Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
colector

Jakie piwo na piątkowy wieczór?

Recommended Posts

Dziś już piątek więc nie obejdzie się bez złocistego trunku po pracy,aby zrelaksować się po całym tygodniu.

Nie ma to jak usiąść w wygodnym fotelu popijając schłodzone piwo przy muzyce bądź filmie.

Tylko co wlać do tego kufla pomijając koncernowe siuśki :D

Edited by tarant

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na dzisiaj bede mial Kasztelana, bardzo tez lubie Okocimia O.K.......bo oba nie sa takie gorzkie :D


" tylko Seiko " Damian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lipcowe i Miodowe z Browaru Jagiełło. Oczywiście nie na raz :D

Edited by mw75

Marcin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj tak, Kasztelan to jest to! No ale wiadomo, smaki sa różne...


Mniejsza z perfekcją, wystarczy być bardzo dobrym...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem słabym smakoszem piwa, w większości przypadków mi to wsio ryba, choć niektórych siuśków faktycznie nie trawię.

 

Jednak całkiem niedawno znajomy zaprosił nas (mnie i moją lubą) do nowo otwartego pubu, tylko z rzadkimi piwami.

Byłem wielce zaskoczony faktem, iż piwa mogą mięć aż tak różne smaki.

Na ile głowa wystarczyła :D na tyle popróbowaliśmy kilku marek i odmian.

Jednogłośnie wyłoniliśmy zwycięzcę - Marcowe!

Marcowe, od Kormorana bodajże.

Niestety, bardzo trudne do dostania w jakimkolwiek sklepie.

W mojej okolicy tylko "Piotr i Paweł" oferuje piwa Kormoran, niestety tylko 2 podstawowe modele, marcowego nie mają. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety Kozlaka nie pilem ;)

 

Jezeli ktos jeszcze nie pil to moze sprobowac Tyskie Książęce......b.dobre piwo moim zdaniem :)

 

Butelka niestety nieciekawa co moze odstraszyc od kupna, raz mi go polecila sprzedawczyni z monopolowego którego mialem pod nosem za czasow studenckich :D I nawet nie wiem czy nie bedzie lepsze od Kasztelana...ale to moja prywatna opinia :)

 

Ogolnie powiem tak ze staram sie pic wszystko co w szkle, bo nie wiem czy to kwestia psychiki ale wydaje mi sie ze lepiej smakuje.....chociaz jak puszka lezy w domu to tez nia nie pogardze :D


" tylko Seiko " Damian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paulaner,potem z polskich Amber, Trybunalskie, Ciechan, Żywe, Lwówek i dużo by wymieniać regionalnych itd... to są prawdziwe piwa....wszystko inne typu Kasztelany, Okocimie, Tyskie itd... to sikacze mało mające wspólnego z piwem

Edited by freddiemercury

Share this post


Link to post
Share on other sites

ogólnie dobre Piwa robi Ciechan, Kormoran, Browar Jabłonowo, Amber,

 

kolega ciastek ma racje - Marcowe dobre :D Świeże z kormorana, Koźlak i Żywe a z ciemnych Imperial Porter z Ambera, (podczas pisania posta konsumuję Klasztorne Piwo z Jabłonowa, ciemne z przyprawami korzennymi, dobre na grzańca. Podobnie browar Koreb.

 

Z miodowych to Ciechan miodowy, oraz Piwo na miodzie gryczanym jest super. Nie polecam Łomży i Perły miodowej bo są na sztucznych miodach...chociaż z większych koncernów Perła jest ok a poza tym z Lubelszczyzny ;) Polecam natomiast Lubelskie w "granatach" z Perły :)

 

w Puławach jest sklep który jest spełnieniem marzeń piwosza :) ponad 150 różnych piw z różnych krajów (próbuje spróbować wszystkich polskich i jeszcze mi się nie udało :D) i marcowe jest :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja na dzisiaj kupiłem sobie:

3 paulanery

3 łomże pszeniczne

6 kasztelanów niepasteryzowanych

 

i pewnie skończy się tak jak zawsze - nie wypiję żadnego, albo co najwyżej jedno...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie - Paulaner to pszeniczne piwo bardzo popularne w Niemczech, dostępne nawet w najtańszych sklepach typu Penny Markt.

 

Mieliśmy pomijać koncernowe siki a tu Kasztelan i Tyskie w wątku?

Osobiście poza wymienionym wcześniej Ciechanem bardzo lubię Koreb (niepasteryzowane i miodowe) ale niestety w Lublinie jest trudno dostępne.

Lubelskie Trybunalskie to tańszy konkurent Perły Miodowej (w uproszczeniu :D), która też jest bardzo smaczna. Do tego ostatnio w sklepach pojawiło się ciekawe miodowe piwo Trybunał z browaru Sulimar. Można pomylić te nazwy.

 

PS. Ja na wieczór mam dostanego niefiltrowanego Aliwara z Mińska - Biale złoto. Zobaczę co to za cudo.

Edited by mw75

Marcin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z piwem jak z zegarkami - są rożne kategorie i różne półki cenowe. :D

Jeśli mówimy o niemieckich pszenicznych to Franziscaner według mnie zdecydowanie lepszy od Paulanera. Ma fajny aromat - żywszy, trochę jakby "cytrynowy". Zwłaszcza na lato - super!

