Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rafalg

Kronen&Sohne

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawią mnie opinie na temat tej popularnej na Ebay marce . Jestem w trakcie wyszukania zegarka dla siebie ostatnie lata nosiłem Orirnta z lat 80- tych a od dwóch lat Omege constelacion chronometr oba się już znosiły i po konserwacji trafiły do kolekcji . Więc zabrałem się do poszukiwań w necie i o dziwo wybór niesamowity i co mnie cieszy pojawiło się sporo marek niedostepnych wcześniej na rynku polskim mówie o okresie 5-10 lat wstecz kiedy to kupowałem w/w Omegę. Chciałem być patriotą i kupić polski zegarek ale jak zobaczyłem stronę Polpory to się załamałem zarówno ceną najtańszy jaki znalazłem to 2000 zł jak i faktem że reklamują się jako poskie zegarki wkładając szwajcarski mechanizm zmieniając tylko nazwy na polskie w datownikach.Za takie pieniądze to można już kupić orginalnego szwajcara a nie polską przeróbkę . Zaczołem się interesować nietypowymi markami jak choićby Angielską Acurist Amerykańską Ingersol , czy produkowaną w stanach przez emigranta z czech Bulową. Wiadomo cena gra rolę bo dać za zegarek kilka tyścięcy i nosić go po polskich ulicach w nocy to samobujstwo. Więc zxaczołem szukać w przedziale do 1000 zł albo i mniejszym . Moje wymagania były proste duży przynajmniej 40-50 mm nie za gruby i zawierający datownik a najlepiej pokazujacy dzien tygodnia i miesiąc ( przyzwyczajenie do Oreinta ) NIe chciałem kupować znanej marki gdyż już posiadam w swoich zbiorach Delbane , Doxe czy kilka innych szwajcarów chciałem coś nowego i tak doszedłem do spełniajacego moje kryteria zegarka Kronen&Sohne zaczełem szukać żeby sprawdzić co to za marka i kiepsko strony polskie i zagraniczne nic nie pokazuja oprócz ładnego widoku miasta i daty powstania firmy 1992 r ok stawiam na młode firmy ( sam prowadzę działalność gospodarczą ) ale zaniepokił mnie link Schettler & Sohne czy to ta sama firma czy K&S to podróbki firmy której opis widziałem . W opisach doczytałem się że firma Schettler & Sohne działała do 1991 roku czyli mam mysleć że Kronen & Sohne to dzlasza działalnośc tej firmy po restrykturyzacji czy to dzwie inne firmy może ktoś zna odpowiedż na to pytanie bo model o który mi chodzi zapowiada się pozytywnie a i cena ok 300 zł jest zachęcajaca proszę o odpowiedz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne wymienione firmy przez ciebie K&S i S&S to chinskie produkty lepiej zostan przy Oriencie co do Polpory to liczy sie gdzie zegarek jest robiony a nie podzespoly i pieniadze zostana w Kraju i dasz zarobic Plskiej Firmie a tak wogole to poczytaj forum a na pewno jeszcze nie raz zmienisz zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne wymienione firmy przez ciebie K&S i S&S to chinskie produkty lepiej zostan przy Oriencie co do Polpory to liczy sie gdzie zegarek jest robiony a nie podzespoly i pieniadze zostana w Kraju i dasz zarobic Plskiej Firmie a tak wogole to poczytaj forum a na pewno jeszcze nie raz zmienisz zdanie

