Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
sapek

Buty

Recommended Posts

Nikt mi nie powie, że na upały jakiejkolwiek skórzane buty (poza sandałami) będą lepsze od przykładowo takich: http://kicksdeals.com/wp-content/uploads/2015/12/adidas-climachill-rocket-boost-solar-blue-black-1-700x400.jpg

Bardzo przewiewna siateczka, najwygodniejsza podeszwa (boost od Adidasa jest nie do przebicia), otwory wentylacyjne w podeszwie i całość tworzy idealny but na lato. Nie pasuje do elegantszej stylówki, ale preferuję bawełniane spodenki i koszulki, więc sprawdzają się do nich świetnie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wyobraź sobie że niektórzy dorośli nie chodzą w krótkich gaciach po mieście. A buty kolegi majora są niczego sobie. Edited by desmo

Guest Blunio

jakbyś mieszkał w Niu Jorku, to byś musiał nosić takie plecione trupięgi*

Proszę szanownego kolegi sobie wyobrazić, że czasem trzeba się ubrać jak człowiek a nie robić za artystę RAP. To właśnie jest najtrudniejsze żeby umieć odróżnić ulicę od plaży :o

Wyobraź sobie że niektórzy dorośli nie chodzą w krótkich gaciach po mieście. A buty kolegi majora są niczego sobie.

Tematem dyskusji jest wygoda. Nie to jakie do czego zakłada się buty.

Tematem dyskusji jest wygoda. Nie to jakie do czego zakłada się buty.

... skoro wygoda to czemu nie napisałeś że na upały nie ma nic wygodniejszego niż chodzenie boso...i też pasuje do krótkich gaci...niektórym

@desmo - po co tak zaniżać poziom dyskusji?

Mówimy o wygodzie BUTÓW - padła teza, że nie ma wygodniejszych niż skórzane. Dałem argumenty, że tak nie jest. Z Twojej strony czytam tylko wywody o "krótkich gaciach".

Guest Blunio

Znany producent butów i potentat w tej dziedzinie wysłał dwóch synów do Afryki, by zbadali tamtejszy rynek obuwniczy i przysłali raporty. Po miesiącu pierwszy z entuzjazmem pisze: wspaniałe, tu nikt nie ma butów, mamy cały rynek dla siebie. :D

Drugi pisze w przeciwstawnym tonie: nie widzę żadnych perspektyw dla naszej produkcji, tu wszyscy chodzą boso :(

I taka jest mniej więcej dyskusja o butach majora majora (Yossarian) :P

Guest Jash

... skoro wygoda to czemu nie napisałeś że na upały nie ma nic wygodniejszego niż chodzenie boso...i też pasuje do krótkich gaci...niektórym

Bo chodzenie boso do najwygodniejszych nie należy. Chyba, że mieszkasz na plaży.

@desmo - po co tak zaniżać poziom dyskusji?

Mówimy o wygodzie BUTÓW - padła teza, że nie ma wygodniejszych niż skórzane. Dałem argumenty, że tak nie jest. Z Twojej strony czytam tylko wywody o "krótkich gaciach".

Rozumiem że nadal traktujemy buty jako część całości...bo inaczej to dyskusja akademicka ...sam napisałeś że chodzisz w tych butach bo są wygodne i pasują do krótkich gaci ...ja zwracam uwagę że dorosły mężczyzna w warunkach miejskich ma raczej mało okazji do chodzenia w krótkich gaciach - co mi wtedy z ich wygody? ( chyba że jest sportowcem w czasie treningu ) ...to tyle w temacie zaniżania poziomu...

Bo chodzenie boso do najwygodniejszych nie należy. Chyba, że mieszkasz na plaży.

Pół świata chyba nie ma tej świadomości... Edited by desmo

Zakładam, że nie mieszkasz w Polsce/Europie jeśli twierdzisz, że "dorosły mężczyzna w warunkach miejskich ma raczej mało okazji do chodzenia w krótkich gaciach". Wystarczy wyjść na ulicę kiedy jest > 25 stopni. Co więcej, niektórzy mają możliwość przychodzić w takim stroju do pracy (mam to szczęście, dla innych to pech).

I zdanie podtrzymuję - skórzane buty (nie sandały) to nie jest najwygodniejszy wybór na lato.

Edited by 1947

Zakładam, że nie mieszkasz w Polsce/Europie jeśli twierdzisz, że "dorosły mężczyzna w warunkach miejskich ma raczej mało okazji do chodzenia w krótkich gaciach". Wystarczy wyjść na ulicę kiedy jest > 25 stopni. Co więcej, niektórzy mają możliwość przychodzić w takim stroju do pracy (mam to szczęście, dla innych to pech).[/size]

I zdanie podtrzymuję - skórzane buty (nie sandały) to nie najwygodniejszy wybór na lato.

