Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pajak80

Komputer stacjonarny - pomożecie z doborem?

Rekomendowane odpowiedzi

Powitał.

Szanowni Koledzy zapytanie bo jak wiem wielu z Was obeznanych w temacie komputerowym jest odrobinę:chciałbym "złożyć" prosty zestaw komputerowy dla rodziców.

Obejrzą czasem jakiś film z YT,zalogują się na pocztę,włączą muzykę i to właściwie wszystko - ważna rzecz często podrzucam filmy z kamery w formacie MTS ważne żeby klocek uciągnął to w dobrej jakości.

Rozmiar dysku nieistotny-może być tylko miejsce na system - mają externala 2TB.

Do tej pory działają na archaicznym laptopie Toshiby który ledwo zipie.

Doradzicie Koledzy jak się do tego zabrać aby kasy jak najmniej stracić?

Brać jakiegoś gotowca z Alledrogo czy jak?

"Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotowca osobiście bym nie kupił, wolałbym złożyć sobie sam.

Tak więc, jakaś obudowa Chieftec - prosta w std. Midi ATX - zasilacz klasy 350W (FSP/Antec/Chieftec etc.) - pg. w formacie mATX na podstawkę s1155, cpu - myślę że pentium G serii 8xx w zupełności wystarczy (TDP na poziomie 65W - zegary od 2,6 do 3,2 GHz) - ew. jeżeli chcesz coś bardziej energooszczędnego, jakiś pentak G 620T powiedzmy (2C/2T - 35W TDP - 2,2 GHz) - karta graficzna (?) - zintegrowana z procesorem HD2000 w zupełności wystarczy do odtwarzania filmów w std. HD/Full HD (xvid,divx, h264 etc.) - z flashem (YT) również sobie bezproblemowo poradzi - do tego 2x2GB DDR3 RAM, jakiś dysk 500gb i tyle.

+ oczywiście napęd, jakaś nagrywarka SATA ew. drugi napęd BR. - myślę że w kwocie 1000/1400 zł się można spokojnie zamknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie gotowca. Generalnie teraz kiepski okres na zakup, dlatego, że ceny strasznie powariowały.

Wyjścia są dwa, albo zestaw na intelu:

proc: Intel Core i3-2100 LGA1155 BOX

płyta: MSI H61M-E33

grafika: Vertex3D ATI Radeon HD4830 1GB DDR3/256bit

+ pamięc, obudowa, napęd, dysk i w 1500 zł się mieścisz plus ewentualnie koszt monitora.

Można również wejść jeszcze w stare sprawdzone pozycje AMD czyli:

Phenom II X4 955 Quad Core BE

plus reszta osprzętu, cenowo wyjdzie podobnie.

Podane przeze mnie sprzęty są bardzo wydajne i dość przyszłościowe.

Jeśli chciałbyś coś taniej, to można oszczędzić tylko na prockach i wtedy albo:

Intel Celeron Dual-Core G530 LGA1155 BOX lub AMD Athlon II X2 250

wtedy 300 zł jeszcze urwane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego koledzy się uparli na NIE dla gotowca. Do takich zastosowań zakupiłbym poleasingowy (czy jakis refurbished) sprzet na allegro. Do tych zastosowan spokojnie wystarczy cos z Pentium 4 HT. Zestawik Della czy Siemensa w mikroskopijnej obudowie będzie super.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

Założyłem sobie że ten hdw. ma być nowy, nie używka ;]

Jeżeli miałaby to być używka, wolałbym już zdecydowanie bardziej AMD X2 (jakiś 4200/5600+ z TDP 65W) niż P4 HT (NetBurst, grzałka etc.)

Mój post miał być + - poglądowy na zasadzie "co i jak", myślę że kolega ~Pajak80 sobie poradzi sam z wyborem po przefiltrowaniu informacji :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszelakie informacje względem zakupu.