A myślałem że ktoś pomysli zanim coś napisze oba zegarki to nie chińskie podróby tylko niemieckie firmy z munchaim

chodziło mi o dociekliwość czy Kronen & sohne to kontynuacja firmy Schettler & Sohne już taki jestem dociekliwy przesyłam link niemiecki do oglądnięcia sobie zegarków Schettler & Sohne http://www.scheffler-soehne.de/modelle.htm a później niech ktoś napisze tylko z sensem a co do Polpory to nie będę nabijał kabzy nowobogackim którzy otworzyli fabryczkę " a z tego co wiem tylko magazyn ( bo polpora składa zegarki zagranicą ) a w kraju tylko żeruje na frajerach "-- nie z miłości do zegarków tylko z chęci zarobku . Pierwszy zegarek dostałem na komunię - Ruchla i to było wydarzenie a kto kupi dziecku zegarek za 5000 polskie zegarki powinny kosztować góra 1000 zł żeby każdy mógł sobie go kupić i zostawić pieniądze w kraju pozatym odkąd kupiłem pierwsze auto nie lubię składaków - to tak jakbym do malucha wsadził silnik golfa i tłukł ludziom że to niemieckie auto .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zegarki, ktore pokazuja sie w linku to dosc porzadne chinczyki. A ze firma jest z Niemiec, to calkiem mozliwe - zamowila zegarki w Chinach i chce na tym zarobic.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW Ingersoll to tez zegarki produkowane w Chinach (niektore bardzo fajne zreszta), a Bulova - Daleki Wschod takze (wlasnosc Citizena jak dobrze pamietam).

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Panowie odbiegamy o tematu chodziło mi o markę Kronen&sohne tu lint na allegro http://allegro.pl/luksusowy-kronen-sohne-tourbillon-automatic-i1783541164.htmlgdzie jest fajnie opisany . Ale nie mogę o tych zegarkach nic więcej znalesć w necie. A zegarek całkiem ładnie się prezentuje i jest w niezłej cenie dla przeciętnego polaka jakim jestem. Może ktoś ma namiary na jakąś stronę co to za zegarek i czy ktoś go już eksploatował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Tourbillon?

:blink:

...Bo niby ma dziurę w tarczy???

Kolego, poczytaj choć trochę o tej niezwykle prestiżowej komplikacji zanim kupisz zegarek tej bez wątpienia niemieckiej firmy.

...Albo chociaż filmik oglądnij:

W tym wszystkim najbardziej niemiecki jest zamek, na którego tle przedstawiony jest zegarek "Luksusowy Kronen & Sohne Tourbillon Automatic" na pierwszym zdjęciu z aukcji.

...Zamek znajduje się w Alpach Bawarskich, nieopodal miejscowości Neuschwanstein.

Jest piękny, oryginalny, niepowtarzalny i na wskroś niemiecki - w przeciwieństwie do zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje Voit a i tak nie wiem czy kolega rafalg nas zrozumie bo piszemy nie na temat albo odbiegamy od tematu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

antygraffitex :( , uwielbiam taki pseudospecjalistyczny bełkot.

A najbardziej lubię dobre rady, co ile powinno kosztować, żeby było dobrze.

...Ale co ja tam wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Tourbillon?

:)

...Bo niby ma dziurę w tarczy???

Kolego, poczytaj choć trochę o tej niezwykle prestiżowej komplikacji zanim kupisz zegarek tej bez wątpienia niemieckiej firmy.

...Albo chociaż filmik oglądnij:

W tym wszystkim najbardziej niemiecki jest zamek, na którego tle przedstawiony jest zegarek "Luksusowy Kronen & Sohne Tourbillon Automatic" na pierwszym zdjęciu z aukcji.

...Zamek znajduje się w Alpach Bawarskich, nieopodal miejscowości Neuschwanstein.

Jest piękny, oryginalny, niepowtarzalny i na wskroś niemiecki - w przeciwieństwie do zegarka.

A wiesz,ze ta megaprestizowa komplikacja prezentowana w dokladnie tym filmiku kosztuje 1000-1600 zlotych?To taka ciekawostka.

Mechanizm to chinski Liaoning 5010, sa rozne wersje zegarka,najpopularniejsza jest pozlacana z diamentami (tak,prawdziwymi diamentami na tarczy) w gornym pulapie cen ktore podalem.Wystarczy czatowac na ebayu,czasem sie pojawiaja.Na drugim forum jest juz bodajze 5 takich zegarkow.

