Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Recommended Posts

Taki zawitał do mnie

ca638ff10d074acb16447e2709f75d55.jpg&key=46351d09fddd9437218bf9edb846854011b2dfe0469e04d487ace4570b0664c0

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mocny powrót ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

W dniu 21.07.2023 o 10:59, rads napisał(-a):

AD01EE1E-70FE-4DCE-83B9-A54740966205.thumb.jpeg.0c882ef3a32b8431639de9e1e54629cb.jpeg

3A2E88D2-4F2E-4325-8890-8F9F5791F754.thumb.jpeg.7e7b20f719b9a1f84a5929c438c58edf.jpeg

997FDE5D-BC98-41CF-84F2-547745BA4DDC.thumb.jpeg.d7cd85ec7aff4a455dabac8c1ac8f03f.jpeg

Piękne! 🖤

Czy Longines ma w swojej ofercie chronograf do 39mm z czarna tarcza? 

Instagram: crownandlume 

14 minut temu, Nomateus napisał(-a):

Piękne! 🖤

Czy Longines ma w swojej ofercie chronograf do 39mm z czarna tarcza? 

Z tego co wiem, to aktualnie nie. Jest kilka w rozmiarze 40. Natomiast ten biały (Heritage 1940) sprawia wrażenie 38 mm (ekstremalnie wąski bezel). Wizualnie to chyba najmniejszy chronograf w obecnej ofercie.

44 minuty temu, rads napisał(-a):

Z tego co wiem, to aktualnie nie. Jest kilka w rozmiarze 40. Natomiast ten biały (Heritage 1940) sprawia wrażenie 38 mm (ekstremalnie wąski bezel). Wizualnie to chyba najmniejszy chronograf w obecnej ofercie.

Dzięki za odpowiedź! A czy kojarzysz coś z historycznych modeli, może być vintage? Jakiś czas temu siedziałem nad tym sporo i ostatecznie nic nie znalazłem, ale dopiero "uczę się Longinesa" i mogę o jakimś modelu nie wiedzieć. 

11 minut temu, Nomateus napisał(-a):

Dzięki za odpowiedź! A czy kojarzysz coś z historycznych modeli, może być vintage?

To jest temat rzeka, ale chętnie napiszę Ci o tym coś więcej. Teraz jestem poza domem, ale wieczorkiem do tego siądę 😊

2 minuty temu, Dnlaie napisał(-a):

Naprawdę dobry sprzęt

<@rads_czy_Ci_nie_żal?> : )

Udaję, że nie widzę 😉😁

2 godziny temu, rads napisał(-a):

Chronografy vintage Longines do lat 1970-tych to przeważnie rozmiary 34 - 38 mm. Wyposażone są najczęściej w 3 modele mechanizmów in-house, każdy kolejny będący rozwinięciem poprzedniego. Każdy z nich wykorzystuje 8-kolumnowe koło uruchamiające funcje chronografu. W każdym z nich może być zastosowany system flyback.

13.33Z - najstarszy, uważany za pierwszy na świecie chronograf opracowany specjalnie do zegarków naręcznych

13.ZN - najbardziej skomplikowany, "widowiskowy" i z reguły najdroższy

30CH - chronologicznie najmłodszy, przez niektórych zegarmistrzów uważany za idealny mechanizm chronografu z punktu widzenia konstrukcji.

Za te chronografy trzeba zapłacić od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy. Po tylu latach posiadają zerową wodoszczelność i nawet spocony nadgarstek w ciepły dzień może spowodować, że do środka przedostanie się wilgoć.

Po przejęciu Longinesa przez Ebauches SA (protoplastę Grupy Swatch), w chronografach tej marki występowały mechanizmy z rodziny Valjoux i tak jest do tej pory (flagowy ETA 688 to mechanizm z rodziny Valgranges, czyli większych rozmiarowo werków Valjoux), współcześnie rzecz jasna pod szyldem ETA. Chronografy z lat 70-90 są najczęściej tańsze od tych z mechanizmami in-house i z racji młodszego wieku lepiej przystosowane do codziennego użytku, ale nie są już tak wyrafinowane technicznie i stylistycznie.

Lata 90-te aż do lat 2017-18 to moda na duże zegarki, np. linia Master i modele 47,5 mm, więc tym bardziej ciężko tu o chrono poniżej 40 mm. Są jednak wyjątki, np. Flagship Chronograph L4.718.4.52.3 albo model L2.753.4.52.6 z kolekcji St-Imier (foto) - oba w rozmiarze 39.

0C52F1BA-F616-4AA0-B3C2-C114FE1203E8.thumb.jpeg.aec2591a2b3cd7646a4669f2b98c85aa.jpeg

😍 Pięknie dziękuję, ukłony! Klasa, wiedza, forma przekazu. Będę miał o czym czytać teraz znając te referencje i na pewno coś wybiorę! Jeszcze raz dzięki i miłej nocy! Ja zabieram się za lekturę jutro. 

