Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

zrobie zdjęcia jak zegarek wróci do mnie :) gratuluję trafnego oka pudełko niestety nie jest oryginalne z tego zegarka lecz z innej Delbany   :)

twierdze że nigdy nie był otwierany ponieważ ufam swojemu zegarmistrzowi na dekielku nie było podpisów z serwisem lecz nie moge potwierdzić tego w 100% ponieważ nic w życiu nie jest pewne prócz śmierci poza tym wszystko w niej jest oryginalne.

gdy ja kupowałem została wyciągnięta z szmatki w która była obwinięta i szczelnego pudełka w której jak twierdziła sprzedająca leżała nie wiadomo ile lat 

Edytowane przez DamianH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek jak zawsze ma rację pudełko z lat 1980 +.....

Trzeba Nowemu koledze pokazać jak wyglądało pudełko z tych lat czyli 1950-70

post-38106-0-27433000-1452090749_thumb.jpeg

post-38106-0-42470100-1452090764_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek weź Ty mnie już dziś nie denerwuj! :D

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszek jak zawsze ma rację pudełko z lat 1980 +.....

Trzeba Nowemu koledze pokazać jak wyglądało pudełko z tych lat czyli 1950-70

Widać klasę starego pudełka :) zazdroszczę takich perełek,Ja niestety jestem za młody by mieć takie jedynie mogę kupić ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My tu wszyscy kupujemy... :)

Nieliczni mają w darze :D

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obczytałem się
Najpierw gratulacje dla kolegi DamianH
Jeśli chodzi o nieotwieranie zegarka , to nawet przy tak kiepskiej jakości zdjęciach widać delikatne zarysowania na kopercie , przy szkiełku mniej więcej ok 1 .
Choć koperta w bardzo ładnym , wręcz pięknym stanie .
Tak jak napisał Arek bransoleta , niezależnie jaka by była wytrze uszy .
Staszek także prawdę pisze .
Także więcej będzie można powiedzieć jak bedą lepsze zdjęcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam dziś trochę te książki w wersji elektronicznej od Radzieckich  i teraz wiem że oznaczenie [ C ] to werk Culmina , a obramówka  C  jak w Felsie to werk  Chezard  Dobrze że je wrzuciłeś Arek jest i coś dla laików  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obczytałem się

Najpierw gratulacje dla kolegi DamianH

Jeśli chodzi o nieotwieranie zegarka , to nawet przy tak kiepskiej jakości zdjęciach widać delikatne zarysowania na kopercie , przy szkiełku mniej więcej ok 1 .

Choć koperta w bardzo ładnym , wręcz pięknym stanie .

Tak jak napisał Arek bransoleta , niezależnie jaka by była wytrze uszy .

Staszek także prawdę pisze .

Także więcej będzie można powiedzieć jak bedą lepsze zdjęcia :)

przeze mnie już był ponieważ przeszedł generalny przegląd :) zresztą nie napisałem tego by siać ferment czy był czy nie był ;)dla mnie najważniejsze jest to że środek jest w pełni oryginalny i nie ruszany przytoczę słowa zegarmistrza którego rodzina już od ponad 100 lat się tym trudni a on sam od dziecka cytuję zegarek jest dziewiczy i w nienagannym stanie. 

żałuję że nie zrobiłem więcej zdjęć ale jak tylko wróci do moich rąk obiecuję że wstawię ;) 

Edytowane przez DamianH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobie zdjęcia jak zegarek wróci do mnie :) gratuluję trafnego oka pudełko niestety nie jest oryginalne z tego zegarka lecz z innej Delbany   :)

twierdze że nigdy nie był otwierany ponieważ ufam swojemu zegarmistrzowi na dekielku nie było podpisów z serwisem lecz nie moge potwierdzić tego w 100% ponieważ nic w życiu nie jest pewne prócz śmierci poza tym wszystko w niej jest oryginalne.

gdy ja kupowałem została wyciągnięta z szmatki w która była obwinięta i szczelnego pudełka w której jak twierdziła sprzedająca leżała nie wiadomo ile lat 

Nie chciałbym, byś mnie źle zrozumiał, Zegarek jest piękny z tego co widać, to w pełni oryginalny i mało noszony. Natomiast inną sprawą jest to co mówią nam sprzedający. Koledzy forumowicze zgodzą się z pewnością ze mną, że sprzedający mówią i piszą "cuda". Nawet Delbanom z lat sześćdziesiątych przypisywane jest "hitlerowskie pochodzenie i uczestnictwo w IIWŚ.

To, że na dekielku nie było śladów odkręcania, lub "znaków, napisów" o przeglądach o niczym nie świadczy, może tylko o profesjonalizmie ewentualnego zegarmistrza, który robił przegląd. Natomiast jeśli pokażesz zdjęcia mechanizmu w skali makro to będziemy mogli coś więcej o mechanizmie powiedzieć, choć też nie w stu procentach.  Co do pudełek to widziałem kilka oryginalnych, Sławek pokazał bardzo ładne i typowe dla tamtego okresu, Leszek pokazywał swoją Delbanę w oryginalnym pudełku. Ostatnimi czasy jest wielu sprzedawców, którzy oferują pudełka (teraźniejsza produkcja) łącznie z zawieszkami, ale one nie mają nic wspólnego z oryginałami. Cena oryginału to nieraz wartość "średniej" Delbany.

