Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Recommended Posts

U mnie schodzi do 2kg-2,5kg miesięcznie, głównie pijemy z żoną, czasem ktoś wpadnie. Średnio 4-6 kaw dziennie po 14g na podwójne espresso.

P.S. Miałem dać feedback o Czarnej Kawce . Przerobiłem od nich 15-20kg - opakowania paskudne, to fakt (Satanic!), ale zawartość potrafiła zaskoczyć. Ulubione: Uganda Sweet Robusta (zaskakująco delikatna, jak na robustę), Caffe Napoli Blend (ciemniejszy wypał, głębszy aromat, mimo blendu przyjemne, codzienne doznania). Zalety CZK to przede wszystkim cena, ziarna niestety różnej wielkości i jakości, dużo bałaganu w środku opakowania, tzn. łuski. Ten ostatni aspekt widoczny jest aż za bardzo w przeźroczystym hopperze młynka i niestety, prawdopodobnie jest przyczyną problemów z precyzyjnym ustawieniem mielenia. Przy tych samych nastawach , czasie mielenia oraz sile ubicia w kolbie raz wychodzi poprawnie, kolejnym razem woda przepływa zbyt szybko, innym razem mam w kolbie błotko. Tak czy owak, dajcie CZK szansę. Ja walczę ekspresem Rancilio Silvia E V6 i młynkiem żarnowym Fiorenzato Allground Classic, ale w automatach może nie będzie to mieć znaczenia.

Bez obawy mogę polecić natomiast Blue Orca - na razie tylko Amaro i El Suno, ale już widać, że to inny poziom. Począwszy od samego opakowania i jego grafiki, skończywszy na najważniejszych sprawach: jakości produktu. Ziarna są podobnej wielkości, w opakowaniu, a później w hopperze panuje czystość, żadnych łusek. Ziarna są równomiernie wypalane, porównywalnej wielkości. Kawa w kolbie wychodzi powtarzalna i bez niespodzianek. Aromaty zniewalające. Polecam!

obraz.thumb.png.0e2eef47bb47d21926efe98213282bf2.png

O, a ja mam paczkę blue orca el Salvador i leży w szafce jako awaryjna, bo imo to po prostu kawa niezbyt dobrej jakosci

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

9 godzin temu, Adi napisał(-a):

U mnie zapas nieczęsto schodzi poniżej 8 kg, to na 2 miesiące, może 2,5. 

No to u mnie trochę mniej tylko pije ja i trochę żona, chyba że są goście to myślę że schodzi do 2kg kawy miesięcznie. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

6125bdd341b8596b2d9b8929ded2e59b.jpg
Taki zestaw w poszukiwaniu idealnego espresso. Nie wiedziałem , że mam do nich 5 minut spacerkiem

W dniu 9.11.2024 o 09:45, rafiros napisał(-a):

6125bdd341b8596b2d9b8929ded2e59b.jpg
Taki zestaw w poszukiwaniu idealnego espresso. Nie wiedziałem , że mam do nich 5 minut spacerkiem emoji16.png

Toucan powinien być ok ale to jeszcze nie to. Oczywiście to moje zdanie 😀

Moc na pewno jest 😀nawet ostatnio i ja miałem wsypanego. Teraz mam w ekspresie espresso nr 1 od gorillacoffee.pl i też bardzo dobra już nie po raz pierwszy zresztą u mnie 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

Taka ciekawostka. Po zakupie mojej Jury E4 byłem tak zadowolony , że identyczną kupiłem dla rodziców bo im też bardzo smakowała kawa z mojej E4. No i … nie uruchomiła się od soboty i dzisiaj serwis zdecydował, że postawią kuriera i jedzie do nich do naprawy 🫣

Aktualnie w ekspresie Passalacqua Harem. Jest czarna i wypalona jak smoła. Kwasowość mała. 

