Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Recommended Posts

11 minut temu, renqien napisał(-a):

Taka niepozorna ciekawostka. @rk7000 ją zignorował, ale mnie coś tknęło i zacząłem drążyć temat:

Okazało się, że to dość ciekawy Pavel Buhre robiony dla U.S. Army w czasie Wielkiej Wojny. Ale skąd U. Nardin na tarczy i cyrylica dla amerykańskiego wojska? Z grubsza chodzi o to, że amerykańskie wojska inżynieryjne na początku WW1 przywiozły do Europy około 1000 Hamiltonów na początek, a resztę postanowiono zamówić w Europie, żeby nie transportować ich ze Stanów. Konkurs wygrały Zenith, Vacheron Constantin i Ulysse Nardin. Ponieważ zamówienie było olbrzymie (około 10.000szt.) i miało być zrealizowane w krótkim terminie, firma Ulysse Nardin zleciła dostarczenie gotowych zegarków kilku firmom, między innymi IWC, Hy Moser, Alpina, DOXA i właśnie Pavel Buhre. Ich zegarki trafiły prawdopodobnie do Korpusu Łączności amerykańskiej Armii. 

I to by było na tyle. Zegarek w niezłym stanie, wymaga oczywiście serwisu i obowiązkowo wymiany szkiełka na szklane, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony. Kolejny rzadszy wojak do torby i szukamy dalej :D 

Gratuluję - świetny jest i  dużo lepiej wygląda na tym zdjęciu niż tym z aukcji :)  Ale wskazówki mogłeś inaczej ustawić bo jednak trochę zasłaniają ważne elementy :P 

Nie zignorował tylko wykazał podwyższoną czujność wynikającą z braku wiedzy :D 

Człowiek cały czas się uczy czegoś nowego o tych zegarkach a im więcej wie tym więcej widzi ile jeszcze musi się dowiedzieć.

Karą jest "niemanie" P. Bure - U. Nardin

W dniu 12.10.2024 o 18:37, Progfan_87 napisał(-a):

Nowy nabytek. Koperta oblepiona masą brudu do tego szkło porysowane że ledwo było widać tarczę. Efekt końcowy jak nówka.

W takich przypadkach zawsze chętnie oglądam zdjęcia "przed" i "po".

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

8 minut temu, Po Bieda napisał(-a):

W takich przypadkach zawsze chętnie oglądam zdjęcia "przed" i "po".

W sumie zawsze zapominam zrobić przed ale następnym razem jak mi się taki trafi to takowe zrobię, bo chyba jest nawet oddzielny dedykowany temat.

Umęczony i zapewne nie opłacało się go ratować, alf majster dał radę a mnie stop-sekunda wciąż cieszy....🤗

IMG_20241022_121514.jpg

czajka. chciałem taką mieć od jakiegoś czasu. była brudna i tania. trochę oczyściłem. chodzi pięknie.

78h6.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

kolejna czajka. tym razem noworuska. spodziewałem się malucha, jak te stare, a to kawał zegarka. 

9768j879j.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust