Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zzooss

jak i gdzie vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zdecydowałem sie kupić zegarek vintage do garnituru, czyli chciałbym go używać, a nie w celach kolekcjonerskich. Prawdopodobnie padnie na omegę.Budżet( 5000-6000 pln), ale może być i wyższy. Po przegladnieciu ofert z allegro wydaje sie byc wystarczający. Jestem zupełnie zielony, więc byłbym wdzięczny za kilka podstawowych porad. Na co zwrócić uwagę i jakie zródło byłoby najbezpieczniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj sprawdz u nas na bazarku mozna fajnie kupic i masz pewne ja doradzam i ja tak robie ze kupuje zegarki zawsze z dokumentami i boxami zegarek ci sie znudzi zawsze mozesz odsprzedac

i za duzo nie stracisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowe zegarki vintage posiadaly mala srednice przewaznie w granicach 34 mm,gdzie Atlantic ze swoimi 37 mm byl wyjatkiem.Przy zakupie zwroc uwage zeby zegarek nie byl po renowacji.Najlepiej kup w kopercie s/s /stalowa a nie chromowana/.Na wewnetrznej czesci dekla zegarmistrze czesto wpisuja swoj znak i date naprawy lub konserwacji.Jezeli bedzie duzo napisow bedzie to oznaczlo,ze zegarek byl czesto w naprawie i takiego unikaj-zwroc uwage na glowki wkretow mechanizmu one tez mowia o czestym rozbieraniu.Mysle,ze w podanej kwocie spokojnie mozesz kupic Omege czy IWC najlepiej z kalibrem 89.Mysle,ze zegarek nakrecany bedzie lepszy od automatu.Pozdrawiam.

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budzet bardzo wysoki, jak na zegarek vintage. Musisz sie blizej okreslic. Czy to ma byc stalowy, czy zloty w kolorze, czy moze bikolor. Czy miec jakies komplikacje np. chronograf, czy pelny kalendarz (do garnituru nie bardzo pasuje, ale rozne ludzie maja gusta). No i jaka srednica, bo tak jak koledzy pisza, wiele zegarkow garniturowych vintage ma 34-35 mm srednicy. Jak dla mnie to jest OK, ale teraz panuje moda na gigantyzm.

Jak czesto planujesz go nosic? Bo jesli sporadycznie to manualny naciag rzeczywiscie jest lepszy, no i lepiej bez datownika wtedy (nie mowiac o rozbudowanym kalendarzu), bo starsze zegarki albo nie mialy mozliwosci szybkiego ustawiania daty, albo ten element nie byl szczegolnie dobrze rozwiazany.

Omega jest zawsze pewnym wyborem. Cos na werku 30-milimetrowym? Jak np moja Geneve (nie jest do sprzedania!):

dsc07765t.jpg

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam zdublowałem post, uczę się forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi. Precyzuję:złoty lub bikolor, może być czarna tarcza, sekudnik może być centralny, bez komplikacji, ewnentualnie datownik. Do codziennego noszenia ( poniedziałek-piątek ). Jak kupię ten, to bedę szukał casualowego coś. 34-35 mm jest ok. Taka Geneve byłaby miodna. Oczywiście im taniej kupię tym wiecej na casuala mi zostanie:-). Co prawda mam obiekcje co do noszenia zegarka o wartości samochodu, ale lubię markowe i prestiżowe gadżety:-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rady i oferty. Skorzystałem z pw Krystiana. Boję się, że ogarnie mnie "zegarkomania". Temat do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.