Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z Delbanami, prosze o wyrozumiałość i skromnie bardzo się prezentuje na tle tu obecnych, ale to pierwsza, więc teraz już będę miał do czego porównywać :)

Faktycznie wygląda bardzo dobrze :)

Poprosimy o dokładniejsze zdjęcia... koperta, koronka, tarcza w lepszym świetle. Będziemy mogli sie poznęcać... :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stan rzeczywiście jest znakomity, chodziło mi, że taki egzemplarz skromy, bez żadnych komplikacji, gładka tarcza bez żadnych bajerów itd. 

od magika w czwartek odebrałem dwie delbanki - ta trochę ciekawsza, ale bez oryginalnej koronki

post-84532-0-11080400-1474215737_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również właśnie od takiej gładkiej zacząłem swoją przygodę z Delbanami. :) dlatego mam do nich duży sentyment.

Ta druga rownież bardzo ładna. Tylko koronkę przydałoby się podmienić ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna , natulalna zaj........,.,,

U nas w klanie każda jest piękna, czy to goła tarcza bez wodotrysków :-)

Czy królowa Sławka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję i cieszę się bardzo, że kolejny kolega dołączył do klubu miłośników Delban. W odróżnieniu od Atlantykowców, gdzie atmosfera gęstnieje z każdym nowym członkiem u nas atmosfera wspaniała, a każdy kolejny "zbieracz" Delban mile widziany. Delban nie zabraknie, a frajda coraz większa. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję i cieszę się bardzo, że kolejny kolega dołączył do klubu miłośników Delban. W odróżnieniu od Atlantykowców, gdzie atmosfera gęstnieje z każdym nowym członkiem u nas atmosfera wspaniała, a każdy kolejny "zbieracz" Delban mile widziany. Delban nie zabraknie, a frajda coraz większa. 

Pięknie to powiedziałeś Staszku :)

Nic dodać, nic ująć :rolleyes::D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można jeszcze trochę dodać, że się wspieramy i wiedzą i możliwościami, pomagamy sobie  w zakupach ale i często rywalizujemy na portalach aukcyjnych, zazdrościmy super zakupów i mamy cichą nadzieję, że kupimy taki egzemplarz, że nie będzie wątpliwa jego oryginalność, ale inni nie tak szybko podobny zdobędą.  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to trudno mówić o kolekcji. Specyfika pozyskiwania przeze mnie zegarków jest taka, że markę wybiera sprzedający, a ja nie wybrzydzam :). W związku z czym w sumie mam obecnie więcej Atlanticów :P, z drugiej strony najwięcej i tak mam ruskich :). Ale parafrazując jednego prezesa stadniny, czuje że Delbany to będzie moja pasja :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale parafrazując jednego prezesa stadniny, czuje że Delbany to będzie moja pasja :D

Witaj w klubie stary!

pub2.gif

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W odróżnieniu od Atlantykowców, gdzie atmosfera gęstnieje z każdym nowym członkiem

Dobrze że mam tylko trzy Atlantki ;):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim, to i ja się pochwalę, pierwszy nabytek ale z pewnością nie ostatni.

post-93245-0-62188200-1474304511_thumb.jpg

post-93245-0-83988500-1474304529_thumb.jpg

post-93245-0-68856800-1474304541_thumb.jpg

post-93245-0-88815600-1474304550_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy w klubie :)

Jakbyś zrobił lepsze zdjęcie pod odpowiednim kątem, to byłoby widać jaki fajny gilosz ma ta tarcza :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za słabe światło teraz, a i aparat tylko z telefonu niestety, szkoda tylko że jasna część tarczy strasznie powycierana i raczej już nie do doczyszczenia. A tak w ogóle to muszę nabyć chyba kilka złomków i rozpocząć podglądanie mechanizmu od środka, bo strasznie ciekawski jestem :D to samo tyczy się delikatnego podczyszczenia tarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że tą tarczę już ktoś solidnie wyszorował, wiec nie za wiele da się z nią zrobić, ale na pewno mozna pomalować na czerwono grot sekundnika. Jeżeli dobrze dostrzegłem bok tarczy, to jest to jeden z najciekawszych modeli tarcz pod względem gilosza. Jednym słowem witaj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wzrok Staszek ;)

To taka tarcza

post-75614-0-60000800-1474312644_thumb.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pikna  Arku :wub:

Cześć wszystkim, to i ja się pochwalę, pierwszy nabytek ale z pewnością nie ostatni.

