Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
colector

Jakie piwo na piątkowy wieczór?

Recommended Posts

Guest Szymon.
Przytargałem coś takiego z Tesco - zobaczymy :)

 

i485.jpg

Nie spodziewaj się miażdżącej różnicy względem np Kasztelana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie spodziewaj się miażdżącej różnicy względem np Kasztelana :)

Jestem po  :) . Dla mnie troszkę za słodki, mojej żonce smakował  ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

No mówiłem, że rewelacji nie ma. Mi nie podszedł. W ogole większośc piw dostępnych w Tesco jest nie dla mnie. Obecnie Brackie Imperial IPA (jak gdzieś jeszcze jest) to jest ok. No i jeszcze porter Żywca - co czego by o piwach Żywiec nie mówić, to porter jest dobry. Nie kupuje tych piw regularnie, bo od jakiegoś czasu staram się nie pic 2x tego samego piwa ( po prostu za duzo piw jest do spróbowania). 

No i łatwo sie dobrym piwem zepsuć - nie jestem w stanie sie już usatysfakcjonować wiodącymi na rynku piwami - chociażby po tym kątem, ze lubię wyrazistą i wysoką goryczkę (w piwach które powinny taką mieć), a te wiodące piwa goryczki nie mają prawie w ogóle.

Edited by Szajmon

Share this post


Link to post
Share on other sites

przed chwilą przeglądając zagraniczne forum zegarkowe trafiłem na zaprezentowany zegarek :D

 

dpab.jpg

 

pierwsze skojarzenie - "nasi tu już są"


Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

Taka krótka recka z wczorajszych degustacji:

 

 

1. Dr. Citra (Minibrowar HAUST). India Pale Ale, Single Hop Citra.

DSC_1459.jpg

Super aromat (to czego renifery i misie nie lubią - amerykański chmiel) - Cytrusy, mango. Bardzo orzeźwiający. Smak - tez super. Wyraźna goryczka, super się to piwo pije (krótko mówiąc - dobrze wchodzi). Polecam. Minusem jest krótki termin przydatności do spożycia - 21 dni od daty rozlewu.

2. N*13.C (browar Ninkasi). Stout owsiany.

DSC_1460.jpg

Jak dla mnie - rewelacja! Super fajny stoucik, dobrze pijalny. Ładny aromat kawy, trochę czekolady okraszone nutką paloną. To pierwsze piwo tego browaru i uwazam, że świetna inauguracja. Oby tak dalej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

Znalazłem taki wynalazek w jednym z marketów:

DSC_1464.jpg

DSC_1465.jpg

Nie wiem kto wymyślił określenie "półciemne" -_-. To "półciemne", to jest tak naprawdę miedziane. Ogólnie rewelki nie ma. Lekki alkoholowy posmak (ma 6,8% alk.), reszta smaku bez rewelacji. Po lekkim ogrzaniu się piwa wyłazi karton i diacetyl... No niestety, ale nie dokończyłem i 1/3 piwa poszła do zlewu. Nie kupujcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

No to próbowane było tak:

W niedzielę Bojan Black IPA. Tak jak podejrzewałem - szału nie było. Najsłabsze Black IPA jakie piłem do tej pory.
products_6736ee4687129681d99f1dc74285d37
(zdjęcie z sieci)

Dzis - Jack Hammer z browaru BrewDog
Bardzo fajne West Coast IPA. Intensywna goryczka, ale krótka (bardzo lubię takie połączenie, bo zdecydowanie podnosi pijalność piwa). Super aromat - oczywiście cytrusy z amerykańskich chmieli. Jak ktoś ma możliwośc kupienia, to polecam! :)
DSC_1494.jpg
(to zdjecie już moje)

Edited by Szajmon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szajmon - czy dalej w Bojańskim IPA da się wyczuć metaliczny posmak? W pierwszych partiach bardzo to przeszkadzało... Poza tym to chyba nie jest BIPA sensu stricte bo jego kolor ma niewiele wspólnego z czernią.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

Szajmon - czy dalej w Bojańskim IPA da się wyczuć metaliczny posmak? W pierwszych partiach bardzo to przeszkadzało... Poza tym to chyba nie jest BIPA sensu stricte bo jego kolor ma niewiele wspólnego z czernią.

 

Nie ma tragedii (chociaż ja na metalicznośc nie jestem jakoś bardzo uczulony), a pierwszej warki nie piłem więc nie mam jak porównać.

To jest BIPA, i druga warka jest już czarna - w pierwszej był "zonk" z kolorem i oficjalnie się do tego przyznali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, muszę popróbować w takim razie - nie wiedziałem o błędzie jaki im się przytrafił z kolorem - myślałem, że to powszechna dość w polskich piwnych korporacjach chęć "kreowania rzeczywistości" pod własne błędy/zamysły itd. Pierwsza warka dodatkowo "dawała" puchą straszliwie przez co zepsuła całą hipotetyczną przyjemność z picia...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

 "dawała" puchą

 

Co masz przez to na myśli? W sensie tę metaliczność rzekomą, si?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak. Podobnie było z innym piwem z "nowego" Bojanowa - Toporek zdaje się.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

Bardziej chodziło mi o sformułowanie "daje puchą". Bo jeśli gdzieś tam przy okazji twierdzisz, że piwo z puszki i butelki smakują (obiektywnie) różnie, to sorry, ale nie:)

 

Toporka nie piłem. Na metalicznosc nie jest przewrazliwiony- bardziej mnie DMS i Diacetyl bolą w piwie

 

Edited by Szajmon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostałem obdarowany przez kumpla małą butelką Unikum o którym trochę zapomniałem,i przypomniała mi się mieszanka ,którą ostro spijaliśmy na Czechach dawno dawno temu.

Więc zakupiłem Gambrinusa /koniecznie/ ,i do szklaneczki 0,3l. piwka i do środka mały kieliszek 20g. Unikum

Smakowało jak dawniej ,genialne połączenie !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

Strasznie ostatnio zaniedbałem stan lodówki, więc dziś wybrałem się do źródełka.

Kupiłem sobie dwa piwa do wypicia przy pogaduchach, czyli takie co już piłem, albo wiedzialem, że będzie dobre, ale mnie nie powali niczym szczególnym (oba zdjęcia z netu):

Oatmeal Stout z browaru Ninkasi . Już kiedyś piłem - bardzo fajne piwo.
Ninkasi%2BNo13.C%2BOatmeal%2BStout%2B(4)

Krzyżackie Czarne z browaru Gościszewo - zupełnie poprawne ciemne piwo.
IMG_8200_krzyzackie.jpg

No ale nie byłbym sobą, gdybym nie kupił sobie czegoś na później - do degustacji w domowym zaciszu :))


American Brow Ale z nowego browaru kontraktowego Birbant
DSC_1501.jpg

Pale Ale Citra z Brouwerij DeMolen
DSC_1500.jpg

No i moim zdanie wisienka na torcie z dzisiejszych zakupów
Open Rock'n'Roll z Birra Baladin - Pale Ale z pieprzem (przynajmniej tak się doszukałem)

DSC_1499.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z kolei jak chce się tylko napić to pilsner urguell  a jak chce żeby zaszumiało to okocim mocne :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z kolei jak chce się tylko napić to pilsner urguell  a jak chce żeby zaszumiało to okocim mocne :rolleyes:

No co Ty piszesz? Takie paskudztwo? Liczy się tylko Lwóweckie!!! 


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

No co Ty piszesz? Takie paskudztwo? Liczy się tylko Lwóweckie!!! 

No Lwóweckie też bo regionalne - lubie mocne piwa ale max 2 na raz potem zasypiam -_-

A w lecie dla ochłody najbardziej smakuje mi urguell nie jest mocny a jest za to gorzki a takie lubie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.
No Lwóweckie też bo regionalne - lubie mocne piwa ale max 2 na raz potem zasypiam -_-

A w lecie dla ochłody najbardziej smakuje mi urguell nie jest mocny a jest za to gorzki a takie lubie

 

Urquell jest mało gorzki ( w stylu jeszcze się łapie, ale też mógłby mieć więcej goryczki jak na pilsa). Z naprawdę goryczkowych piw, które można w miarę łatwo dostać w Polsce, to polecam Atak Chmielu, Rowing Jack i Podróże Kormorana American IPA ;)

 

Edited by Szymon_K

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

No bezalkoholowe cóż... tez nie jestem zwolennikiem, ale nie dlatego, że nie można się nim upić.

Chodzi o to, że alkohol jest naturalnym produktem przy procesie wytwarzania piwa i nie da się zrobić piwa bez dodatkowych zabiegów tak, aby alkoholo nie zawierało. A proces pozbywania się go wcale nie poprawia włąściwości smakowych piwa. Zresztą browary z których pijam piwa nie produkują takich wynalazków ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.