Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
colector

Jakie piwo na piątkowy wieczór?

Recommended Posts

Jak czytam wypowiedzi tutaj i w temacie o whisky, to aż mi się miło robi. 

Kiedyś, u nas, rozróżniało się żytnią, pszeniczną, z ziemniaków, ruską, śliwowicę, miód pitny, piwo jasne i piwo ciemne. 

Później, ludzie zaczęli zauważać Grolscha, Budweiser'a, Zlatego Bazanta i inne zagraniczne piwa. 

 

Jeszcze 5-10 lat wstecz, zamykało się lub szukało nabywców na małe lokalne browary, które wykończyła Kompania.

 

Na drugim roku studiów(2011 rok) zaplanowaliśmy z kumplem z mieszkania, że spróbujemy wszystkich piw dostępnych w marketach Piotr i Paweł, Lidl, Tesco etc - generalnie masówka z dużych browarów, ale było tego około 30 browarów zagranicznych i ponad 20 polskich. 

Minęły zaledwie 4 lata i w Polsce można kupić praktycznie wszystkie piwa Europy oraz japońskie, włączając w to Westvleteren, Rochefort, Nogne, BrewDog czy inne rarytasy. 

Co więcej, manufaktury pokroju Pinta, Komes, AleBrowar oraz wiele, wiele innych, zaczynają być istotnymi graczami na rynku, pojawiają się w ofertach średnich i drogich restauracji i są szeroko znane. Niestety, póki co, w dużych miastach. 

 

Obecnie, miejsca w stylu Ministerstwo Browaru czy Kriek w Poznaniu, są OBLEGANE latem  ;)

 

Ludzie wiedzą czym jest whisky jednosłodowa, próbują, oceniają, kupują kolejne bądź wracają do naszej, starej, dobrej polskiej wódy, jednak mimo wszystko, starają się spróbować wszystkiego. 

 

Kraj się rozwija, ludzie się rozwijają, a niektórzy i tak tego nie dostrzegają. 

Żal jedynie, że za czasów PRL powstawały lepsze, ambitniejsze, ciekawsze i lepiej zrealizowane i zagrane filmy, jak choćby "Ziemia obiecana", "Nóż w wodzie", "Barwy ochronne", "Przypadek", "KOBRA Teatr sensacji" "Stawka większa niż życie". Czasem pojawi się "Komornik", "Dług", "Ida", "Chce się żyć", "Bogowie" - trzeba przyznać, że rok 2014 był udany, ale generalnie tutaj jest pogorszenie w stosunku do PRL.

Edited by Jakub Mróz

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.
Co więcej, manufaktury pokroju Pinta, Komes, AleBrowar oraz wiele, wiele innych, zaczynają być istotnymi graczami na rynku, pojawiają się w ofertach średnich i drogich restauracji i są szeroko znane. Niestety, póki co, w dużych miastach. 

 

 

 

Z tym to bym się tak nie zapędzał. Browary craft muszą popracować jeszcze trochę zanim dobiją do 1% rynku (w sumie!) - nie wiem czy możemy tu mówić o "istotnym graczu"

 

A i tak w ramach sprostowania - Komes to nazwa piwa z browaru Fortuna, a nie browar ;)

No i chyba Westvleteren to w Polsce nigdy dostępne nie było - chyba że o czymś nie wiem.

Edited by Szymon_K

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepszym komentarzem do piwnego rynku niech będzie fakt, że w zeszłym tygodniu kupiłem w Biedronce Affligem Blonde...

 

A dziś chłodzi się i czeka w lodówce Coffee Stout z Kormorana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktem jest, że jeszcze kilka lat temu w takim Lublinie praktycznie nie było z czego wybierać w knajpach. Na palcach jednej ręki można było policzyć knajpy serwujące piwa inne niż koncernówki lub lokalną Perłę. A teraz, cały przekrój rynku, i to nie tylko polskiego. Jedne knajpy idą w regionalizm (serwują np. browar Jagiełło w różnych formach czy wina z Lubelszczyzny), inne w zagranicę (Czechy, Słowacja, UK), inne w niszówki do tego stopnia, że co tydzień, dwa z kija można zamawiać inny zestaw piw (np. rewelacyjna U Fotografa), a jeszcze inne podają butelkowane manufaktury i małe browary z całego kraju. W knajpach w Lublinie piłem np. Wojtka i Punk IPA ;).  Doszło nawet do tego, że Pintę mogę kupić w malej knajpce osiedlowej, zaraz pod blokiem! A ale (chociażby Jankes i Lubuskie) są dostępne w większości sklepów. 

To chyba dobrze, nie?

;)

Dzisiaj będzie Jankes ;)


Marcin

Share this post


Link to post
Share on other sites

A masz jakieś stałe źródełko w Warszawie które to ma na stanie?

Bo ja w swoim nie widziałem. Zresztą ostatnio piwa nie pijam w ogole (innego alko też), ale poczytam, może warto zrobić małe odstępstwo ;)

Carrefour Złote Tarasy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

Carrefour Złote Tarasy.

 

O masz! Tego to bym się nie spodziewał :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duvel na początek, póki zmysły są bardziej wyostrzone, bo trzeźwe ;) 


IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie zdecydowanie Lwówek Jankes rządzi, chociaż przy pierwszym podejściu do IPA, myślałem, że nie dam rady tego wypić :D , dopiero przy drugiej butelce doceniłem tę formułę piwa. Na drugim miejscu Lwówek Belg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

na dzisiaj trzej muszkieterowie, nie wiem od którego zacząć :)

 

Co do zasady, to pije sie jasne przed ciemnymi, lżejsze przed cięższymi (pod kątem alkoholu) i mniej chmielone przed mocniej chmielonymi. W tym wypadku powiedziałbym, że najlepiej zastosować kryterium zawartości alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-71505-0-78963800-1421612387_thumb.jpg


Seiko SARB017 Alpinist, Seiko SRP307K1 Black Monster, Orient Bambino V3 Grey ER2400KA,  Casio G SHOCK G-9000-1V, Pulsar PU7005X1, Seiko SNZG11, Seiko SNZJ07, Apple Watch Sport 42mm Space Grey

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja dziś po taniości Dębowe Mocne


"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie taka czwórka,.Leżakowane w beczkach po bourbonie Dragons Milk i Kentucky Ale,.Czekoladowe z Brooklynu i ulubione piwo radzieckiego MSZ..,Może nie na piątkowy wieczór,ale jutro mamy święto czarnego ludu,.dlatego jasne,że piwa ciemne,.

post-67292-0-24235000-1421631315_thumb.jpg

Edited by mayor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś pinta ;)791e1413d6a3ac59346fa3bcc7e8cc41.jpg

 

 

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk


Seiko SARB017 Alpinist, Seiko SRP307K1 Black Monster, Orient Bambino V3 Grey ER2400KA,  Casio G SHOCK G-9000-1V, Pulsar PU7005X1, Seiko SNZG11, Seiko SNZJ07, Apple Watch Sport 42mm Space Grey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znajomy znajomego jedzie do Czech i zaoferował,że może coś tam przywieźć.

Od razu pomyślałem o piwie :D ,ale nie znam się zbytnio na piwach czeskich.

Kojarzę Budweisera,Złotego Bażanta,czy Pilsner Urquell,ale te piwa można znaleźć także w naszych sklepach tylko pytanie,czy to są takie same piwa (czy rynek docelowy mam wpływ na jakość) ?

Nie chcę temu komuś robić kłopotu i chcę jedynie 2 rodzaje (2 kartony :D )

Reasumując,jakie dwa rodzaje czeskiego piwa polecacie ?


Mariusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istotne tu jest gdzie się jedzie bo lokalnych browarów u nich jak psów. Z północno-zachodnich Czech mogę polecić Konrada (Browar Liberec-Vratislavice), Krkonosa i Svijany (choć te się imho nieco popsuły ostatnio). Jeśli lubisz ciemne piwo, mocno słodowo-karmelowe to możesz poprosić o kilka buteleczek tmavego na spróbowanie - dobry z szeroko dostępnych jest Velkopopovicky Kozel. Co do ichnich koncernowych to odpowiedziałeś sobie sam - dostaniesz to u nas poza tym jest to niewiele lepsze od naszych regionalnych.Ogólnie rzecz biorąc Czechy wcale nie są aż tak ciekawym piwnym krajem - mają masę dobrych pilsów ale trudno znaleźć tam cokolwiek nieszablonowego poza jasnym pełnym.

 

P.s. Z innych wartych spróbowania tematów kulinarnych koniecznie czekolada Studentska, maslo pomazankove i tvarozky olomouckie albo inny zrajici syr (niech kolega nie rozpakowuje bo znienawidzi cię). Mają też niezłe salami w typie węgierskich. Z mocniejszych alko rum tuzemsky, fernet (gorzka ziołowa nalewka), morawskie wina (ja się nie znam i nie pijam ale jest tego pełno w sklepach) no i oczywiście becherovka

Edited by domurst

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekolada też zamówiona no i Absynt. Nad piwem się zastanowię.

Dzięki za porady.


Mariusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istotne tu jest gdzie się jedzie bo lokalnych browarów u nich jak psów. Z północno-zachodnich Czech mogę polecić Konrada (Browar Liberec-Vratislavice), Krkonosa i Svijany (choć te się imho nieco popsuły ostatnio). Jeśli lubisz ciemne piwo, mocno słodowo-karmelowe to możesz poprosić o kilka buteleczek tmavego na spróbowanie - dobry z szeroko dostępnych jest Velkopopovicky Kozel. Co do ichnich koncernowych to odpowiedziałeś sobie sam - dostaniesz to u nas poza tym jest to niewiele lepsze od naszych regionalnych.Ogólnie rzecz biorąc Czechy wcale nie są aż tak ciekawym piwnym krajem - mają masę dobrych pilsów ale trudno znaleźć tam cokolwiek nieszablonowego poza jasnym pełnym.

 

P.s. Z innych wartych spróbowania tematów kulinarnych koniecznie czekolada Studentska, maslo pomazankove i tvarozky olomouckie albo inny zrajici syr (niech kolega nie rozpakowuje bo znienawidzi cię). Mają też niezłe salami w typie węgierskich. Z mocniejszych alko rum tuzemsky, fernet (gorzka ziołowa nalewka), morawskie wina (ja się nie znam i nie pijam ale jest tego pełno w sklepach) no i oczywiście becherovka

 

Konrad po 1,99 w Lidlu. Szczuszek, przyjemny. Podobnie Krkonos. Łatwo kupić w polskich knajpach nawet dalej od granicy.  Kozel to typowa koncernówka. Ichnie popularne piwa są raczej gorsze od naszych regionalnych. Oczywiście moim zdaniem. Czekoladę Sudentską lubię - ale to margaryna z kakao. Masło pomazankowe - mamy lepsze smarowidła. Lubiłem w latach 90tych - jak u nas nie było niczego w podobnym typie. Morawskie wina niektóre niezłe - ale te niezłe to nie tanie.  A rum Tuzemski (nie wolno nazywać tego RUM, więc piszą np. UM, Tuzemak itp) to zwykły aromatyzowany spiryt z wodą. Jeden z najpodlejszych trunków jakie miałem w ustach. Dopóki nie poznałem prawdziwego smaku rumu - przez wiele lat myślałem, ze to właśnie taki smak jak Tuzemskiego. Na szczęście rum w żadnej odmianie nie ma z ta berbeluchą nic wspólnego. 

 

Mariusz - spróbuj piwo Opat z naturalnymi kvasinkami. Lubie je mocno schłodzone latem. 

Edited by Adi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konrad po 1,99 w Lidlu. Szczuszek, przyjemny. Podobnie Krkonos. Łatwo kupić w polskich knajpach nawet dalej od granicy. Kozel to typowa koncernówka. Ichnie popularne piwa są raczej gorsze od naszych regionalnych. Oczywiście moim zdaniem. Czekoladę Sudentską lubię - ale to margaryna z kakao. Masło pomazankowe - mamy lepsze smarowidła. Lubiłem w latach 90tych - jak u nas nie było niczego w podobnym typie. Morawskie wina niektóre niezłe - ale te niezłe to nie tanie. A rum Tuzemski (nie wolno nazywać tego RUM, więc piszą np. UM, Tuzemak itp) to zwykły aromatyzowany spiryt z wodą. Jeden z najpodlejszych trunków jakie miałem w ustach. Dopóki nie poznałem prawdziwego smaku rumu - przez wiele lat myślałem, ze to właśnie taki smak jak Tuzemskiego. Na szczęście rum w żadnej odmianie nie ma z ta berbeluchą nic wspólnego.

 

Mariusz - spróbuj piwo Opat z naturalnymi kvasinkami. Lubie je mocno schłodzone latem.

W Lidlu była 11tka, a tam można dostać Konrad 12 plato - pełniejsze w smaku. Co do studentskiej, tuzemaka i pomazankovego to generalnie zgoda - to nie są wartościowe produkty, niemniej jednak są charakterystyczne. Szczególnie pomazanka to był rarytas w latach 90-tych kiedy u nas nie było serków typu almette ale smak nadal jest charakterystyczny i ja przez sentyment do dziś kupuję. A czeski rum dodaje się zimą do herbaty, szczerze mówiąc nie pamiętam żebym kiedykolwiek pił go na "suchara"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konrad po 1,99 w Lidlu. Szczuszek, przyjemny. Podobnie Krkonos. Łatwo kupić w polskich knajpach nawet dalej od granicy.  Kozel to typowa koncernówka. Ichnie popularne piwa są raczej gorsze od naszych regionalnych. Oczywiście moim zdaniem. Czekoladę Sudentską lubię - ale to margaryna z kakao. Masło pomazankowe - mamy lepsze smarowidła. Lubiłem w latach 90tych - jak u nas nie było niczego w podobnym typie. Morawskie wina niektóre niezłe - ale te niezłe to nie tanie.  A rum Tuzemski (nie wolno nazywać tego RUM, więc piszą np. UM, Tuzemak itp) to zwykły aromatyzowany spiryt z wodą. Jeden z najpodlejszych trunków jakie miałem w ustach. Dopóki nie poznałem prawdziwego smaku rumu - przez wiele lat myślałem, ze to właśnie taki smak jak Tuzemskiego. Na szczęście rum w żadnej odmianie nie ma z ta berbeluchą nic wspólnego. 

 

Mariusz - spróbuj piwo Opat z naturalnymi kvasinkami. Lubie je mocno schłodzone latem. 

SMS z zamówieniem poszedł.

Dzięki Adrian. :)


Mariusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś coś do czarnego monstera ;)

12fa008a5cd1cb582d938539dd2754d5.jpg

 

 

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Edited by lpociask

Seiko SARB017 Alpinist, Seiko SRP307K1 Black Monster, Orient Bambino V3 Grey ER2400KA,  Casio G SHOCK G-9000-1V, Pulsar PU7005X1, Seiko SNZG11, Seiko SNZJ07, Apple Watch Sport 42mm Space Grey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domurst  -do herbaty dolej STROH. To jest właściwy dodatek rozgrzewający ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

6cdc5edd2cf185d7f4dd1c9fc7807e80.jpg

 

 

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk


Seiko SARB017 Alpinist, Seiko SRP307K1 Black Monster, Orient Bambino V3 Grey ER2400KA,  Casio G SHOCK G-9000-1V, Pulsar PU7005X1, Seiko SNZG11, Seiko SNZJ07, Apple Watch Sport 42mm Space Grey

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.