Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
colector

Jakie piwo na piątkowy wieczór?

Recommended Posts

Szukaj Saisonów. Powinny spełnić Twoje oczekiwania, choć z woltażem jest różnie, przekrój szeroki. Niestety nie jest o nie tak łatwo, jak o piwa mocno chmielone.

Żywiec miał dobrego i wszędzie był, to go wycofali i zastąpili słabą namiastką IPA. Z marketów jedynie Auchan może coś mieć (ostatnio był np. z angielskiego Boyne, bardzo dobry). Ewentualnie Intermarche jest dobrze zapatrzony w piwa, ale tam nie bywam, bo nie mam żadnego w pobliżu.

Ale jak jesteś z Warszawy, to raczej nie będzie problemu znaleźć nawet w specjalistycznych.

Jeszcze polecam Stare ALE Jare z Pinty. Nie wiem, czy aktualnie warzą, ale jeśli gdzieś znajdziesz, to śmiało bierz.

No i Witbiery, tego jest naprawdę sporo na rynku.

Edited by koorchuck

Share this post


Link to post
Share on other sites

Syrop glokuzowy używa się do podniesienia zawartości alkoholu w piwie. Te piwa są nisko alkoholowe więc pewnie nie ma potrzeby takiego dodatku.

Można też przedłużyć nim fermentację - tu Brakspear chwali się, że jest Double Dropped (druga fermantacja) - może tutaj użyli syropu?

Tylko kiedyś syropu nie widziałem w składzie piwa a używano normalnego cukru. Teraz coraz częściej go spotykam. Zmienili procesy warzenia( przyszpieszyli?) Tylko coraz cześciej mówi się o szkodliwości syropu o jego rakotwórczych właściwościach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sołtys na sobotę. post-57210-1559417818,3684_thumb.jpg

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka


"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko kiedyś syropu nie widziałem w składzie piwa a używano normalnego cukru. Teraz coraz częściej go spotykam. Zmienili procesy warzenia( przyszpieszyli?) Tylko coraz cześciej mówi się o szkodliwości syropu o jego rakotwórczych właściwościach.

I nie zobaczysz go na etykiecie, bo ludzie jak go widzą to reagują równie nieadekwatnie jak ty ;)

 

Już się tłumaczę, syropu używają wielkie koncerny, zastępując nim część cukrów z słodu/zboża, bo jest tańszy, od zwykłego białego cukru też, w dodatku jest wygodny technologicznie bo cysterna przywozi gotowy płyn, zlewa do instalacji i komputerek se dozuje ile tam trzeba. Drożdże też go lubią, to wkoncu idealnie prosty cukier. I teraz tak, w Rzeczypospolitej browar płaci akcyze do blg czy stopni plato czy jak to kto lubi nazywać, więc odfermentowuje się zacier do zola, dosłownie do końca, żeby osiągnąć zakładane mocowo piwo najmniejszym możliwym plato, oszczędność i surowca i akcyzy, cukrów resztkowych praktycznie brak, np tyskie można uznać za napój z rodziny cola zero, jak w kompani odfermentują, to nawet herbata stróża jest gorzka ;)

 

Podsumowując w czym cię tu ma martwić szkodliwość syropu glukozowo- fruktozowego jak on dla drożdży jest? Nawet WWF nie martwi się o los drożdży piwowarskich ;)

 

Oczywiście w krafcie czy już w browarach regionalnych obowiązują inne zasady, ich sensem istnienia wkoncu jest "nie oszukane" piwo, nie przypominam sobie żadnego rzemieślniczego piwa z syropem, bo i po co by miał im być?

 

Tylko tu jest różnica z cukrem. Jest taki, z początku nielogiczny, efekt, że drożdże mając nieduży dodatek prostego cukru pracują bardziej ochoczo i głębiej odfermentują zacier, łatwiej im idzie z mieszanina różnych cukrów z słodu, jak mogą se przegryzać białym :D w efekcie posłodzone przed fermentacja będzie bardziej wytrawne po, w niektórych stylach jest to zabieg celowy. Dodatkowego blg jest niewiele, nie ma on istotnego znaczenia w mocy, a mniej cukrów resztkowych jest robione w celach smaku, nie woltażu, który oczywiście zostanie podbity.

 

Ps

Z tego co wiem, głównym polskim odbiorcą syropu glukozowego jest Kompania. Żywiec stosuje, a przynajmniej stosował, ziarno niesłodowane i enzymy. Tylko bez kolejnych strachów z enzymami proszę, dawna reklama wojaka to tylko nieuczciwa manipulacja marketingowa, syrop otrzymuje się głównie z kukurydzy przy pomocy odpowiednich enzymów, a naturalne słodownie ziarna polega na "uruchomieniu" tych samych enzymów, będących w ziarnie.

O budżetowych sztuczkach Okocimia wiedzy niestety nie mam, ale harnaś napewno nie jest all malt ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyskie jest już all malt, tak samo, z tych najbardziej popularnych jasnych pełnych Okocim Jasne Okocimskie (dawny Premium Pils) i Żywiec. Co nie znaczy, że są przez to smaczne.

Ale jak ktoś lubi tyskacza, a nie chce się szprycować syropem, to może odetchnąć z ulgą ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz można zapytać @xavras_s skąd ma info o syropie w tych classic ales skoro nie ma tego na etykiecie.


