Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
ross74

POKAŻMY SWOJE DELBANY

Recommended Posts

Witajcie. Dzień dobry jako że "Szwajcary" nie są moją mocną stroną to przyszedłem z zapytaniem. Może ktoś z Was może mi powiedzieć coś więcej o niej? Wskazówka jedna prawdopodobnie wymieniona. Interesują mnie lata produkcji zegarka, oryginalność innych części typu koronka i co sądzicie ogólnie o nim? Pozdrawiam

Witajcie. Dzień dobry jako że "Szwajcary" nie są moją mocną stroną to przyszedłem z zapytaniem. Może ktoś z Was może mi powiedzieć coś więcej o niej? Wskazówka jedna prawdopodobnie wymieniona. Interesują mnie lata produkcji zegarka, oryginalność innych części typu koronka i co sądzicie ogólnie o nim? Pozdrawiam

IMG-20240416-WA0004.jpg

IMG-20240416-WA0008.jpg

IMG-20240416-WA0006.jpg

IMG-20240416-WA0005.jpg

IMG-20240416-WA0010.jpg

Edited by Moskal

Ciekawy i nie często występujący model.

Ładna równomierna patyna. Koperta, sam widzisz, w nie najlepszym stanie, choć tragedii nie ma. Koronka nieoryginalna i kiepsko dobrana. Powinna być z grzybkiem. Popatrz sobie na wcześniejsze zdjęcia.

Co do wskazówek masz rację. Jedna została wymieniona. Problem w tym, że nie wiadomo która ;)

Obie są Delbanowe. Mam kilka egzemplarzy tego modelu i dwóch mam takie jak godzinowa, w dwóch jak minutowa i w jednej jeszcze inne, węższe i z większą kopertą.

Taka była właśnie Delbana w tamtych latach. Pełna niespodzianek :)

Produkcja lata pięćdziesiąte.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Biorąc pod uwagę siostrzaną wersję tego modelu tzn. z kremową tarczą, obstawiam wskazówki takiego kształtu jak godzinowa.

pozdrawiam

Piotrze, mam między innymi dwie białe i dwie czarne. I te i te występują  w obu konfiguracjach wskazówek. 

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Dziękuję bardzo za odpowiedź i rozjaśnienie mi nieco co czeka mnie do odszukania i ewentualnej zmiany. Korzystając z tego że jestem wśród ludzi, którzy mają szeroką wiedzę zapytam jeszcze z ciekawości o pewien fakt który zauważyłem. Dekiel z tyłu zachowuje się jak wieczko od słoika i przy nacisku się wciska do środka czy one były może hermetycznie zamykane czy poprostu zegarek uległ zmiażdżeniu i jest najzwyczajniej przekoszony? 

Delbany nie były hermetyczne. Najwyżej wilgocioszczelne, choć i to pozostawiało wiele do życzenia. Pod deklem powinna być gumowa uszczelka. Koperta jest sztywna, dekiel stalowy. Jeśli gwint dobrze załapał i dekiel jest dokręcony nic nie powinno się dziać

Arkadiusz K.

Czyli tu tez wypadałoby się przedstawić.

Oto moja nowa stara, bo jakoś 25 letnia Delbana. Stan bdb, nie była noszona poza kilkoma założeniami przez cały swój zywot.  Ojcowa. Podobno w pełni oryginalna (brak paska). Wymieniłem szkiełko, i oto ona.

Proszę o szczere opinie i uwagi bo chciałbym bardziej poznać model, mechanizm i ogólnie zegarek.

IMG_20240426_150029177.jpg

IMG_20240426_150058848.jpg

IMG_20240426_150045416.jpg

IMG_20240426_150010662_HDR.jpg

IMG_20240426_130931168_HDR.jpg

Dawno Nic nie wrzucałem , ale dziś Mam coś extra .  Oryginalne etui i dowód zakupu . Sławek

IMG_20240529_120857[1].jpg

IMG_20240529_120909[1].jpg

IMG_20240529_154503[1].jpg

IMG_20240530_070402[1].jpg

IMG_20240530_070557[1].jpg

IMG_20240529_222305[1].jpg

Edited by sawcio68

Pecunia non olet

Jak tu nie mieć reedycji skoro ma się oryginał.

Wysłane z mojego telefonu przy użyciu Tapatalka

del.jpg

DSC_1382.JPG

Edited by zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Godzinę temu, puma napisał(-a):

ładny stan

Do ideału jej sporo brakuje. Na szczęście koperta jest pozłacana, to i przetarć nie widać. Niemniej bardzo ją lubię i ma stałe miejsce w moich zbiorach obok "dużej" prezentowanej nieco wcześniej. 

Idealna Delbana to prawie Święty Graal :) a Twoja jest rzeczywiście bardzo ładna :) 

Arkadiusz K.

18 minut temu, loituma napisał(-a):

Idealna Delbana to prawie Święty Graal :) a Twoja jest rzeczywiście bardzo ładna :) 

Dziękuję. :) W lepszym stanie jest raczej moja druga Delbana. Ta jednak kosztowała mnie sporo więcej, choćby dlatego że to rozmiar 37 mm. 

IMG_20210624_200244.jpg

Piękny stan, gratuluję 

Piękny stan, gratuluję 

W dniu 13.02.2025 o 20:24, loituma napisał(-a):

Dokładnie tak. Szukałem tego modelu kilka lat... :)

DSC_3216.JPG

DSC_3218.JPG

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