Rozważam dwie opcje:zakup nowego zestawu z monitorem (znaczy się złożenie zestawu) i tutaj chciałbym zmieścić się w maksymalnie 2 tyś. pln bądź zakup jakiejś zdrowej używki z rynku wtórnego-właśnie przeglądam Tablica.pl widzę że zestaw z monitorem LCD można nawet za 600 pln "szarpnąć" tylko czy to się nada do czegokolwiek...

"Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma być głównie do filmów to generalnie wystarczy dobry dwurdzeniowy procek, żeby każdy film płynnie śmigał, takie minimum w dzisiejszych czasach. Reszta mniej ważna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup cokolwiek, najlepiej gotowca. Rodzice i tak nie wyczują subtelnych różnic,to nie maniakalni gracze. Ważne, żeby był paragon i gwarancja. Jak się coś sypnie, to będzie wiadomo do kogo uderzać...

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi gotowcami to już jest stereotyp który od dłuższego czasu nie ma odzwierciedlenia w tym jak sytuacja wygląda naprawdę. Gotowego PCta na allegro można kupić sporo taniej niż identyczny komputer na części - a do tego nie trzeba zamawiać ich w kilku różnych sklepach (bo nie ma sklepu który wszystkie komponenty miałby najtańsze). Sklepy stosują prosty chwyt marketingowy oferując jeden, lub kilka najpopularniejszych komponentów po dobrej cenie aby przyciągnąć klientów - podczas gdy ci przepłacają za inne części, chcąc kupić wszystko w jednym miejscu.

Ja jednak zrezygnowałbym z zakupu klasycznego PC, na rzecz czegoś w tym stylu: http://allegro.pl/acer-aio-ez1700-d525-4g-wifi-mat-windows-klaw-mysz-i1996768070.html lub http://allegro.pl/all-in-one-hp-pro-3420-20cali-2gb-500gb-whp64-i2007391136.html

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jakiś pomysł. U mnie w robocie działamy na dell'ach, które mają wszystko w monitorze. Nie powiem, wygodne to jest.

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały problem z gotowcami polega na tym, że znajdujemy tam często tylko jeden interesujący nas komponent, najczęściej procesor, cała reszta są to losowe produkty o których nic nie wiemy. Skoro zestawy są tańsze od kupowanych z osobna części to znaczy, że ktoś i tak na tym musi zarobić czyli wkłada gorsze/tańsze części. Najczęściej zapominamy przy gotowcu o jakości zasilacza, który akurat w tych zestawach jest mizernej jakości... A na mało której aukcji podają co tam jest wsadzone..

Ja wole przepłacić jak to kolega mówi, ale wiem co mam i ile to jest warte.

Druga sprawa gwarancja, kupując tani zestaw najczęściej otrzymujemy tylko rok gwarancji, gdzie przy kupnie części z osobna dostajemy 2 lata, często z możliwością przedłużenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stuttgart skoro twierdzisz ze firmowy gotowy komp ma kiepski zasilacz to wnioskuje ze takowego nigdy nie miales ;)Rozbierz Fujitsu Siemensa jakiegos czy HP czy chocby Della, nie musi byc to wcale zaden topowy Dell XPS.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaintrygowaliście mnie,podlecę z rana do Shift bo Komputronik to raczej kosmos cenowy może coś by chłopaki wyrzeźbiły za nieduży pieniądz.Powyżej ciekawe propozycje komputerów typu all in one aczkolwiek Acer z Atomem D525 to niezbyt z uwagi na ten procesor z którym mam do czynienia na co dzień w netbooku żony.

Rano jeszcze ogarnę sklep nie dla idiotów - rzekomo wietrzą magazyny więc może jakaś promo cenowa skapnie.

Zestawy gotowce z Allegro prezentują się super - same ochy i achy sprzedawców ale kto wie co w tym pudełku faktycznie siedzi a ja niezbyt kumaty w kwestii multimediów.

