Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

DZIAŁ TECHNICZNY

Recommended Posts

Teraz, art_69 napisał:

To może zadzwoń, jak jest kontakt telefoniczny - u źródła wyjaśnią Ci całą sytuację. Ja tak dawno temu robiłem... Nigdy nie odpuszczam jak trafię na fachowca, co w prostych słowach potrafi coś wyjaśnić.

Tak zrobię w poniedziałek. Najważniejsze jest to, że znów jest na mojej łapie i sprawia przyjemność jak spoglądam na niego. 

Witam

Czy ktos jeszcze ma wiedze czy to fazy ksiezyca czy wskazanie dzien/noc w kwarcach:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/lucz-luch-lunnik-fazy-ksiezyca-kwarc-cccp-zsrr-i7979041750.html

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/155155-kupię-sprzedam-zamienię-oddam/?do=findComment&comment=2812595

sa jakies ruski z 'prawdziwymi' fazami  ksiezyca?

pozdrawiam

Edited by konradzki

Z tego co pamiętam, to ten księżyc obracał się bardzo wolno. Więc pewnie to fazy księżyca.

Znalazłem filmik z łuczem i rakietą. Zobacz.

Edited by gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Dekla nie idzie odkręcić :( na razie zapuściłem trochę oliwą, jak nie pomoże to co? Grzać? Ziębić?

Edit, udało się, raz w jedną raz w drugą i w końcu poszło, myślę, że oliwa pomogła:)

Edited by prw6

Proszę o pomoc, mam takie oto trzy koronki w kirowskich, czy to są oryginalne koronki czy zamienniki, rzemiosło?

IMG_0995.JPG

Dorwałem takiego Poljota, ale niestety ma krzywe uszko :/ (górne prawe) jakieś 0,5 mm.. Da radę to wyprostować? Czy lepiej nie ruszać? 

20200819_203020.jpg

Ucho w gruba szmatke i kombinerkami prostowac. Masz 50% szans na urwanie. mnie sie kilka udalo wyrpowadzic, ale tez kilku sie nie udalo....

Slyszalem ze mocne podgrzanie (200-250 stopni) zmniejsza ryzyko ulamania, nie testowalem.

Masz rację, podgrzanie pomaga, jednak jak materiał jest popękany od pierwszego wygięcia, co jest prawie niemożliwe do sprawdzenia, to już nic nie pomoże...

Kurcze szkoda :( Kusi by spróbować, ale boję się bo faktycznie może być większa kicha.. a kperta ogólnie bardzo ładnie wygląda jeszcze, szkoda by było całkiem spaprać

3 godziny temu, Beczka76 napisał:

Kurcze szkoda :( Kusi by spróbować, ale boję się bo faktycznie może być większa kicha.. a kperta ogólnie bardzo ładnie wygląda jeszcze, szkoda by było całkiem spaprać

Ja bym zostawił, nie widać tego, a osobiście mam uraz do takich akcji po złoconej Rodinie gdzie ucho zostało mi w ręce. Co prawda to krab był i bardzo cienkie uszy przy kopercie, ale jednak niesmak pozostał :D

1/2 mm? Przecież to żaden dramat, a zegarek bardzo ładny. Jeżeli Ci się nie uda, to będzie bardzo bolało. Ja bym nie ruszał.

/iloveussrwatches/

Ktoś napisał na fejsbuku posta sprzedażowego, w którym podkreślił, że to kłamstwo, że w sławie było 26 kamieni, nudziło mi się i policzyłem, załączam obrazek i zapraszam do dyskusji czy wszystko się zgadza :)

image.thumb.png.5bb40fbc7f5d63c55299e76846d5b409.png

Plus 2 niebieskie - jeśli licząc osobno, bo masz kamień i nakrywkę

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

1 godzinę temu, mkoch napisał:

Plus 2 niebieskie - jeśli licząc osobno, bo masz kamień i nakrywkę

Właśnie tak myślałem, ale zdjąłem nakrywkę z jednego i nie było :P

edit: no i w sumie czarnego nie policzyłem, to co, licząc 4 niebieskie i ten w ćwiertniku to jest ich 30? 😮

Edited by prw6

Wszystkich witam serdecznie, 

odnalazłem w odmętach szuflady swój stary zegarek- Poliot 17'  - jajo  którego od lat chyba 20-u nie nosiłem na nadgarstku. 

Werk 2614.2H dość sztancowo obrobiony w fabryce. 

Zegarek miał zniszczoną tarczę ale mechanizm w przyzwoitym stanie wizualnym, aczkolwiek zakurzony niemiłosiernie. 

Tarczę wyczyściłem z pozostałości oryginalnej farby i zastosowałem "metodę alrernatywną" do odnowienia, ale efekt jest bylejaki,  więc proszę o nie wieszanie zbyt ciężkich psów za tak spaskudzony cyferblat.. 

Odmoczyłem go kilka minut w spirytusie,  aby co większe zabrudzenia wypłukać.

Po nakręceniu zaczął pracować, lecz po jakiejś godzinie pracy zatrzymał się.

Zaniosłem swoje znalezisko do zegarmistrza zlecając uruchomienie mechanizmu.

Po tygodniu odebrałem zegarek po czyszczeniu i wymianie szkiełka,  powinno być już ok ale jak się okazało o ile mogę podregulować dokładność chodu o tyle zdziwił mnie fakt, że po ok 20 godzinach od nakręcenia zegarek przestaje pracować.

Przyjrzałem się dokładniej mechanizmowi pod lupą nie wyjmując werku z koperty i zauważyłem zanieczyszczenia - drobne nitki i inne drobinki tak na krawędziach mostka jak i na kołach zębatych. 

Widzę również, że włos nie jest równo nawinięty wokół osi balansu, lecz jakby centrum jego trochę przesunięte jest w jedną stronę.

Myślę,  że zegarmistrz podszedł do pracy nieuczciwie lub mało dokładnie widząc produkt poradziecki..

Nie widzę powodu, dla którego miałbym odnosić kolejny raz zegarek temu samemu profesjonaliście bo pewnie tak samo podejdzie do tematu jak poprzednio a również innemu zegarmistrzowi za podobną pracę drugi raz płacić byłbym niechętny. 

Zbieram się więc w sobie do samodzielnego rozmontowania i czyszczenia i mam do Was kilka pytań:

1. takie drobne mechanizmy również czyścicie w Gronalu,  czy są do tego inne płyny?

2. jeśli Gronal, to ile poświęcić czasu na odmoczenie części?

3. kamienie należy dodatkowo wyczyścić po wyjęciu płyt i mostków z kąpieli?

4. martwi mnie włos.. jak domowym sposobem rozmagnesować go?

5. czy w Poznaniu (lub okolicy) jest hurtownia zegarmistrzowska,  gdzie mógłbym kupić zestaw olejów do smarowania?

20200814_213733.jpg

20200814_213738.jpg

20200824_182156.jpg

20200824_182223.jpg

Edited by zadra

Włos jest wygięty, trzeba go wyprostować, choć na początek to niełatwe...

Miłego dnia!

Udało mi się naprawić ułamaną końcówkę sprężyny w moim Komandirskum Juniorze z CCCP. Niestety, tarcza jest w nim zmęczona. Czy da się dostać w sieci zamienniki, np. z obecnej produkcji (Meranom)?

5 godzin temu, zadra napisał:

Wszystkich witam serdecznie, 

odnalazłem w odmętach szuflady swój stary zegarek- Poliot 17'  - jajo  którego od lat chyba 20-u nie nosiłem na nadgarstku. 

Werk 2614.2H dość sztancowo obrobiony w fabryce. 

Zegarek miał zniszczoną tarczę ale mechanizm w przyzwoitym stanie wizualnym, aczkolwiek zakurzony niemiłosiernie. 

Tarczę wyczyściłem z pozostałości oryginalnej farby i zastosowałem "metodę alrernatywną" do odnowienia, ale efekt jest bylejaki,  więc proszę o nie wieszanie zbyt ciężkich psów za tak spaskudzony cyferblat.. 

Odmoczyłem go kilka minut w spirytusie,  aby co większe zabrudzenia wypłukać.

Po nakręceniu zaczął pracować, lecz po jakiejś godzinie pracy zatrzymał się.

Zaniosłem swoje znalezisko do zegarmistrza zlecając uruchomienie mechanizmu.

Po tygodniu odebrałem zegarek po czyszczeniu i wymianie szkiełka,  powinno być już ok ale jak się okazało o ile mogę podregulować dokładność chodu o tyle zdziwił mnie fakt, że po ok 20 godzinach od nakręcenia zegarek przestaje pracować.

Przyjrzałem się dokładniej mechanizmowi pod lupą nie wyjmując werku z koperty i zauważyłem zanieczyszczenia - drobne nitki i inne drobinki tak na krawędziach mostka jak i na kołach zębatych. 

Widzę również, że włos nie jest równo nawinięty wokół osi balansu, lecz jakby centrum jego trochę przesunięte jest w jedną stronę.

Myślę,  że zegarmistrz podszedł do pracy nieuczciwie lub mało dokładnie widząc produkt poradziecki..

Nie widzę powodu, dla którego miałbym odnosić kolejny raz zegarek temu samemu profesjonaliście bo pewnie tak samo podejdzie do tematu jak poprzednio a również innemu zegarmistrzowi za podobną pracę drugi raz płacić byłbym niechętny. 

Zbieram się więc w sobie do samodzielnego rozmontowania i czyszczenia i mam do Was kilka pytań:

1. takie drobne mechanizmy również czyścicie w Gronalu,  czy są do tego inne płyny?

2. jeśli Gronal, to ile poświęcić czasu na odmoczenie części?

3. kamienie należy dodatkowo wyczyścić po wyjęciu płyt i mostków z kąpieli?

4. martwi mnie włos.. jak domowym sposobem rozmagnesować go?

5. czy w Poznaniu (lub okolicy) jest hurtownia zegarmistrzowska,  gdzie mógłbym kupić zestaw olejów do smarowania?

Możesz poszukać sprawnego mechanizmu na giełdzie czy aukcjach, wyjdzie taniej.

Jeśli jednak chcesz się bawić w kręcenie jako hobby czy coś to też fajnie, ja do czyszczenia używam benzyny ekstrakcyjnej, przeglądnij sobie te filmiki:

https://www.youtube.com/watch?v=nANKuIdkQtk&t=4s

https://www.youtube.com/watch?v=HM-gYGJsH0Q

https://www.youtube.com/watch?v=A3IcUIZ-hYg

https://www.youtube.com/watch?v=swO_nv4pcQg

https://www.youtube.com/watch?v=SPDuW71W0Ec

a na tym kanale masz ten konkretny model mechanizmu: 

7 godzin temu, drobnypijaczek napisał:

I poszukaj uczciwej tarczy.

Ta jest zwyczajnie paskudna.

Powodzenia.

faktycznie, słabo wyszła, ale hmm spełni zadanie do czasu wymiany na lepszą.

co do prostowania włosa, to najpierw muszę to wydobyć i ocenić gdzie jest wykrzywiony- chyba od tego odpocznę pracę.. 

Nie daje mi spokoju kwestia smarowania- nie mam zegarmistrzowskich specyfików, musiałbym je czymś zastąpić. 

oto zbliżenie włosa - trudno telefonem zrobić dobre zdjęcie...

20200827_155131.jpg

20200827_155321.jpg

16 godzin temu, drobnypijaczek napisał:

Powodzenia.

co do prostowania włosa, to najpierw muszę to wydobyć i ocenić gdzie jest wykrzywiony- chyba od tego odpocznę pracę.. 

Nie daje mi spokoju kwestia smarowania- nie mam zegarmistrzowskich specyfików, musiałbym je czymś zastąpić. 

jesteście w stanie wskazać mi na załączonych zdjęciach gdzie włos jest nieprawidłowo ułożony?

Ja widzę tylko okolice regulatora chodu, ale widziałem na innych zdjęciach podobnie zagiętą sprężynkę włosa..

20200828_002917.jpg

20200828_003237.jpg

20200828_003451.jpg

16 godzin temu, drobnypijaczek napisał:

Powodzenia.

jesteście w stanie wskazać mi na załączonych zdjęciach gdzie włos jest nieprawidłowo ułożony?

Ja widzę tylko okolice regulatora chodu, ale widziałem na innych zdjęciach podobnie zagiętą sprężynkę włosa..

Na ostatnim zdjęciu - niespodzianka : jakiś "kłaczek " w okolicach czopu balansu,  potwierdza moją teorię o źle przeprowadzonym czyszczeniu a być może i smarowaniu mechanizmu przez zegarmistrza. 

20200828_005017.jpg

zastanawiałem się, czy to wygięcie może mieć znaczenie dla skróconego chodu?

Mogę wyprostować chociaż to dość karkołomne przedsięwzięcie, muszę zrobić najpierw narzędzia. 

Kolejny problem - przy wkładaniu balansu z włosem nie potrafię ucelować kołeczkiem przy osi balansu w wychwyt kotwicy.

Jest na to jakiś sprytny sposób? - tam nic nie widać podczas wkładania...