Takze to nie jest az taka niezwykle prestizowa komplikacja.Po prostu szwajcarzy musza jakos zarabiac setki tysiecy na opowiadaniu historyjek :(

Zdjecie podprowadzone koledze z drugiego forum:

dsc05704s.jpg

Sa jeszcze wersje w stali, bez diamentow i nie brandowane.Rozne kombinacje.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Panowie odbiegamy o tematu chodziło mi o markę Kronen&sohne tu lint na allegro http://allegro.pl/luksusowy-kronen-sohne-tourbillon-automatic-i1783541164.htmlgdzie jest fajnie opisany . Ale nie mogę o tych zegarkach nic więcej znalesć w necie. A zegarek całkiem ładnie się prezentuje i jest w niezłej cenie dla przeciętnego polaka jakim jestem. Może ktoś ma namiary na jakąś stronę co to za zegarek i czy ktoś go już eksploatował.

Tak więc krótko i na temat: wg mnie nie warto kupować tego zegarka. To zwykły chiński zegarek mechaniczny sprzedawany jako drogi, ekskluzywny produkt renomowanej niemieckiej manufaktury. Cały opis aukcji to tylko marketingowy bełkot.

Nie kupiłbym go z kilku powodów.

1)Prawdopodobnie na żywo nie będzie wyglądał tak ładnie jak na zdjęciu - często te chińskie pseudo turbiliony są zrobione z byle jakiego materiału i na żywo jedynie szpecą tarczę.

2) Zegarek jest produkowany w chinach na zlecenie jakiejś nieznanej nikomu firmy - owszem, nie ma w tym nic złego. Niektórzy nawet lubią chińskie zegarki. Ale wg mnie istnieje ryzyko, że zegarek okaże się bublem, szybko się zepsuje, albo po krótkim czasie będzie wyglądał byle jak. Po prostu nie wiesz czy firma K&S w ogóle ma jakąś kontrolę jakości sprowadzonych produktów i jaki jest rzeczywisty poziom wykonania tego zegarka.

3) Zegarek udaje coś czym nie jest - a to bajeczka o renomowanej niemieckiej manufakturze, a to niby turbilion na tarczy, a to wciskają kit, że to produkt drogi, choć w rzeczywistości koszty jego produkcji będą zapewne bardzo niskie.

4) Skoro nosiłeś wcześniej Omegę, i to w dodatku z prestiżowej linii Constellation, to za pewne nie czułbyś się dobrze mając na ręku tani, byle jaki zegarek :) Lepiej poszukaj czegoś na podobnym poziomie co ta Omega, np. używanego Longinesa, Zenitha, czy już nawet jakiegoś starego Tissota z czasów kiedy była to niezależna manufaktura. :(

A jeśli szukasz czegoś nowego i tańszego to bierz coś sprawdzonego - Seiko, Citizena czy Orienta.

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janek Sarnowski, Oczywiście - zgadzam się, w całej rozciągłości tematu.

Zależało mi na pokazaniu jak działa tourblillon, a nie na pokazaniu konkretnego mechanizmu.

W dzisiejszych czasach wszystko można skopiować, tourbillon nie jest tu wyjątkiem.

Sposób zdobienia mechanizmu raczej nie pozostawiał złudzeń co do producenta...

Jednak nawet w tym przypadku widać różnicę pomiędzy chińskim tourbillonem, a chińskim zegarkiem z dziurą w tarczy.

KS003-0-33.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie - open heart to co innego niz tourbillon.

Tyle,ze...ten mechanizm nie jest kopia szwajcarskiego,a zupelnie wlasna konstrukcja z Liaoning.Nawet ladny jest:

dsc05718v.jpg

Powiem Ci wiecej (co zapewne Cie zdziwi bardzo) - to chinczycy jako pierwszy zastosowali AUTOMATYCZNY tourbillon, a szwajcarzy potem wpadli na ten sam pomysl "pozyczajac" sobie ich pomysly.Bylo to bodajze w Pekinskiej fabryce zegarkow,choc mozliwe,ze byl to Liaoning lub Guangzhou.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem, że to chiński mechanizm.