Tak jeszcze na szybkiego:warte to to uwagi czy shit?

http://allegro.pl/mocarz-e3400-5-2ghz-4gb-ddr3-500gb-gt520-lg-lcd-i1998809058.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinkowski, faktycznie nie miałem do czynienia i nie zamierzam mieć.

Wbiłem sobie w allegro hasło G850 czyli procek intela, który by mnie interesował i zestawy nawet hp podają, że znajduje się w zestawie zasilacz o mocy 300W, nie wiadomo jakiej produkcji, mało tego jeśli chciałbym wrzucić do tego zestawu inną kartę graficzną, to na dzień dobry zasilacz do wymiany.. Ja jednak zostanę przy swoim ;)

Pajak80, tobie polecam jak nie masz wysokiego ciśnienia wstrzymać się do stycznia, lutego z zakupami, gdyż obecne ceny sprzętu są na naprawdę niebezpiecznie wysokim poziomie..

A.D. Twój zestaw

Ja uważam, że nie wart tych pieniędzy, słaby, stary procek na nie przyszłościowym gnieździe lga775, monitor bez rewelacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciśnień nie mam na zakup ... W sumie mogę spokojnie przetrzymać do momentu aż Toshiba ducha wyzionie definitywnie,na cenach się nie znam-no może na laptopowych to jeszcze mam orientację ale PC to czarna magia dla mnie.

Najgorsze nie dać się naciąć w jakimś sklepie stacjonarnym przez Pana Kazia który będzie chciał pogonić jeleniowi przestarzałe podzespoły.

Wiadomo ja cudów nie oczekuję za te 2 tyś. ale miło jakby w miarę wydajny był...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2 tyś spokojnie da radę coś złożyć sensownego, sam się do tego przymierzam i też podobny przedział cenowy lecz właśnie spokojnie czekam aż spadną ceny dysków i procesorów...

Jak dodatkowo masz system i odchodzi Ci jego zakup to masz naprawdę duże możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykładowy zestaw:

ob - OBUDOWA CHIEFTEC SD-01B-B-350 (350W) CZARNA - 292zł (zasilacz w obudowie 350W GPS Chieftec)

pg - ASROCK H61M-GE Intel H61 LGA 1155 - 283zł (złącze PCIe x16 jest do jakiejś mocniejszej kg. na przyszłość, w razie W. - sloty PCI masz x2 - do odzielnej karty muzycznej, tunera np. etc. ; USB porty są)

cpu - Intel DUAL CORE G620 2.6GHz/3MB LGA1155 BOX - 261zł (Sandy Bridge, 32nm, max TDP 65W - bierze prądu tyle co kot napłakał)

ram - KINGSTON KVR1333D3N9K2/4G DUAL (2*2GB) - 122zł

hdd - HDD CAVIAR 500GB WD5000AADS SATA II 32MB CACHE - 382zł

kg - integra Intel HD2000 (sprzętowa obsługa akceleracji w std. HD & Full HD, Flash etc.)

km - integra Realtek ALC887

napęd - DVD-REC SONY OPTIARC AD-7280S SATA CZARNY BULK - 78zł

razem ~ 1420 zł brutto.

Na większość podzespołów masz co najmniej 2 lata gw. (na procesor 3 lata & na hdd 3 lata)

Jeżeli jednak nie chcesz się "babrać" w składanie zestawu ręcznie że się tak wyrażę, to faktycznie można kupić jakiegoś gotowca markowego - musiałbyś sobie poszukać czegoś ciekawego na alledrogo - np: Dell V260ST G620 2GB 250GB HD2000 DVD-RW - z tym że ma troszkę gorsze parametry (mniej pamięci ram - 2GB zamiast 4GB & oraz dysk 250GB oraz zasilacz słabszy, 250W).

Co kto lubi i jak woli ;]- wystarczy poszperać troszkę, podliczyć sobie koszta i gra muzyka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.