Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jarosław

Łucz z Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem niedawno na Allegro zegarek Łucz model "slim" - czyli wiadoma seria cienkich zegarków na mechaniźmie 2209 z 23 kamieniami. Kupiłem go jako dawcę części do innego Łucza jaki posiadam a w nim mam kłopot z włosem.

Zegarek do mnie dotarł. Stan że tak powiem mocno fatygowany ale - ładny i elegancki mimo to.

I tak mi się spodobał że postanowiłem go nie dekompletować a spróbować uruchomić.

Po otwarciu mechanizm wyglądał na dosyć czysty. Zegarek po nakręceniu chodził bez "rozruchu".

Jednak szybko okazało się że owszem ale nie jak trzeba tylko koło balansowe kręci na 1/2 wahnięcia a przyspieszenie to ponad 1 h w godzinę! Zresztą przykładając do ucha słychac jeśli mechanizm chodzi nierówno lub połówkowo z przyspieszeniem.

Stwierdziłem że jedynie co mogę zrobic i muszę to wyjąć koło balansowe z półmostkiem i wyczyścić + odtłuścić.

Po tych zabiegach, po wstawieniu balansu i nakryciu półmostkiem od razu było widać że zegar ruszył jak trzeba. Widać poprawne wachnięcia i słychać poprawną pracę.

Dodałem mu bransoletę i wyczysciłem jak tylko się dało w warunkach domowych.

Mam zamiar teraz go nosić testowo i doregulować.

Tak wygląda.

Pytanie czy to są dobre mechanizmy i zegarki?

Tak sobie też przypominam że Ojciec miał kiedyś takiego Łucza w stanie idealnym - b.dawno temu. Gdzie on sie podział?

Naprawdę eleganckie zegarki. Typ garniturowy a na aukcjach egzemplarze w stanie idealnym na dobrym chodzie potrafią kosztowac koło 200 zł!!!

Widac oglądając Allegro jakie zegarki mają cenę - jakie modele zegarów / marek.

Pozdrówka

post-31-0-01619400-1328395111_thumb.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Tak wygląda.

Pytanie czy to są dobre mechanizmy i zegarki?

Tak sobie też przypominam że Ojciec miał kiedyś takiego Łucza w stanie idealnym - b.dawno temu. Gdzie on sie podział?

Naprawdę eleganckie zegarki. Typ garniturowy a na aukcjach egzemplarze w stanie idealnym na dobrym chodzie potrafią kosztowac koło 200 zł!!!

Widac oglądając Allegro jakie zegarki mają cenę - jakie modele zegarów / marek.

Pozdrówka

Odpowiadam na pytania:

Tak - to dobre mechanizmy i zegarki - przynajmniej moje sprawują się ,przy odrobinie troski, bez zarzutu

Nie mam pojęcia, gdzie się podział łucz Twojego taty ;-)

BTW... ta bransoleta szpeci ten zegarek. Trochę pracy nad szkiełkiem i klasyczny pasek lepiej by mu zrobiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem nic innego na tę chwilę aby ...dał się nosić :-)

Pasek będzie a szkło... może znów pojadę w kierunku Wrocławia i zajdę do Dolińskich???

Sporo by mu to dało... fakt.

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizmy dobre, ale trochę zbyt czułe w mojej ocenie jak na zegarek codziennego użytku. Wprawdzie mam tylko 2 zegarki na tym mechanizmie, ale chodzą bardzo równo, dokładnie, niestety przy intensywnym machaniu ręką potrafią trochę zwolnić :(

A propos, też nie mam pojęcia, gdzie się podział łucz Twojego taty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po wymianie plexi i koronki zegarek odzyska sporo. Zabiegi to tanie, a Łucz kultowy, na dobrym werku.

P.S.

kiedy rozpoczynamy ekspedycję poszukiwawczą Łucza Taty twego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jest w kredensie na górnej półce, w tej starej cukiernicy???

Sex, drags & rock-n-roll !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie ma :-)

...ani cukiernicy ani starego kredensu :-)

...heh... Łucz-a też :-(

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten zegarek również, chodzi pięknie z dokładnością 2s na dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myślę, że Łucz Twojego taty jest w puszce po kawie z napisem mąka, tam gdzie zwykle trzymacie sól :lol:

Mam łucza na tym mechanizmie, zakładam od czasu do czasu ...jako garniturowca, do koszuli ...... działa bez zarzutu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek oddał mechanizm dla egzemplarza jaki mam z uszkodzonym mechanizmem. Tak że teraz ten drugi działa na tym mechaniżmie a to egzemplarza z TEGO TEMATU jedzie mechanizm w lepszym stanie. Tak że jeszcze chwilę i ten egzemplarz będzie miał się dobrze i będzie noszony.

Na foto egzemplarz z mechanizmem od SLIMa.

post-31-0-24077600-1329424021_thumb.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamienił stryjek siekierke na kijek...B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i "płaskacz" wrócił" ale z nowym mechanizmem który jest w b.dobrym stanie na dobrym chodzie.

Teraz jest to już "pewny" zegarek. Mechanizm jaki miał działa dobrze we wcześniej pokazanym egzemplarzu.

...te cienkie Łucze czy pochodne de Luxe ...są naprawdę świetne...

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.