W takim razie - szacun, bo nie jest to łatwa konstrukcja.

Jak dla mnie tourbillon pozostaje synonimem jakości, innowacji i precyzji w zegarmistrzostwie.

...Jeśli chodzi o firmę Kronen&Sohne - nie ma jej w internecie, a sprzedawca (zapewne autor opisu aukcji) jest oszustem.

Oferuje towar niezgodny z opisem i żeruje na niewiedzy klientów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo tej firmy nie ma,to nazwa dla reklamy i wiekszej wiarygodnosci.Marka wirtualna,mowiac jezykiem tego forum.

Ale do samego zegarka nie ma sie co przyczepic- porzadny mechanizm - wariacja na temat Sea Gulla ST-16 z dobebeszonymi komplikacjami (ten sam mechanizm szwajcarzy kupuja od chinczykow i sprzedaja jako Claro 888, bez zadnych modyfikacji oprocz napisu "Swiss Made" - tak tak, nie odwrotnie).

Chinczycy bardzo by Cie zadziwili jakbys troche poczytal i pare posiadal.tutaj przyklady wlasnych konstrukcji chinskich, m.in. podwojny tourbillon, repetier kwadransowy itp.

368950336_01245e3bae.jpg

203634d1248571634-sea-gull-st8007g-18k-rose-gold-tourbillon-st80007gb.jpg

1278396023779_hz-cnmyalibaba-web4_29806.jpg

68931d1194344819-seagull-minute-repeater-pic_20074695124166_u8lny70mnmlk.jpg

Poczytaj:

Sea-Gull?s first double tourbillon watch ST8080, with one carrousel and one common axis-tourbillon, was released in 2006. ST8080G is the luxury version, encased in 18k rose gold with a crocodile hide strap, the build is absolutely amazing. Its retail price in China is around CNY230,000 (USD35,000). Although the price may seem high to some, many tourbillon watch fanatics consider it as an absolute bargain to own such an amazing piece.

Beijing

The Beijing Watch Factory produces the TB01-2 flying carrousel-tourbillon which currently is the most expensive Chinese tourbillon on the market. Titanium flying tourbillon cage is featured in this watch, both the dial and movement are usually elaborately decorated as well. Beijing has also developed TB02, a double-tourbillon, TB03, an 8-day tourbillon, TB04, a dual-axis tourbillon, and, MRB1 a tourbillon with minute-repeater.

Shanghai

Watches made by the Shanghai Watch Factory were once touted as a luxurious status symbol among Chinese Communist elites. They are the oldest and most highly regarded of Chinese watchmakers. Shanghai manufactures a full range of quality timepieces. Commencing with its Classic Tourbillon the tempo moves up to its top-of-the-line Orbital Tourbillon. The distinguishing characteristic of the Orbital is a tourbillon escapement that orbits its outer dial mounted on a 12-hour karrusel platform.

Liaoning

Although the Liaoning Watch Factory only began developing their tourbillon movement since early 21st century, they have great success due to the much lower cost of their tourbillon movements. Liaoning has developed a unique aesthetic for their skeleton tourbillons that make them distinctive from the ones from the skeletons made by Sea-Gull, Beijing etc. The Liaoning movement was even used as the 150th anniversary watch of the prestigious British Horological Institute. Swiss watch makers Cecil Purnell also use an ebauche of the Liaoning tourbillon, finished in Switzerland with local content and sell them on the market as Swiss watches.

I teraz zobacz.Czy chinczycy maja mniej powodow do chwalenia sie niz szwajcarzy?Pamietajmy,ze szwajcarzy wzbili sie na kopiowaniu mechanizmow Amerykanskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to prawda z tym chińskim tourbillonem to jestem w lekkim szoku :( Oznaczałoby to, że chińska myśl techniczna w dziedzinie zegarmistrzostwa była/jest naprawde godna podziwu. A ja zawsze miałem Chińczyków za poczciwych karakanów z małymi przyrodzeniami.... a tu się okazuje, że naród całkiem zdolny...

A tak przy okazji zapytam Janie, bo widzę, że jesteś ekspertem w dziedzinie chinoli. Ceny nowych Parnisów i Tao na alle są korzystne czy lepiej szukać taniej?

"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg cię nie lubi, nigdy cię nie chciał i prawdopodobnie cię nienawidzi" Tyler Durden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy te chińskie tourbillony to nie przypadkiem wychwyty karuzelowe? Kiedyś była dyskusja na forum jakie są różnice... Nie chce tutaj zaszkodzić chińskim zegarkom (osobiście nic do nich nie mam), ale jeśli tourbillon, a wychwyt karuzelowy to dwie różne rzeczy to warto żeby autor o tym wiedział :(

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa z wychwytami karuzelowymi, sa tez inne.Jest wiele opcji - troche tego wszystkiego narobili.

Poczytajcie Panowie,nie trudno znalezc te informacje w internecie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że poruszyłem niekturych forum-owiczów za co przepraszam ale jestem miłosnikiem zegarków mechanicznych a nie konstryktorem czy inżynierem . Niemniej dziękuję za wypowiedzi na ten temat zwłaszcza z dogłębnym opisem działania mechanizmu przedstawionym na You tube. Zegarka oczywiście nie kupię chociaż wyglad był niezły.

Pytając o tą chciałem dać szansę młodszym nieznanym producentom, w przedziale cenowym do 500- 800 zł bo uwazam że przeciętnego polaka w dzisiejszych czasach nie stać na ekstrawagancję powyżej tej kwoty oczywiście że sa osoby które na zegarek wydadzą kilkadziesiąt tysięcy bo ich stać ale przecież to nie o to chodzi. Obecnie szukam zegarka na codzien do pracy, gdzie nie będe się czasł że go uszkodzę bo wydałem dwie pensje na niego.Posiadam ok 20 zegarków mechanicznych i chyba najcenniejsza jest wspomniana Omega która nosze sporadycznie w razie awarii aktualnie noszonego.Więc jezeli wypatrzę sobie coś nowego to znowu zgłosze sie do szanownego grona jeszcze raz dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie jestem w posiadaniu w/w zegarka Kronen&Schon, jest bardzo elegancko wykonany jak na tą cene, tylko jest jeden problem podczas gdy odwróci się go do góry nogami mechanizm się zatrzymuje i zegarek przestaje pracować. Orientuje się może ktoś jaka może być tego przyczyna ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś się uszkodziło w transporcie, może źle naoliwili, może jakaś wada produkcyjna - trochę powodów można znaleźć. Jeśli tylko masz możliwość to oddaj na gwarancji.

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie jestem w posiadaniu w/w zegarka Kronen&Schon, jest bardzo elegancko wykonany jak na tą cene, tylko jest jeden problem podczas gdy odwróci się go do góry nogami mechanizm się zatrzymuje i zegarek przestaje pracować. Orientuje się może ktoś jaka może być tego przyczyna ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

- Kiepskie spasowanie?

- Śmieci i paprochy pozostałe po produkcji, i kiepskiej post_produkcyjnej kontroli?

- Słabe smarowanie...? (niektóre rosyjskie mechanizmy tez na to cierpiały)

Kto to wie?

Zapakować i odesłać sprzedawcy, a w wypadku prawdopodobnego ignorowania sprawy gwarancji - znaleźć dobrego* zegarmistrza

(*broń boże nie takiego od bateryjek..)

edit:

PS - swoją drogą, Twój post to wymarzone podsumowanie wątku p.t. "Kronen&Sohne" :)

(zachowując całkiem pokaźną sympatię do Panów Chińczyków :D )

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może ogarnął dlaczego zegarek tej firmy czasami się zatrzymuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.