7 godzin temu, rads napisał(-a):

Niestety ten biały przystojniak jest nieproporcjonalnie gruby 

7 godzin temu, rads napisał(-a):

Bardzo mi miło, powodzenia w poszukiwaniach!

Nie rozumiem, co tak szokuje Cię w grubości tego zegarka. Pomijając szkło, to koperta ma grubość standardowego garniturowca. Szanuję jednak Twoje zdanie 😉

B3E7A05C-AFDE-464B-A0F9-CADB232A001A.thumb.jpeg.67c5f0c5941628e47b5d2e0fe37b6198.jpeg

659F8807-9CA3-4772-A431-FC7A0D7F3D47.thumb.jpeg.84c7da365b552a4dc0b51b33aaa3365c.jpeg

1C7A969B-EF56-4D7F-9EB7-124BCFE9A1F4.thumb.jpeg.b11bc70754ee1141072538c6c0ffbbc7.jpeg

Nic już mnie nie szokuje w świecie zegarków co najwyżej dziwi lub rozczarowuje. W tym wypadku zegarek który wygląda vintydżowo na elegancki delikatny i mniejszy ( niż nominalne 40 mm) nieco psuje ten efekt grubością ( naturalnie z szafirem) . W sportowych chrono nie przeszkadza mi 15 mm czy wystające szkło ale tutaj mogłoby być delikatniej.

Posted (edited)
21 godzin temu, desmo napisał(-a):

Nic już mnie nie szokuje w świecie zegarków co najwyżej dziwi lub rozczarowuje. W tym wypadku zegarek który wygląda vintydżowo na elegancki delikatny i mniejszy ( niż nominalne 40 mm) nieco psuje ten efekt grubością ( naturalnie z szafirem) . W sportowych chrono nie przeszkadza mi 15 mm czy wystające szkło ale tutaj mogłoby być delikatniej.

Wiem, o co chodzi. Nie mam pojęcia, czemu zastosowali tak wysokie "butelkowe" szkło. Na pewno nie wymusza tego mechanizm, czyli baza 2892A2 + moduł krzywkowy. Widać z profilu, że nawet przy płaskim szkle, nadal byłoby miejsce dla wypukłej tarczy i wskazówek. Mi to zupełnie nie przeszkadza i czyni zegarek ciekawszym: grube szkło daje efekt zatopienia tarczy w cieczy, gdy patrzy się pod kątem. Może kiedyś zrobią wersję "flat white"? 😁

PS. Ten model ma grubość 13 mm.

Edited by rads

@radszegarek jest nieproporcjonalnie gruby jak na styl vintage jak i na zastosowany mechanizm, także zgadzam się z @desmo , zresztą tyczy się to w zasadzie wszystkich współczesnych chrono Longinesa.

Instagram.com/jfszymaniak

Posted (edited)
23 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

@radszegarek jest nieproporcjonalnie gruby jak na styl vintage jak i na zastosowany mechanizm, także zgadzam się z @desmo , zresztą tyczy się to w zasadzie wszystkich współczesnych chrono Longinesa

Szkopuł polega na tym, że często nie znamy wymiarów i kształtów pierwowzorów. Najczęściej są to renderowane zdjęcia z przodu... i nic więcej. Tak jest np. w przypadku BigEye - nigdzie nie ma jego zdjęć z profilu czy pod kątem. Zdaję sobie sprawę, że vintydżowe chronografy były w manualu, przez co mogły być cieńsze, ale np. szkło w pierwowzorze modelu "1946" mogło mieć podobny kształt i/lub grubość. Jeśli tak jest istotnie, to ja osobiście wolę wiernie odwzorowany detal, nawet kosztem grubości zegarka.

Edited by rads

Znamy znamy, jak ktoś się interesuje to zna;) wypukłe szkło w tym modelu jest super.

Instagram.com/jfszymaniak

Posted (edited)

@desmo uczciwie piszę, że nigdy w życiu nie miałem w ręku chrono Longinesa z lat 1930-tych, 40-tych i 50-tych z legendarnym 13ZN pod deklem. Pobieżna analiza zdjęć na chrono24 wskazuje jednak, że "leaf watches" to one nie były :D To, co ja mam do zarzucenia współczesnemu Longinesowi (a w sumie ETA SA), to brak nowoczesnego mechanizmu z naciągiem ręcznym w ofercie tej marki, w końcu słynącej przede wszystkim z manualnych chronografów.

Zrobili już flyback, więc może w przyszłości pójdą o krok dalej w przywracaniu swojego dziedzictwa. Wtedy 1 czy 2 mm grubości mniej nie powinny stanowić problemu. Obawiam się jednak, że cena za każdy z tych milimetrów przyprawi o zawrót głowy ;)

13ZN-A.thumb.jpg.5c5966f90221ddc3dee4e5556ceb81ce.jpg

13ZN-B.thumb.jpg.8f8dbed6239724b05799ee0231b56f25.jpg

13ZN-C.thumb.jpg.b73032fd11d3f06f8b225f446419b7eb.jpg

Edited by rads