za jakieś info

dsc05078n.jpg

dsc05079eb.jpg

I na koniec koperta do kieszonki Remontoir

dsc05080t.jpg

dsc05081m.jpg

Właśnie przypłynął do mnie Bałtyk, odkupiony od kolegi Wojtka. Być może będzie to początek przygody z zegarkami z Błonia.

post-57210-0-51382200-1357589124_thumb.jpg

post-57210-0-96918100-1357589141_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Heuer Aquastar Regate cal. Felsa 4000 N - bardzo rzadki zegarek, w pełni sprawny, stalowa koperta, oryginalna, nieodnawiana tarcza, oryginalne koronki, opatentowana w 1964 roku komplikacja w postaci odliczania dokładnie 5 minut do startu regat jachtowych...my preciousss ;)

P.s - gdyby ktoś chciał dowiedzieć się nieco więcej na temat tego typu zegarków :

http://www.onthedash.com/Guide/_Chronographs/65.Regatta/

post-40101-0-94188700-1357757662_thumb.jpg

Edited by Caliber 89

Bardzo ciekawy egzepmplarz. tylko sekundowa taka nie heuerowa jest.

Edited by quub

Kuba