Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lechu_wroc

Edycja limitowana STEINHART - dyskusja ogólna, sugestie.

Rekomendowane odpowiedzi

Co do koronki, to pisałem już wcześniej, że jest to aluminium, jak barwione tego nie wiem.

Poczekam do jutra na ewentualne zdjęcie z boku. Jeśli go nie otrzymam wysyłam maila przygotowanego przez Łosia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie, poszukuję czegoś ciekawego do 2000 max 2500zł

Proszę powiedzcie mi coś bliżej na temat marki Steinhart, czy to jest coś a'la Bisset, który miał być szwajcarem a okazał się tanią chińszczyzną ( taki właśnie mam i nie bardzo jestem zadowolony), czy warto nad tymi zegarkami poważnie myśleć czy lepiej poczekać dołożyć i kupić coś innego?

Jeśli tak to jaki model jest sprawdzony i godny uwagi? Szczerze powiedziawszy mam na uwadze ze dwa modele

Dzięki

Pozdrawiam

Maks

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toś wybrał miejsce na tego typu pytanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej dołożyć i kupić coś innego.

najlepiej Jeepa.

(sorry, odruch z innego forum :))

Że tak wprawdzie jest obecnie, jak jest, ale nikt nie powiedział, że tak koniecznie być musiało ani że tak zawsze być musi, ten wyścig opętańczy, w którym człowiek, który sobie siądzie i się zagapi, stał się przestępcą wobec epoki swojej, bo nie powinien ani posiedzieć na przyzbie, ani się zagapiać, ani herbatkę wypić spokojnie, tylko zaraz lecieć i coś rozwijać.

Mrożek do Lema AD 1963 (sic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że może nie wibiłem się w temacie, ale nie chciałem zakładać nowego wątku.

Przepraszam, za zamięszanie, ale chciałem dopytać kolegów o opinie, to wszystko

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, nikt Cię nie pogoni stąd, ale lepiej jednak założyć osobny wątek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka aluminiowa hmm brzmi to trochę tandetnie,wolałbym zwykłą stalową.Jeśli nie mam już wyboru to czy jest problem z późniejszą wymianą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel nie porywa :)

post5518094377300131599.jpg

Nie musi być tak mocno wypukły jak u Omegi ale mógłby byc chociaz taki, jak w mojej Eternie Kontiki FH

010yve.jpg 014rva.jpg

Jakoś to wygląda, prawda?

Miejmy nadzieję, że po obróbce będzie lepiej.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę , że sporo jeszcze Gunterowi pracy trzeba dołożyć z tym deklem. Ale wierzę , że sobie poradzi

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mam wrażenie, że przedstawiane dekle Omegi I Eterny są robione na zasadzie wybijania ich przez prasę jak monety.

Guntera dostawcy pewnie używają techniki grawerowania w metalu, przez co może nie udać się uzyskać takiego efektu.

Oczywiście mail został wyslany i będą dążył do tego aby nasz dekiel spełnił Wasze oczekiwania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie - mam nadzieję, że kolejna wersja będzie maksymalnie zbliżona do tego czego chcieliśmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do koronki, to pisałem już wcześniej, że jest to aluminium, jak barwione tego nie wiem.

Poczekam do jutra na ewentualne zdjęcie z boku. Jeśli go nie otrzymam wysyłam maila przygotowanego przez Łosia :)

teraz to się wkurzyłemjak

kurna koronka aluminiowa w zegarku klasy WR300 a przecież mają WR1000

chyba nic innego nie nadaje się do przebywania na takich głębokościach/słonej wodzie!!! (oczywiście rozumiem, że to klasa WR a nie, że ktoś zejdzie na głębokość 1000m) jak stal chirurgiczna 316L czy jakie tam jej stopy jeszcze są

no sorry - mam rozumieć, że to bydle jest tylko pozerem?

nie będę się już nawet rozpisywał o drugiej kwestii wytrzymałości - jak łatwo zerwać gwint w aluminium

więc powtórzę swoje pytanie tak z 50stron wstecz - co z certyfikatem WR/ISO ?

przypomnę tylko, że Seiko Monster za 650zł ma to wszystko o czym piszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gunter wysłał kolejne zdjęcia. Tego samego dekla. Tu widać lepiej jaka jest struktura wypukłości.

post-5518-0-75416300-1316095777_thumb.jpg

post-5518-0-92796600-1316095778_thumb.jpg

post-5518-0-92157100-1316095779_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do aluminium to czekam na przetłumaczenie odpowiedzi od Guntera.