U mnie dzis wleciało hayb black espresso blend, dobre ziarna w sumie bardzo niskiej cenie

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

pierwszy Cappuccino w domu z tym zawodnikiem , obawiałem się że będzie gorzej smakować od Jura E8 niż na mieście,ale nie , nadal fantastyczna nuta orzechów laskowych , jestem na tak i pożegnałbym z Hausbrandt po 3 latach stałego korzystania z tej bardzo dobrej kawy,  ale jeszcze poczekam na opinię żony , i na poranne Macchiato jutro 😊

20241122_182031.jpg

Ciąg dalszy poszukiwania idealnego espresso - na razie jak dla mnie :
1 Tucan blend od Hard Beans i Espresso blend od Wysockiego
2 Espresso no. 1 od Goryla
3 Italian Style od Wysockiego

671b16d229d8f20e3f8f455758e59272.jpg
Bardzo fajne espresso wychodzi z Diamante od PrimoCaffe - oczywcie jak dla mnie.
Jeszcze kilka pozycji jest do przetestowania

Niestety HB Brazylia nie zdała testu macchiato u mnie , zbyt wyraźna kwasowość,  choć pozostaje faworytem do cappuccino,  zanim wrócę do Hausbrandt , zamówiłem jeszcze na próbę- sugerując się opinią @bober5264 - chocolate bomb , nazwa robi wrażenie,  oby żeby smak też 😊

Pod mleko była bardzo fajna default_wink.png bardzo mi pod mleko też pasowała hayb brasil espresso albo brasil espresso dark (nie pamietam dokladnie ktora ale sa dosc podobne)- świetne orzechowe nuty

Ja się chyba muszę wybrać na jakiś kurs bo stoję w miejscu, niby da się rozpoznać ze to tulipan ale się człowiek naoglada na Ig tych latteartow a w domu o

f8688174357f7ba965dbcc9af7dac505.jpg&key=d0870b45c3b57deac5da02542041a2a7ef5e6f0904e7f8cdd5d5f2fd6536f767

W dniu 23.11.2024 o 15:29, rafiros napisał(-a):

Ciąg dalszy poszukiwania idealnego espresso - na razie jak dla mnie :
1 Tucan blend od Hard Beans i Espresso blend od Wysockiego
2 Espresso no. 1 od Goryla emoji6.png
3 Italian Style od Wysockiego

671b16d229d8f20e3f8f455758e59272.jpg
Bardzo fajne espresso wychodzi z Diamante od PrimoCaffe - oczywcie jak dla mnie.
Jeszcze kilka pozycji jest do przetestowania emoji16.png

No to spróbuj esspreso jeszcze z tych.

https://www.konesso.pl/product-pol-10334-Kawa-ziarnista-Wysocki-Coffee-More-Robusta-Kick-250g.html

https://www.konesso.pl/product-pol-15171-Kawa-ziarnista-Bracia-Ziolkowscy-Wloskie-Espresso-250g.html

https://www.konesso.pl/product-pol-12511-Kawa-ziarnista-Ingagi-Coffee-Colombia-Supremo-250g.html

https://www.konesso.pl/product-pol-10570-Kawa-ziarnista-COFFEE-PLANT-Smooth-Sweet-Espresso-250g.html

https://www.konesso.pl/product-pol-10939-Kawa-ziarnista-Story-Coffee-Roasters-Love-Shot-250g.html

Dodatkowo teraz dobre ceny.  Jak za dużo wrzuciłem to 1 jest mocna ale nie kwaśna. 

Wszystkie oczywiście testowałem. 

No ale wezmę ten zestaw startowy od Wysockiego bo teraz u nich jest 30 % na stronie to też coś potestuje a tak jak pisałem dla mnie More to pozycja obowiązkowa. 

Edited by kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Dzisiejszy zakup😊

Zobaczymy jak espresso. Moja piękniejsza połowa czeka na americano lub lungo.

20241129_172420.jpg

IWC

Pierwsze zamówienie z black FRIDAY. Producent daje teraz 30% więc warto. 

Trochę nowości. Super zapakowane z czekoladą i z dodatkowym cukierkami.
:D
More znam bardzo dobrze a resztę będziemy testować.

6OcTq6v.jpeg 

4 godziny temu, piteks napisał(-a):

Dzisiejszy zakup😊

Zobaczymy jak espresso. Moja piękniejsza połowa czeka na americano lub lungo.

20241129_172420.jpg

Gratuluję. Taki wybrałem swego czasu do pracy chociaż z niego  pije kawę rzadko. Kawa dobra za to jakość plastików średnia. Dwa przychodziły z wadami. 

Edited by kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

A dzisiaj druga paczka przyszła. Kolejne zakupy koło lutego, marca.

VrJMVwY.jpeg 

Tutaj też większość znana nowa tylko zimowe esspreso 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

niestety Chocolate bomb ma tą samą wadę dla nas jak HB Brazylia , do Cappuccino jest fantastyczna - nawet lepsza od HB- ale do espresso macchiato czy do białej kawy to średnia, trochę metalowy smak . pozostaje powrót do Hausbrandt lub zakup Jura J8 Twin 😉