Podobne do Twojego też mam ale nie jestem z niego dumny :D  ;), dobre miejsce do przechowywania zegarka.  

post-57210-0-28066800-1452092253_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I z tego warto się cieszyć. :)

Nie odbieraj dociekań kolegów jako osobisty atak na Twoją osobę. Jestem pewien, że absolutnie nie taki jest zamiar tychże dociekań.

My po prostu mamy już takie zboczenie, hodowane u niektórych już od lat :D

Nic na to nie poradzimy, że lubimy czasem rozebrać zegarek do rosołu, żeby podyskutować o nim dogłębnie :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I z tego warto się cieszyć. :)

Nie odbieraj dociekań kolegów jako osobisty atak na Twoją osobę. Jestem pewien, że absolutnie nie taki jest zamiar tychże dociekań.

My po prostu mamy już takie zboczenie, hodowane u niektórych już od lat :D

Nic na to nie poradzimy, że lubimy czasem rozebrać zegarek do rosołu, żeby podyskutować o nim dogłębnie :D

w  żadnym wypadku nie odbieram tego jako atak traktuję jako lekcję przy ewentualnych zakupach :) każda cenna rada się liczy zwłaszcza dla mnie początkującego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super :)

Zapraszamy do częstszych odwiedzin w temacie delbanowym.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są aż 3 tematy w których katujemy się nawzajem ;):P
I teraz możemy cieszyć się z następnego miłośnika ? Delban 
I do czasu lepszych fotek masz co czytać .
A i o cudach możesz poczytać na Majstersztykach ..... :lol::D  Tam są dopiero perełki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaglądnę oczywiście myślę że do marca pochwalę się nowym zakupem ponieważ ostatnio chodzi za mną kupno nowej Delbany. Zobaczcie proszę tęż mojego Tissota kupiłem go razem z Delbaną jestem z nich strasznie dumny :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kupiłem kilka, ale niekompletnych i w średnim stanie. W tej akurat tylko sekundnik "zastępczy". Może następne wyjdą lepiej.

post-57210-0-05753300-1452423781_thumb.jpg

post-57210-0-71546200-1452423783_thumb.jpg

post-57210-0-05181000-1452423786_thumb.jpg

post-57210-0-90642900-1452423788_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie o to coś udało mi się zdobyć

del1

del2

delwerk

deldek

Koronka chyba podmieniona z tego co wywęszyłem po fotkach na forum. Reszta wygląda na orginalną.  Nie jestem ekspertem ale może ktoś podpowie czy mechanizm siedzi taki jaki ma być.  Koperta w agonalnym stanie - jeśli ktoś coś ma odpowiedniego z jakiegoś trupka to chętnie zakupię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Przede wszystkim witamy kolejnego Delbanoposiadacza ;)

Jak słusznie zauważyłeś, poza koronką zegarek jest w oryginale. Mechanizm rzadziej spotykany FHF 73, jak najbardziej oryginalny. Opis na tarczy zgodny z tym co zamontowane na mechanizmie (shock absorber), czyli jak najbardziej od kompletu.

Do wymiany masz szkiełko. Można by pokusić się o dobranie lepszej, delbanopodobnej koronki (z grzybkiem). Co do koperty, sam widzisz i słuszna decyzja o próbie podmiany na lepszą.

Tarczę być może dałoby się umyć, ale to zawsze jest ryzyko. Możesz pozbawić się napisów i indeksów.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm FEF czy FHF ??

Co do koronki to ma być taka sama jak w zegarku z 19 strony tego tematu? Szkiełko to najmniejszy problem, gorzej z kopertą i koronką.

Tarcza jest nietykalna, żadnej ingerencji nie planuję. Zdjęcia i porysowane szkiełko nie dodają uroku tarczy ale na żywo z nowym szkłem zaprezentuje się o niebo lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście FHF, Przepraszam za literówkę.

Oryginalna koronka wygląda tak:

post-75614-0-11187600-1452544247.jpg

post-75614-0-28956000-1452544257.jpg

Ale trudno będzie taką zdobyć. Można pokusić się o poszukanie podobnej w kształcie.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli szuka kolega jednej dala swojej pierwszej Delbany to warto zainwestować i kupić grzybka z logo. Na forum jest kolega który sprzedaje takowe ;) . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli myślisz Staszek o Ulanie, to już nie ma. Przynajmniej nie miał, jak pytałem go w listopadzie.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, że mam nieaktualne informacje. Sorry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic. Pozostaje szukać dalej. Koronkę to może mój zegarkowy majstor dobierze jakąś w miarę podobną. A koperta też się kiedyś trafi. Jutro zegarek jedzie do zegarmistrza na przegląd. Coś mu odbija i przestaje cykać po odkręceniu dekla, ba nawet po lekkim poluzowaniu dekielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie o to coś udało mi się zdobyć

Koronka chyba podmieniona z tego co wywęszyłem po fotkach na forum. Reszta wygląda na orginalną.  Nie jestem ekspertem ale może ktoś podpowie czy mechanizm siedzi taki jaki ma być.  Koperta w agonalnym stanie - jeśli ktoś coś ma odpowiedniego z jakiegoś trupka to chętnie zakupię.

Sorry za .... ale nie takie COŚ tylko piękną Delbanę z nietypowym werkiem , ;)

Po drugie witamy w gronie.

Po trzecie za trzy lata jak potrenujesz możesz spróbować ją umyć ;):P

Przydało by się zrobić zdjęcia bez szkiełka bo ta luma wskazówek wydaje się jakaś taka ?????? :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi