WueM 113 #1 Posted June 17, 2012 W Muzeum Techniki w Berlinie (www.sdtb.de) zaraz przy wejściu wspaniały eksponat: zegar wieżowy z Dworca we Wrocławiu. Brakuje informacji o producencie zegara jak i historii mechanizmu, nie ma też żadnej tabliczki. Może uda się dowiedzieć więcej? Zegar w całej okazałości, widoczna fotografia dworca. Mechanizm niskiej konstrukcji z biciem kwadransów i godzin. Wahało rtęciowe. Wychwyt Grahama. Tarcza kontrolna. Wiatrak napędu pośredniego i styki. Wydaje się, że to także zegar sterujący (Mutteruhr) Niezbyt wiele informacji. Wieża zegarowa dzisiaj. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Share this post Link to post Share on other sites
kiniol 2278 #2 Posted June 17, 2012 Wygląda jak zegar Weissa z Głogowa. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Share this post Link to post Share on other sites
amroziuk 97 #3 Posted June 18, 2012 Czytam czytam i mam napisać, że to Weiss a tu proszę już nie ma po co 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Share this post Link to post Share on other sites
kiniol 2278 #4 Posted June 18, 2012 Przepraszam, nie chciałem, ale mam pewne wątpilwości. Istniała frima we Wrocławiu, produkująca zegary wieżowe bardzo podobne do Weissa, lecz bardziej finezyjnie wykonane. Był to niejaki Wagner. Naprawiałem takiego Wagnera dla kościoła w Kliczkowie. Nie mam fotek, ale będąc tam zrobię kilka i zamieszczę. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Share this post Link to post Share on other sites