Porównując z jedną z moich z takim giloszem , to ona jest w super stanie :):ph34r:
http://zegarkiclub.pl/forum/topic/123352-moja-kolekcja-delban-i-innych-marek-mechanicznych/page-2?do=findComment&comment=1654497

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witajcie,

dołączam do klubu z klasyczną Delbaną :) Oto moje spostrzeżenia:

Tarcza wygląda dobrze. Widać, że ma już swoje lata. W niektórych miejscach oraz na lumie drobne zanieczyszczenia. Napisy nie są wymyte lub zniekształcone, choć może się tak wydawać, bo szkiełko ma drobne rysy i spękania. Patrząc na wskazówki pod różnymi kątami widać na ich krawędziach ciemną poświatę. Może to znak czasu lub jakieś zanieczyszczenia? Patrząc pod innym kątem zauważyć można złoty kolor. Luma trzyma się we wskazówkach.

Koperta jest w dobrym stanie. Chrom się trzyma i nie ma oznak korozji, jedynie widoczne są zarysowania, lecz bez uszkodzenia powłoki.

Koronka z niesygnowaną czaszą. Nie wiem czy oryginalna, ale jak nie, to i tak epokowo pasuje i mi się podoba.

Dekielek wygląda jakby go ktoś odkleił z naklejki legalizacyjnej. Może był szorowany? W każdym razie nie występuje w głównej roli.

Chciałbym się od Was dowiedzieć o lata produkcji tego modelu oraz co oznacza napis "UNADJUSTED" na werku. Zastanawiam się także czy nie oddać jej do delikatnej kosmetyki, tak aby zachować jej duch czasu lub może pozostawić taką jaka jest. Liczę tutaj na Wasze wskazówki i porady oraz jak Wam się podoba moje pierwsza Delbana? :)

post-82877-0-06371000-1474478564_thumb.jpg

post-82877-0-87322400-1474478575_thumb.jpg

post-82877-0-46008700-1474478587_thumb.jpg

post-82877-0-46994800-1474478589_thumb.jpg

post-82877-0-23102200-1474478590_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy w klubie :)

Masz świetnie zachowany zegarek! Zarówno tarcza, jak i wskazówki, koperta, dekiel i mechanizm. Można przypuszczać, że i koronka mimo, że niesygnowana, jest oryginalna.

Jedyne co można by w nim zrobić to polerkę szkła. Choć z tego co widzę, to nie jest oryginalne, więc można go również wymienić. Broń Boże nie tykaj niczego więcej. Absolutnie nie ma takiej potrzeby. :)

Mechanizm, jeśli był rozbierany, to traktowany był z należytym szacunkiem. Okolice śruby tiretu są idealne. To rzadkość.

Dekiel ma zachowany oryginalny szlif (prostopadły do napisów i loga) - niestety dałeś małe zdjęcie. ;)

Zegarek z połowy lat '50

UNADJUSTED

Gratuluję świetnego startu w Delbanach. Czekamy na więcej :D

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za miłe słowa. Cennych rad posłucham :)

W tygodniu podskoczę do zegarmistrza, aby sprawdził jak czy werk wymaga smarowania (nie znam historii serwisowej), wymienię szkiełko (doda przejrzystości) i zainwestuję w pasek, bo zamierzam nosić w niedziele i święta państwowe  :rolleyes: Podoba mi się epokowy pasek, taki jak na ostatnich fotach tego posta .

A czy wiadomo do kiedy takie werki Felsy były produkowane?

Podrzucam 2 dodatkowe, większe zdjęcia dekla. W rzeczywistości wygląda trochę lepiej.

post-82877-0-65252600-1474487401_thumb.jpg

post-82877-0-93286200-1474487415_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luma na wskazówkach jest wymieniona i z twojego opisu myślę że były źle przygotowane bo wychodzi rdza. Ja bym zrobił wypełnienia godzin nieparzystych. To oczywiście tylko moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy luma we wskazówkach była wymieniana, może i tak, ale to też bardzo często kwestia światła przy robieniu zdjęć, Patrząc na kropkę przy indeksie godzinowym"4" mam wrażenie, że kolor wypełnienia wskazówek i tego indeksu jest bardzo podobny.  Chyba, że kropki na tarczy też były odświeżane. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze zrobieniem szczegółowych zdjęć jest kłopot, bo aparat nie chce uchwycić szczegółów na tarczy typu napis "DELBANA", indeksy, luma, itd.

Patrząc na żywo - luma na wskazówkach oraz indeksach jest podobna. Zanieczyszczenia utrudniają dokładne porównanie. W każdym razie świeci przez całe 15 sekund. Ponoć Delbana nie była poddawana odnowieniu/renowacji - jak twierdził sprzedawca. Dla mnie istotna jest powłoka chromu wolna od ognisk korozji i przetarć, podobnie jak tarcza. Długo szukałem Delbanki ;) i napatrzyłem się na wiele interesujących egzemplarzy, lecz niestety w kiepskim stanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi