Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Recommended Posts

18 godzin temu, Wieniek1410 napisał(-a):

2300 zł, w 81 roku, to mniej więcej tyle co teraz, taka powiedzmy najmniejsza pensja wtedy to była.

Gratuluję nabytku.

PS

Przypomniało mi się 😉

Dokładnie za 2300 zł w 81 roku kupiłem Junaka 350, mój pierwszy w życiu motocykl, rama na kołach a silnik w częściach, w worku 🙂

W szukaniu wartości złotego za komuny....

W 1983 pamiętam jak dziś moja Mama kupiła mi kołowrotek wędkarski Rex (ten z DDR) za 1750 w Sezamie :), na stoisku wędkarskim.

Mam go do dziś i o dziwo działa. Wiem że to wtedy dla mnie była kupa forsy a wykorzystałem na to kilka miesięcy kieszonkowego.

O zegarkach to wtedy nie myślałem...Musiały być droższe.

obraz.png.9e246420ff4eb85aa79f904d6ea5d3db.png

Ja na komunie w 1980r dostałem ruski rower Minsk,kosztowal 1100 zl.

P.s Nie chcialem skladaka,mialem manie wielkości.

Chyba mam gdzieś zwłoki takiego Rexa i do kompletu całkiem sprawnego Tokoz'a , oraz ze 4 Delfiny ruskie :-)

Na komunię dostałem medalik, zegarek Wostok i kasę, starczyło na składaka (pamiętam, 1950 zł kosztowała Czajka)

Posted (edited)

A ja pamiętam że za komunijne udało mi się tylko kupić pokrowiec i szkiełko na nowy telefon (samsung j3 2016-mam go do tej pory wręcz w idealnym stanie 😁) bo reszte (po kilku latach się dowiedziałem) że tato wziął na kupno kawasaki gtr 1000 z 89 roku 😅

Edited by Kacperek_77u

,,Szacunek wobec innych, to podstawowa norma społeczna, szczególnie że większość forumowiczów mogłoby być moim ojcem albo nawet dziadkiem." Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym.  :) 

Majaki lubie naprawiac, natomist ni mam "sentymentu" do nich., mimoże to bardzo dokładne mechanizmy..... przepraszam

Pozdrawiam Mirek

Posted (edited)

@Walter_87

Mołnia fajniutka. Jednak ten poljot z lewej strony to składak

Edited by mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Posted (edited)

Tak, wskazówki do innej tarczy ale koperta chyba do  zegarka polskiego  z Blonia. Pokaż jak wygląda  koperta z tyłu, czy jest zjechana. 

Natomiast ten poljot po środku ma chyba dosyć ładną kopertę, często  te koperty mają pokrzywione uszy czy duże  ubytki w złoceniu.

I chociaż w oryginale  to  można szukać atrakcyjniejszej lub ładniejszej tarczy, bo wiele można znaleźć ciekawych tarcz po zegarkach gdy koperta  idzie  na przetop.

Edited by art_69

7 godzin temu, mkoch napisał(-a):

@Walter_87

Mołnia fajniutka. Jednak ten poljot z lewej strony to składak

6 godzin temu, art_69 napisał(-a):

Tak, wskazówki do innej tarczy ale koperta chyba do  zegarka polskiego  z Blonia. Pokaż jak wygląda  koperta z tyłu, czy jest zjechana. 

Natomiast ten poljot po środku ma chyba dosyć ładną kopertę, często  te koperty mają pokrzywione uszy czy duże  ubytki w złoceniu.

I chociaż w oryginale  to  można szukać atrakcyjniejszej lub ładniejszej tarczy, bo wiele można znaleźć ciekawych tarcz po zegarkach gdy koperta  idzie  na przetop.

Dziękuję! Miałem dotychczas jedną Mołnię (miedzianą), a ta ma w dodatku mikroregulację. Słusznie obstawiam początek lat 60.?

Oczywiście, że Poljot z lewej to składak, dlatego napisałem, że wymaga(ją) wysiłku i doprowadzenia do właściwego stanu ;)
Tak, koperta z Błonia. Teraz byłoby miło znaleźć jakąś tarczę pasującą do koperty II typu. Pewnie łatwe to nie będzie...

Pozłacany Poljot też trochę kombinowany, ale na razie ujdzie. W dodatku miał urwaną koronkę. Umyłem kopertę (nie była otwierana od baaardzo dawna) i dobrałem koronkę. Prezentuje się przyjemnie (koperta w dobrym stanie, nie wytarta, uszy proste).

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

6 godzin temu, Walter_87 napisał(-a):

Dziękuję! Miałem dotychczas jedną Mołnię (miedzianą), a ta ma w dodatku mikroregulację. Słusznie obstawiam początek lat 60.?

Otóż nie, twoja to już lata 70

Tak wygląda werk z 60 roku:20230305_211245.thumb.jpg.12d39aaa27963b71ef09bfc0c1497eac.jpg

Co prawda balans z mostkiem ktoś już zmienił ale precyzyjna była jedyną wysoką mołnią która miała pasy

,,Szacunek wobec innych, to podstawowa norma społeczna, szczególnie że większość forumowiczów mogłoby być moim ojcem albo nawet dziadkiem." Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym.  :) 

2 godziny temu, Kacperek_77u napisał(-a):

Tak wygląda werk z 60 roku:

Co prawda balans z mostkiem ktoś już zmienił ale precyzyjna była jedyną wysoką mołnią która miała pasy

Albo ślepy jestem albo to rok 50....

W sumie to ślepnę w zastraszającym tempie...

Zdecydowanie 6 tam jest 😁

20230305_211248.jpg

Zdecydowanie 6 tam jest
20230305_211248.thumb.jpg.e24de52158f631b2e0d5c82e3accb268.jpg
Żeby uściślić ten mechanizm z tym datowaniem pochodzi raczej z Lucza (ew.Kristala). Molnija 18 kamieni z mikrolegulacja i pasami to lata 1965-66 a juz bez pasow 1967-76.

19 godzin temu, Kacperek_77u napisał(-a):

Tak wygląda werk z 60 roku:20230305_211245.thumb.jpg.12d39aaa27963b71ef09bfc0c1497eac.jpg

Raczej nikt nie zmieniał mostka, nie było możliwości na pasach posadzić mechanizmu regulacji precyzyjnej, wszystko by się pokrzywiło.

A czy mechanizm jest rzeczywiście z roku 60, trudno odgadnąć, tarcza jest odpowiednia do Mołni precyzyjnej. To jest moja Mołnija, miała rozwalony jeden z kamieni.

Kupiony juz jakiś czas temu, ale dopiero niedawno odebrany od zegarmistrza po regulacji. Spodobał mi się na tyle, że myślę o jasnej wersji do kompletu ;)

20230310_115623.jpg

Posted (edited)

Zegarek, który można kupić bez problemu ale trafić na coś ciekawego jest niezwykle trudno.

Przez ostatnie pół roku zastanawiałem się co kupić.  Zbiegiem czasu traciłem jednak często cierpliwość i coraz bardziej się irytowałem. Później straciłem nadzieję, bo ciągle ze  swoimi oczekiwaniami natrafiałem na ścianę.

Od razu źle założyłem, że nigdy nie kupię Poljota, chociaż sama  myśl miała sens. Szybko nauczyłem się, co trzeba wiedzieć  aby nie kupić składaka.

Życie płata jednak figle zdecydowałem się  kupić jednak Poljota i to w dodatku składaka.

I co mnie dziwi jestem zadowolony.

Pierwsza myśl była taka, że doprowadzę go do oryginału ale teraz myślę, że prawdopodobnie zostanie tak jak jest: Poljot zbudowany z oryginalnych części pochodzących z różnych ale zazębiających i bardzo charakterystycznych  okresów, z potencjalną możliwością odbudowania go do jeszcze efektowniejszego zegarka.

Gdyby nie jego wojskowa historia w tle pewnie bez skrupułów doprowadziłbym go oryginału i odbudował zupełnie inny ale bardzo podobny zegarek.  

Zegarek pochodzi  z polskiego pułku lotnictwa myśliwskiego.

20230310_132113.jpg

20230219_151259.jpg

Edited by art_69

Takiego Poljota kolega mi sprezentował a że pogoda kiepska to trochę zabawy i doprowadzony do względnego stanu. 

IMG_8500.jpeg

IMG_8502.jpeg