No i tu się właśnie nie rozumiemy. Gołe nogi dorosłego faceta są na miejscu na plaży , basenie i na sportowym boisku. I do takiego stroju sportowe buty są nie tylko najwygodniejsze ale i pasujące. Nie chodzi mi o sportowy charakter butów ( bo trampki i crossy dają radę ) a właśnie o materiały z których są wykonane. A plastik oddycha porównywalnie do skôry tylko jeśli ma więcej dziurek. Stąd te wszystkie mikrosiateczki i otwory w podeszwach. Mieszkam w Polsce ale nawet w upalne dni na ulicach miast dobrze czuję się w długich spodniach. Ludzkość już dawno wymyśliła w tym celu materiały i kolory sprawdzające się w każdych warunkach. A czy chciałbym pracować w krótkich gaciach - tak pod warunkiem że byłaby to farma delfinów na Hawajach. Edited by desmo

Guest Jash

Panowie. To wszystko o czym piszemy to kwestia upodobań, zawodu wykonywanego itp. Ja z racji wykonywanej pracy nie wyobrażam sobie przyjść do niej w krótkich spodenkach (nie gaciach, bo gacie to nosił Ferdynand Kiepski pod kalesonami) i obuwiu sportowym.

Natomiast przed zegarkami i bankowością, 9 lat pracowałem w budżetówce. Konkretnie Sąd Rejonowy. Najpierw jako starszy sekretarz sądowy, później zarządca budynku. Pomimo powagi instytucji nie było u nas problemu, żeby panowie przychodzili do pracy w krótkich spodniach. Wynikało to głownie z tego, że 90% pracowników tj. około 50 osób siedziało na jednej sali, nasłonecznionej przez całe 8 godzin, gdzie w lecie temperatura przekraczała 30 stopni. I uwierz mi Robert, że nie ma takiego materiału, który by Ci wtedy pomógł. Oczywiście muszę tu zaznaczyć, że osoby tam siedzące nie miały kontaktu z petentami stąd przyzwolenie Prezes Sądu na taki ubiór.

Wracając do mnie, jak pisałem służbowo nie wyobrażam sobie wyskoczyć w krótkich bojówkach i sneakersach do pracy tak samo jak w dzień wolny w lecie nie wyobrażam sobie wyjść z domu w długich spodniach i obuwiu w całości wykonanym ze skóry. Lubię luz i wygodę, a w lecie definicją tego jest taki strój jak napisałem.

Pół świata chyba nie ma tej świadomości...

Robert, nie mylmy kultury regionalnej, albo często i biedy z wygodą.

Najwygodniej to sandały + eleganckie skiety, trochę wygody + trochę stonowania i elegancji :)

Only Fools Do Not Fear The Sea

Natomiast przed zegarkami i bankowością, 9 lat pracowałem w budżetówce. Konkretnie Sąd Rejonowy. Najpierw jako starszy sekretarz sądowy, później zarządca budynku. Pomimo powagi instytucji nie było u nas problemu, żeby panowie przychodzili do pracy w krótkich spodniach. Wynikało to głownie z tego, że 90% pracowników tj. około 50 osób siedziało na jednej sali, nasłonecznionej przez całe 8 godzin, gdzie w lecie temperatura przekraczała 30 stopni. I uwierz mi Robert, że nie ma takiego materiału, który by Ci wtedy pomógł. Oczywiście muszę tu zaznaczyć, że osoby tam siedzące nie miały kontaktu z petentami stąd przyzwolenie Prezes Sądu na taki ubiór.

Robert, nie mylmy kultury regionalnej, albo często i biedy z wygodą.

Czyli jednak kultura regionalna w połączeniu z biedą. W " first world" ( to tak w nawiązaniu do wątku Rolexa ;- ) w takiej sali byłaby klima i nie musielibyście straszyć w sądzie owłosioną łydką...dobrze że zmieniłeś pracę Jacek :-)

Guest Jash

Robercie, jak już zostałem w 7 roku pracy zarządcą, to właśnie pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było zamontowanie tam klimatyzacji. Niestety na 50 siedzących tam osób było 47 pań, którym nagle okazało się być za zimno :D

A wracając do tematu, ja tam nie siedziałem, zawsze miałem swój pojedynczy pokój i zawsze przyjmowałem "strony", więc u mnie krótkie spodnie odpadały.

Na wakacjach w ciepłym kraju też tylko lniane garnitury od gucziego i skórzane buty czy wtedy wyjmujecie kij z d.. ;-)?

Nie bądź taki zero jedynkowy kolego nicon...są różne okazje i różne ubrania...tak jak są różne zegarki...a przewiewne, letnie, oddychające tkaniny można dziś kupić w różnych przedziałach cenowych... a "buntować się" można na różne sposoby ;-)

co do kija w d...e - nie wiem, nie próbowałem, nie jestem ekspertem ...

Kupiłeś od profesora Mrugalskiego?  ;)

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Nie, to uzupełnienie stroju do Delbany vintage, pokazywałem Ci w ubiegłym roku...

Pozdrawiam, Marek

Na wakacjach w ciepłym kraju też tylko lniane garnitury od gucziego i skórzane buty czy wtedy wyjmujecie kij z d.. ;-)?

Poza plażą zwykle len i skórzane buty - dają radę, do zwiedzania też, polecam.

Instagram.com/horlobby.watches

" A buty kolegi majora są niczego sobie " oczywiście , chociaż niewątpliwie zbyt eleganckie , jak na polskie standardy .

Co słychać , ...

Guest Jash

Jak dla mnie to są zwyczajnie brzydkie i tyle. Do plecionki jeszcze szyszek na rzemykach brakuje :)

Do plecionki jeszcze szyszek na rzemykach brakuje :)

No właśnie . Szyszek nie mają , są zgrabne , nie plastikowe , praktyczne  ,...

Na tym to polega kolego .