 

Z ciekawostek szczerze polecam też Leffe (belgijskie). A Trapiści - wiaaadomoooo :D ,

Share this post


Link to post
Share on other sites

trybunalskie jest cienkie jak d*pa węża...gorsze od perły miodowej a ta z koli nawet nie ma startu do ciechana miodowego. Koreb rzeczywiście dobre, chociaż korzennego na pierwszy raz dopić nie mogłem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na swoją cenę i "segment", jak dla mnie Perła miodowa czy też nawet Trybunalskie są "pijalne". Wyżej jednak stawiam chociażby piwka z Chełma. Ale smakoszem zbytnim nie jestem. Po prostu znudziły mi się piwa koncernowe lane w każdej knajpie i szukam jakichś ciekawostek typu Lubuskie (Witnica), Maćkowe, browar Jagiełło, Raciborskie, Nałęczowskie, itp.

Ciekawostką jest, że tańsze Trybunalskie jest robione na miodzie z lubelskiego Apisu, na Perle takiej informacji chyba nie ma. Znam wiele osób, którym smak Trybunalskiego pasuje bardziej od Perły Miodowej.


Marcin

Share this post


Link to post
Share on other sites

z pszeniczniaków to piłem erdingera i weichenstephanera- oba niemieckie,bardzo dobre i niefiltrowane.Leffe szczególnie brune ma tą moc :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ukraińskie pszeniczniaki? Obołoń, Czernigirskije Biłe, Sławutycz? Swego czasu jeżdżąc często na Ukrainę (Lwów + góry) nie mogłem się napić tych piw (w Polsce wtedy mało popularnych). Teraz na szczęście są w każdym sklepie. Tylko cena nieadekwatna do ukraińskiej :D.

 

BTW - z mich wycieczek na wschód - polecam piwa litewskie, w tym pszeniczy Svyturys Baltas, też już dostępne u nas


Marcin

Share this post


Link to post
Share on other sites

piw zza wschodu nie piłem i nie znam.

W zeszłym tygodniu miałem perłe mocną,średnio na jeża,ale piłem gorsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo perła mocna jest cienka, jedzie spirytem tak jak extra strong :D Lubelskie Mocne w granacie 0,33 jest o wiele lepsze :)

 

a co do Nałęczowskiego...hmm jasne ok...ale ciemne mulące bo sztucznie dosładzane...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na swoją cenę i "segment", jak dla mnie Perła miodowa czy też nawet Trybunalskie są "pijalne". Wyżej jednak stawiam chociażby piwka z Chełma. Ale smakoszem zbytnim nie jestem. Po prostu znudziły mi się piwa koncernowe lane w każdej knajpie i szukam jakichś ciekawostek typu Lubuskie (Witnica), Maćkowe, browar Jagiełło, Raciborskie, Nałęczowskie, itp.

Ciekawostką jest, że tańsze Trybunalskie jest robione na miodzie z lubelskiego Apisu, na Perle takiej informacji chyba nie ma. Znam wiele osób, którym smak Trybunalskiego pasuje bardziej od Perły Miodowej.

 

sorki pomyłka, nie chodziło mi o Trybunalskie Miodowe, lecz Trybunał Miodowy:) to są dwa różne piwa.... a jeśli chodzi o pszeniczniaki to faktycznie wyleciały mi z głowy ukraińskie, piłem tylko Obolon i Svytrus...oba wyśmienite...trochę inne od niemieckich ale warte spróbowania....

 

bardzo fajnie ze coraz więcej osób docenia piwa regionalne z małych browarów a nie marketowe sikacze...

 

Perła, Łomża były dobre kiedyś, teraz jakość drastycznie spadła i równaja moim zdaniem w stronę Tyskiego, Lecha itp

Edited by freddiemercury

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla smakoszy ciemnych piw polecam piwo Warmiak, nie dość, że ciemne to jeszcze niepasteryzowane, podobno rzadkość, tak przynajmniej zapewniał sprzedawca, w mojej ocenie smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perła, Łomża były dobre kiedyś, teraz jakość drastycznie spadła

 

ja bym nie zestawiał tych 2 marek ze sobą... Łomża faktycznie skiepściła się już jakiś czas temu, ale Perła dla mnie trzyma poziom;

dużo pszenicznych POLSKICH piłem i Perła podchodzi mi najbardziej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perła pszeniczna? Chmielowa, Export, Mocna, Niepasteryzowana, Miodowa, Czarna tak, o pszenicznej pierwsze słyszę.

Edited by mw75

Marcin

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym nie zestawiał tych 2 marek ze sobą... Łomża faktycznie skiepściła się już jakiś czas temu, ale Perła dla mnie trzyma poziom;

dużo pszenicznych POLSKICH piłem i Perła podchodzi mi najbardziej

 

a gdzie tam...wg mnie zarówno Łomża jak i Perła to już nie to co kiedyś..pamiętam smak dawno dawno temu Perły Chmielowej zielona butelka- to było piwo...odkąd trafiło po strzechy marketów poszło niestety w ilość a nie jakość...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.