Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Recommended Posts

Zapewne już na klubie była wzmianka, ale ja dopiero dziś "nadziałem" się na świeżo otwarty butik Longinesa w SCC Katowice. Jest to całkiem spora przestrzeń, a na jesień ma się jeszcze powiększyć. Poza dużym wyborem modeli po obu stronach wejścia oraz w środku (! tyle modeli na raz jeszcze nigdzie nie widziałem) we wnętrzu 5 witrynek z historycznymi zegarkami, jak zrozumiałem prosto ze zbiorów firmy. M.in. Majetek, jeden z pierwszych flybacków, czy model Hour Angle należący do polskiego pilota RAF (niestety nazwiska nie zapamiętałem, doszkolę się następnym razem). Ogólnie w środku poczułem się trochę jak w Muzeum Lotnictwa w Krakowie Miejsce typowo pod nerdów zegarowych i to się Longinesowi chwali. No i miło trafić na sklep poświęcony  marce innej niż omedze czy roleksowi.

IMG_20240802_132405.thumb.jpg.7acee3ba526affa6ed977c8f18716de3.jpg

IMG_20240802_125158.thumb.jpg.a85e8c5aeabaf5a216a9446a1318d15d.jpg

IMG_20240802_125101.thumb.jpg.4b9aafc824ce4b97e514cd5c10e3269d.jpg

IMG_20240802_125115.thumb.jpg.d44ecebe9d4119e5fe8a0af6b2ff9a17.jpg

IMG_20240802_125428.thumb.jpg.c3ec31770ea4496afe353fd4a4d53970.jpg

Musiałem też wykorzystać okazję do przymiarki w nowym miejscu i w skrócie Spirit chrono w tytanie leży świetnie mimo grubości chyba 17 mm, natomiast nowy Majetek nawet w tytanie odpada dla mnie ze względu na długie uszyska.

IMG_20240802_125953.thumb.jpg.9503f1e60a5e3e073798cd054326ec7d.jpg

IMG_20240802_130349.thumb.jpg.2c6d8698c133ebc7958dd2874354c916.jpg

Dzięki za info. Właśnie się zastanawiałem kiedy otworzą

34 minuty temu, meeehau napisał(-a):

Zmiana z conquesta 

20240803_141245.jpg

Chyba pierwszy na forum. Gratulację i pokazuj więcej zdjęć 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

W dniu 2.08.2024 o 19:29, Jogi napisał(-a):

Fajne miejsce, trzeba się będzie wybrać. 

A o stolicy Maroka można tam porozmawiać, czy nie bardzo?

Wstyd się przyznać, ale nie pytałem. Na pewno warto spróbować.

5 godzin temu, Sisqo napisał(-a):

Ten zegarek przekonał mnie do dwóch rzeczy:

Bicolor - nie byłem mentalnie gotowy i całe szczęście, że bransa jest monocolor ;)

Bransa - z tą kopertą nosi się bardzo dobrze na moim 17,5 cm nadgarstku.

Longines_Spirit_Zulu_3.jpg

To 42mm? Fajne to złoto. 

4 godziny temu, piku napisał(-a):

Potwierdzam, bransa u Zulusow calkiem wygodna :D

20240805_105041.jpg

Ten też mi się od początku podoba. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Bardzo mi sie ten model podoba choc a) koperta mega mi sie kojarzy z maxi case Rolmopsa i b) za duzo tych roznych indeksow: kropki, kreski, strzalki. Jak wrazenia z noszenia?

38 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Bardzo mi sie ten model podoba choc a) koperta mega mi sie kojarzy z maxi case Rolmopsa i b) za duzo tych roznych indeksow: kropki, kreski, strzalki. Jak wrazenia z noszenia?

Nosi się nieporównywalnie lepiej niż nowy conquest. Do tego mikroregulacja w pasku świetna. Też miałem obawy odnośnie różnych kształtów na tarczy, ale ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Dużo lepiej leży na łapie niż spirit. Wykonanie całego zegarka jest na bardzo wysokim poziomie. 

20240803_142222.jpg

49 minut temu, meeehau napisał(-a):

Proszę 

Dla mnie pierwszy Longines od LLD, który po założeniu na rękę nie wywołał zdecydowanego nie, ale niestety zdecydowanego tak, też nie było. Ławka rezerwowych 😉 

24 minuty temu, nononame napisał(-a):

Dla mnie pierwszy Longines od LLD, który po założeniu na rękę nie wywołał zdecydowanego nie, ale niestety zdecydowanego tak, też nie było. Ławka rezerwowych 😉 

Zastanawiałem się pomiędzy superocean heritage niebieskim na gumie, ale brajtek jest cały polerowany podatny na rysy łącznie z claspem i jest bardziej vintage. Ten jest mega uniwersalny na codzień.

19 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

To 42mm? Fajne to złoto. 

Ten też mi się od początku podoba. 

@kornel91 wprawdzie to nie mój zegarek, ale (patrząc po datowniku i ułożeniu cyfr na tarczy) tak na 90% jest to wersja 39 mm. 

Ale to zegarek @Sisqo, więc jak odpisze, to będzie wiadomo na 100% 😇🙂

22 minuty temu, piku napisał(-a):

@kornel91 wprawdzie to nie mój zegarek, ale (patrząc po datowniku i ułożeniu cyfr na tarczy) tak na 90% jest to wersja 39 mm. 

Ale to zegarek @Sisqo, więc jak odpisze, to będzie wiadomo na 100% 😇🙂

Dopiero jak porównałem na stronie LONGINESA widzę czym się różnią czyli na pewno 39 mm :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Posted (edited)
4 godziny temu, meeehau napisał(-a):

Zastanawiałem się pomiędzy superocean heritage niebieskim na gumie, ale brajtek jest cały polerowany podatny na rysy łącznie z claspem i jest bardziej vintage. Ten jest mega uniwersalny na codzień.

Ja musze mieć bransę i najlepiej regulowaną w locie - microbrandy mnie zepsuły 😉 Dlatego miotam się pomiędzy starym Avengerem 43, a nowym 42/44. Mam szufladę zegarków, ale praktycznie wszystkie w satynie. Kupiłem ostatnio Wise AD8 i spodobał mi się poler - polecam, bo jakość wykonania jest obłędna. Dlatego nie mogę się zdecydować. No i ta nowa biedna tarcza - chude i satynowane wskazówki.   W HCQ blokują mnie (też) łamane wskazówki - wolę płaskie, bo  łapią więcej światła co dla mnie jest istotne ze względu na małą ilość lumy na godzinowej - peseloza - jak nie założę okularów, to nie widzę w gorszym oświetleniu. Z tego powodu oddałem synowi Certinę z lumą tylko na końcu. W LLD byłem zadowolony ze wskazówek, a zegarek ma niesamowitą klasę. W brązie widziałem niedawno z bliska i ciągle mnie kusi. To HCQ GMT to taka cicha woda - niby nic spektakularnego, ale się nie znudzi i jest bardzo wygodny. Gdyby był 3 wskazówkowy, cieńszy o milimetr, to pewnie już bym miał, pomimo wskazówek. Dodałbym jeszcze odrobinę polerki na krawędziach koperty, pozbawił daty i byłby cudny. Dobry wybór.

Edited by nononame