Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Recommended Posts

On 6/12/2024 at 5:53 PM, Horizon said:

Chciałbym podzielić się swoją refleksją na temat Silver Arrow po pół roku użytkowania.

Pół roku, czyli był czas na oswojenie się i przemyślenie już na chłodno, bez zauroczenia występującego często w pierwszym okresie po zakupie.

Pomimo że zakupiłem go ze sporym rabatem od ceny z metki, był to dla mnie spory wydatek - to jest mój najdroższy zegarek. Tak swoją drogą, kupiłem chyba ostatni dostępny nowy egzemplarz w PL. Zaraz potem zniknął z oferty.

To mój pierwszy kontakt ze "szwajcarem" z tej półki. Wcześniej miałem tylko zegarek Doxa Ethno. Generalnie obracałem się w kręgu marek japońskich - kilka Seiko, Casio Oceanus, Casio, Orient, Orient Star, Citizen. Prawie równoległe z Longinesem nabyłem Tissota 1938, ale to oddzielny temat.

Plusy: fajny, dokładny mechanizm ze sporą rezerwą chodu, piękna tarcza, która jak na razie mi się w ogóle nie nudzi, cienka koperta bez trudu wchodząca pod mankiet koszuli, mała popularność modelu w PL więc szansa na spotkanie kogoś z takim zegarkiem niewielka ;)

Minusy: tylko jeden - pasek. Niestety po pół roku jest nadal stosunkowo twardy. Nie jest to jakaś tragedia, ale zegarek z tej półki cenowej powinien mieć lepszą jakość paska.

Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego zakupu i bez wahania polecam jego zakup z rynku wtórnego osobom, które poszukują czegoś w tym stylu :)

IMG_1394.jpg

Super zegarek i nie dziwie się, że jesteś zadowolony

A'propos paska, to zamów sobie jakiś ładny u jednego z naszych krajowych "pasko-robów" i bedziesz miał ponadczasowy, swój zestaw. Możesz wybrać skórę, wykończenie, wymiar, a klamerkę przełożysz.

Pierwszą rzeczą jaką robie po zakupie zegarka, to wymieniam pasek pod siebie, tak juz mam 🤷‍♂️

42 minutes ago, Edmund Exley said:

:) kwarcowy brat pozdrawia.

A ja bym dał go na mesha. Teraz każdego garniturowca/"casuala" w stylu lat 50. dałbym na mesha.

1648394750219.jpg.ba18b21b097918e5d107a761cfa3f8a2.jpg

... tylko gdzie dobrego mesh'a kupić i nie zbankrutwać? 

Posted (edited)

@rads brawo Ty! 

Ja z wnioskiem formalnym i prośbą zarazem o kontynuację cyklu Les Collections Longines. Kto jak nie Ty?

Edited by AK&AK
Dubel treści

Małżeństwo i zegarki.

Teraz, rads napisał(-a):

@Krathor świetne ujęcie! 👌🏻

966.18 kB · 0 pobrań
Kto jeszcze nie eksperymentował z paskiem typu perlon (splot nylonowy) naprawdę polecam wygoda, oddychanie i elastyczność niesamowite, do tego nieograniczona możliwość regulacji (brak tradycyjnych dziurek, zapięcie klamry wchodzi w szczeliny między splotem).

Dodatkowy plus jest taki, że przechodzi pod dekielkiem jak NATO, czyli przy pęknięciu teleskopu zegarek nadal trzyma się na drugim. W naturalny sposób rozszerza się też między uszami, zawsze idealnie przylegając. 

B10C97C0-CEAC-4C3A-B812-949E5CA2015E.thumb.jpeg.c792bb20dece0c5e274da6943cc2d32e.jpeg

F34EDC1D-32E5-43BE-8673-FF559A11482B.thumb.jpeg.14cfcabe179c5943c4cf99e02b7e2fc2.jpeg

461EB9E3-83DE-494F-9761-2118741FC2D9.thumb.jpeg.9f931b64c71ade73aaf86dcffc487a36.jpeg

niestety perlony jak dla mnie czuć taniochą i jakby to powiedzieć... no jakbyś zegarek na sznurku nosił

quartz bandit

10 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

niestety perlony jak dla mnie czuć taniochą i jakby to powiedzieć... no jakbyś zegarek na sznurku nosił

Masz pełne prawo do swojej opinii. Oryginalna guma w tym modelu VHP kosztuje 750 PLN, a nosząc ją na nadgarstku masz wrażenie, że założyłeś pasek klinowy do zegarka 😄 Ja na pewno nie mam wrażenia taniości, a wygoda noszenia w lecie jest nie do pobicia. 

6 minut temu, rads napisał(-a):

Masz pełne prawo do swojej opinii. Oryginalna guma w tym modelu VHP kosztuje 750 PLN, a nosząc ją na nadgarstku masz wrażenie, że założyłeś pasek klinowy do zegarka 😄 Ja na pewno nie mam wrażenia taniości, a wygoda noszenia w lecie jest nie do pobicia. 

wygoda na pewno :) oczywiscie każdy ma swoje preferencje :) pewnie perlon może swoje kosztowac. A co do gum to mialem podobnie w lepszym  Seikaczu. Guma za 600 zeta a wrazenie jakby z gaci wyciagnieta :)

quartz bandit