Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Recommended Posts

Witam Wszystkich:)

kupiłem zegarek vintage - bardzo ladny jak dla mnie i w bdb stanie. Jego koperta jest chromowana i ma lekkie ryski. Jako, że chciałbym aby był on niemal idealny chcialem Was prosić o radę. Otóż czy można po chromowanej kopercie przejechać lekko dremmelem z filcem i pastą (jesli tak to z jaką gradacją) aby te maleńkie ryski usunąć a jednocześnie nie zniszczyć chromu. Czy można tak zrobić czy raczej po chromowanej kopercie nie jest wskazane lekkie polerowanie.

Proszę o wypowiedzi.

post-39976-0-83603700-1314261246_thumb.jpg

czy można po chromowanej kopercie przejechać lekko dremmelem z filcem i pastą (jesli tak to z jaką gradacją) aby te maleńkie ryski usunąć a jednocześnie nie zniszczyć chromu.

Można, ale z zachowaniem ostrozności. Tarcza filcowa plus zielona pasta polerska. Dremel jest słaby, więc to w tym przypadku jego zaleta - nie uszkodzisz chromu przez zbyt intensywny docisk. Jesli ryski bardzo drobne, to mozna spróbować aluchromem i sciereczką - bezpieczniej.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Można, ale z zachowaniem ostrozności. Tarcza filcowa plus zielona pasta polerska. Dremel jest słaby, więc to w tym przypadku jego zaleta - nie uszkodzisz chromu przez zbyt intensywny docisk. Jesli ryski bardzo drobne, to mozna spróbować aluchromem i sciereczką - bezpieczniej.

Ale jak tak przejade dremmelem po warstwie chromowanej na ileś tam mikronów to jej nie zetrę, bo przestrzegało mnie kilku zegarmistrzów przed tym. Proszę o odp

Ale jak tak przejade dremmelem po warstwie chromowanej na ileś tam mikronów to jej nie zetrę, bo przestrzegało mnie kilku zegarmistrzów przed tym. Proszę o odp

Ja bym odradzal w ogole polerowanie chromu. Formumowicz: chronofil ma zdaje sie niezle zdolnosci manualne :) , ale ja np. ich nie mam. Probowalem polerowac chromowana koperte recznie (sciereczka plus pasta polerska). Rezultat: plaszczyzny wygladaja lepiej ale wsyzstkie kanty duzo gorzej - zdarlem chrom i masiadz przeswieca :( . Tak, ze UWAGA NA KANTY!

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Powiedzmy więcej. Kanty zawsze wyjdą na wierzch :lol: !

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Polerowanie chromu należy odradzać. Grubość warstwy chromu jest mała, chrom jest twardszy od położonego niżej niklu i mosiężnej koperty. Przez polerowanie nie uszkodzonego chromu nadajemy mu połysk. Polerowanie uszkodzonego chromu wybłyszcza chrom i jednocześnie powiększa wgłębienia odsłoniętego mosiądzu. Najlepiej uszkodzony chrom i nikiel zdjąć chemicznie lub elektrochemicznie i nałożyć na nowo. Ale w warunkach domowych możliwe jest nałożenie tylko niklu metodą bezprądową. Potrzebną do tego "miksturę" najlepiej gotową kupić.

Guest Szymon.

Kurcze... popróbuję jednak jakoś to domowymi metodami odświeżyć, a jesli nie, to zedrę chrom całkowicie i oddam do ponownego chromowania (nie jest to droga impreza, tylko bede musiał wycieczkę zrobić). Dam znać co wyszło ;)

Jeśli zrobisz to ostrożnie, to nie zedrzesz. Na zdjęciu Twój zegarek wygląda bardzo dobrze. Głębszych rys nie widać. Myślę, że lekka polerka nie zaszkodzi warstwie chromu.

Polerowanie chromu należy odradzać. Grubość warstwy chromu jest mała, chrom jest twardszy od położonego niżej niklu i mosiężnej koperty. Przez polerowanie nie uszkodzonego chromu nadajemy mu połysk. Polerowanie uszkodzonego chromu wybłyszcza chrom i jednocześnie powiększa wgłębienia odsłoniętego mosiądzu. Najlepiej uszkodzony chrom i nikiel zdjąć chemicznie lub elektrochemicznie i nałożyć na nowo. Ale w warunkach domowych możliwe jest nałożenie tylko niklu metodą bezprądową. Potrzebną do tego "miksturę" najlepiej gotową kupić.

Bardzo słuszne uwagi. Tylko ja we wcześniejszym poscie mówiłem o delikatnej polerce w przypadku braku uszkodzeń i głębszych rys. Jeśli dobrze widać na fotce, to zegarek Kolego ma kopertę z mikroryskami, gdzie powłoka po prostu straciła trochę połysk. W takim przypadku nie powinno się jej zaszkodzić przy zachowaniu ostroznosci

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.