Przy okazji co ma aluminium do słonej wody ? Przecież alu. nie koroduje ?

Czy Seiko Monster ma kolorową koronkę ? Przypominam, że niebieska koronka była częścią projektu. Widocznie takie jest najtrwalsze rozwiązanie tego problemu.

Parenaście stron wcześniej pisałem, że koronka będzie ze stopu aluminium, wówczas nikt nie protestował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok na szybko sam doszedłem co napisał Gunter o koronce.

Koronka jest tak jak pisałem aluminiowa. Jest to tzw. Aluminium anodowane. Kolor jest dzięki temu bardzo trwały i nieścieralny.

Więcej tu : http://pl.wikipedia.org/wiki/Anodowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anodyzowanie to b. dobra metoda "barwienia". Seiko Monster ma stalową koronkę. Chodziło Ci pewnie o Samuraia - ten ma stalową moletowaną koronkę barwioną na czarno i nic się tam nie dzieje, choć to metoda gorsza. Trzeba pamiętać, że to automat - koronka używana jest raczej niezbyt często (chyba, że ktoś nie korzysta z automatu, albo nosi na zmianę z wieloma innymi zegarkami).

Edyta - sory, nie wiedziałem do czego nawiązywałeś z Monsterem. Teraz już wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do koronki nic nie mam, bardzo mi się podoba...

rzeczywiście, na tych zdjęciach widać nieco lepiej, że "gładkolicy" jest nieco wyoblony, choć nadal płaski - i bardzo płytki. Głębiej się go wyriezat' nie da? to by dało ciut lepszy efekt... "wielopoziomowości" jednakowoż raczej nie będzie.

IMHO - jakby był ciut bardziej odstający, to by było ok.

Że tak wprawdzie jest obecnie, jak jest, ale nikt nie powiedział, że tak koniecznie być musiało ani że tak zawsze być musi, ten wyścig opętańczy, w którym człowiek, który sobie siądzie i się zagapi, stał się przestępcą wobec epoki swojej, bo nie powinien ani posiedzieć na przyzbie, ani się zagapiać, ani herbatkę wypić spokojnie, tylko zaraz lecieć i coś rozwijać.

Mrożek do Lema AD 1963 (sic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na uwagi, które przekażę dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aluminium ulega utlenianiu i jest materiałem miękkim, plastycznym

na pewno jest łatwe w obróbce

nie kupuję zegarka za 2koła, żeby trzymać go w muzeum i obsługiwać pensetą

nie będę poprawiał fabryki, ale z czego jest zrobiona w normalnym Triton ?

jeśli ze stali to wolałbym nawet zrezygnować z koloru na rzecz stali

a jeśli ten model tak ma no to będę musiał się z tym pogodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...z czego jest zrobiona w normalnym Triton ?

jeśli ze stali to wolałbym nawet zrezygnować z koloru na rzecz stali

Myślę tak samo.

Zegarek ma być w pełni funkcjonalny i trwały, to nie atrapa.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem za większą trwałością koronki nawet kosztem koloru bez którego mogę się obejść.

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już się wypowiadamy, to również wolę koronkę stalową, koloru być nie musi.

Dekielek na ostatnich zdjęciach wygląda już trochę lepiej, jedynie wodnik mógłby być trochę bardziej wypukły w stosunku do tła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja będę w dlc miał powłokę tak czy inaczej... więc wolę niebieską, może mogłaby być stal barwiona... ale pewnie się nie da...

Przemo;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Steinhart wypowiedział się, jaka to jest wersja dekla: ostateczna (mam nadzieję, że nie), przed ostateczną obróbką, czy pierwsza próba (taki brudnopis)? Mnie to wygląda na brudnopis, pierwsze koty za płoty. Trzeba w trymiga pisać do Steinharta żeby popracował przy deklu i posłał zdjęcia po następnym etapie, bo jeszcze uzna, że nam to pasuje. A tak przecież raczej nie jest.

Sądząc po wypowiedziach w sprawie koronki, lepiej niech Steinhart zrobi po dwie do każdego zegarka (drugą normalną, stalową) w ramach rekompensaty za aluminium ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem wcześniej wolałbym stalową i to bardzo.Co dekla to wydaje mi się,że taka PO albo prezentowana tu kontiki po prosto mają matrycę do odlewów?tłoczenia? a dla kiludziesięciu sztuk nikt tego nie zrobi bo się nie opłaca dlatego nie mam złudzeń,że będzie jak w omedze jednakże troszeczkę głębiej wyciosanego golasa poproszę no i ta koronka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.