ChronoDB (aplikacja dla twoich zegarków): Windows, macOS, Android

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki @trez za wyczerpującą odpowiedź. Kiedyś nie widziałem syropu na etykietach teraz się pojawia. Dlatego też zastanawiałem się o co chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w któryś stylach tradycyjnych brytyjskich, tej ichniejszej trzeciej części świata piwnego pod egidą camry, używa się cukru żeby łatwiej odfermentować do pożądanych wartości. W ich przepisach często też jest corn sugar, czemu w Polsce najbliżej to glukozy kupowanej często w aptekach, albo właśnie corn syrup, tylko to nie jest to co my nazywamy syropem glukozowo-fruktozowym, który po angielsku występuje jako high fructose corn syrup. Te nazwy są mylące, bo chyba przemysł chce żeby takie były, więc na tej naklejce może być błąd w tłumaczeniu a może wcale nie.

 

Nie znam się dobrze na brytyjskich browarach, nie wiem więc dokładnie jaki rodzaj syropu używają, ani nie jestem pewien regionalnych sztuczek językowych używanych przy nazywaniu tych syropów, więc nie powiem na 100%, ale nie spodziewał bym się u nich zastępowania nim słodu, tylko właśnie kontroli fermentacji. Zresztą w naszych browarach to też nie jest tak, ze leją syrop tonami do wszystkiego, trzeba mieć świadomość, że w wielkim browarze samo wyprodukowanie piwa to niewielki koszt, prawdopodobnie w okolicach 20 groszy, może 30, oczywiście takich danych nikt nie podaje :) niemniej przy produkcji markowego flagowego produktu nie muszą tak oszczędzać i narażać się na krytykę opinii publicznej. Takie zabiegi są podstawą budżetowej części rynku, nie ma cudów jak żuberek czy taterka w puszce w detalu, w osiedlowym sklepiku kosztuje 1.99zł, gdzie puszka coli 2,5 :] Żubr to chyba dalej najpopularniejsze piwo w ogóle, więc tutaj każde parę groszy na piwie przeradza się w miliony.

 

Tylko jeszcze uwaga, bo browary nie często zdradzają receptury, więc szukając w sieci składników na dany styl trzeba zwrócić uwagę, że w piwowarstwie domowym cukier lub glukoza ma bardzo często inne zadanie, jakim jest refermentacja w butelce w celu nagazowania piwa. Wtedy dodaje się parę gramów do gotowego piwa podczas rozlewu do butelek, co po angielsku nazywają priming sugar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cały dzień poza domem, myślałem tylko o tym co czeka na mnie w lodówce. W taką pogodę postawiłem na sprawdzony, orzeźwiający pszeniczno-cytrusowy Miłosław Witbier. Schłodzony jest idealny na upały. Polecam!post-102395-1559508266,6015_thumb.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

w któryś stylach tradycyjnych brytyjskich, tej ichniejszej trzeciej części świata piwnego pod egidą camry, używa się cukru żeby łatwiej odfermentować do pożądanych wartości. W ich przepisach często też jest corn sugar, czemu w Polsce najbliżej to glukozy kupowanej często w aptekach, albo właśnie corn syrup, tylko to nie jest to co my nazywamy syropem glukozowo-fruktozowym, który po angielsku występuje jako high fructose corn syrup. Te nazwy są mylące, bo chyba przemysł chce żeby takie były, więc na tej naklejce może być błąd w tłumaczeniu a może wcale nie.

 

Nie znam się dobrze na brytyjskich browarach, nie wiem więc dokładnie jaki rodzaj syropu używają, ani nie jestem pewien regionalnych sztuczek językowych używanych przy nazywaniu tych syropów, więc nie powiem na 100%, ale nie spodziewał bym się u nich zastępowania nim słodu, tylko właśnie kontroli fermentacji. Zresztą w naszych browarach to też nie jest tak, ze leją syrop tonami do wszystkiego, trzeba mieć świadomość, że w wielkim browarze samo wyprodukowanie piwa to niewielki koszt, prawdopodobnie w okolicach 20 groszy, może 30, oczywiście takich danych nikt nie podaje :) niemniej przy produkcji markowego flagowego produktu nie muszą tak oszczędzać i narażać się na krytykę opinii publicznej. Takie zabiegi są podstawą budżetowej części rynku, nie ma cudów jak żuberek czy taterka w puszce w detalu, w osiedlowym sklepiku kosztuje 1.99zł, gdzie puszka coli 2,5 :] Żubr to chyba dalej najpopularniejsze piwo w ogóle, więc tutaj każde parę groszy na piwie przeradza się w miliony.

 

Tylko jeszcze uwaga, bo browary nie często zdradzają receptury, więc szukając w sieci składników na dany styl trzeba zwrócić uwagę, że w piwowarstwie domowym cukier lub glukoza ma bardzo często inne zadanie, jakim jest refermentacja w butelce w celu nagazowania piwa. Wtedy dodaje się parę gramów do gotowego piwa podczas rozlewu do butelek, co po angielsku nazywają priming sugar.

 

 

Z tego co wiem, to refermentację robia też na syropie glukozowym ostatnimi czasy, a piwo od którego etykietę pokazano jest refermentowane. Poza tym dziwne jest że na naklejce jest podany całkowity skład (niby) a na oryginalnej etykiecie jest tylko informacja o alergenach (zawiera słód jęczmienny). Zastanawiam się skąd oni wzięli ten pełny skład. 

 

Co do kosztu wyprodukowania piwa w wielkim browarze koncernowym w Polsce, to chyba kiedyś liczył  Kopyra chyba, że po odjęciu tylko VAT, minimalnej marży, akcyzy i kosztów opakowania zostawało ok 46gr/0,5l (i w tym zawarte są wszystkie koszty browaru, marketing, miejsca paletowe, lodówki firmowe itd).

Edited by Szymon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miłosław - temat znany.

 

Revoltę zobaczyłem pierwszy raz dopiero dzisiaj i miałem spore oczekiwania. Niestety wyszedł z tego tylko dobry jakościowo radler.

post-101614-0-75520600-1561055666_thumb.jpeg

Edited by brz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.