Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
kiniol

O WDZIĘKACH MARYNY...

Recommended Posts

Piotrze ogromne dzięki znalazłem już na szybko więcej podobnych obligacji ...

http://www.schoene-aktien.de/oestrn-z-aktien.html

raczej tylko kolekcjonerska ciekawostka,

dziękuję bardzo raz jeszcze :)

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=https://www.aerzteblatt.de/pdf/91/28/a1940.pdf&prev=/search%3Fq%3DAnleihe%2B10%2BGulden%2BDie%2B%25C3%2596sterreichische%2BGesellschaft%2Bvom%2BRoten%2BKreuz%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DS3B%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26channel%3Dsb

strona 2 i 3 opisują obligacje od początku ich wydawania, dzieki ogromne !

Edited by STARUSZEK

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Ponieważ nie dawało mi to spokoju, informacyjnie o ile to kogoś interesuje, znalazlem notowanie z roku 2007 10 najrzadszych/najdroższych komiksów polskich. Powyższe pozycje są na 3-6 miejscu, z tym, że dwie pierwsze pozycje bez problemu można znależć zarowno zdjęcia jak i same egzemplarze, o tych poza tym że takie były i są identyczne z pierwszym wydaniem jako jedyne, to nic więcej nie wiadomo...

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Świat według Google Maps. Czyli jak nazywa się największa rzeka przepływająca przez Wrocław.

post-6402-0-71029800-1409857370_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Świat według Google Maps. Czyli jak nazywa się największa rzeka przepływająca przez Wrocław.

attachicon.gifŚredzka Woda.jpg

hmm... Uczyłem się parę lat we Wrocławiu i nie wiedziałem, że rzeka zmieniła nazwę :D. Chyba nie jestem na bieżąco :blink: . Niezły numer  :lol:.

Z kolei tutaj, próbując zakpić nieco z błędu Google, popełniono dwa następne: 

http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,36743,16584330.html?i=3

Średzka Woda wpada do Odry w Malczycach (nie w środzie Śl.) a i sama Odra przez Środę Śląską nie płynie.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Phi.Tu to mają giwery:

Pozdrawiam

Piotr

Pozdrawiam

Piotr

Wkleję tutaj ten wierszyk Jana Brzechwy, przytoczony ongis przez Władka:

Jan Brzechwa - Zegarek

"Jak się zegarkowi powodzi ?"
"Owszem niczego, chodzi"
"Podobno śpieszy się trzy minuty?"
"Owszem. Jest trochę zepsuty."

Zegarek w duchu klnie,
Bardzo mu to nie w smak.
Chciałby powiedzieć "Nie!"
A mówi: "Tak-tak, tak-tak, tak-tak."

"Pan jakoś dziś nie wesoły ?"
"Bo się spóźniłem do szkoły."
"Nie wiedział Pan, która godzina ?
Czyżby pękła sprężyna ?"

Zegarek w duchu klnie,
Bardzo mu to nie w smak.

"Jakiej to marki zegarek ?"
"Ja nie wiem. Tyle jest marek..."
"To zwykła tandeta panie,
Za chwilę na pewno stanie !"

Zegarek w duchu klnie,
Bardzo mu to nie w smak.

Wytłuszczony fragment będzie jak znalazł do wklejania w odpowiedzi na różne dziwne pytania :D

Pozdrawiam

Piotr

Pomóżcie Koledzy! Straciłem kupę czasu, ale nie znalazłem fotki, gdzie facet trzyma obciętą głowę żony (która powiedziała, ze wystarczy już tych zegarów w domu).

Gdzieś to było na forum. Chciałem komuś pokazać....

Pomóżcie Koledzy! Straciłem kupę czasu, ale nie znalazłem fotki, gdzie facet trzyma obciętą głowę żony (która powiedziała, ze wystarczy już tych zegarów w domu).

Gdzieś to było na forum. Chciałem komuś pokazać....

Post 478.

Pozdrawiam

Piotr

Dziękuję tarant - o to chodziło. Przy tej okazji: można jakoś szybko znaleźć post po jego numerze (ja "kartkowałem" po 3 strony żeby dojść do 478)?

Witam,

lewy klawisz myszy na "STRONA ... z ....." i pojawia się tajemne okienko :)

....a jak ktoś pracuje bez myszy?

To ślinisz palec i kartkujesz :D

Młoda mężatka skarży się swojej matce, że jej mąż wcale wieczorem nie wykazuje nią zainteresowania, tylko ciągle czyta książki. Matka chcąc pomóc córce stwierdziła, że jako bardziej doświadczona w tych sprawach ubierze sexy bieliznę i zamiast córki położy się do łóżka obok zięcia i zobaczy, co się da zrobić. Jak wymyśliła tak też zrobiła. Nagle zięciu odrywa rękę od książki, wsuwa ją pod kołdrę i wędruje nią do majteczek teściowej. Ta więc jak poparzona wyskakuje spod kołdry i leci do córki z dobrą nowiną:

- Córciu, córciu, on wsadził już rękę pod kołdrę, to nie tak jak Ty myślisz.

Na to córka:

- Mamo, on zwilży palec, przewróci kartkę i dalej będzie czytał.

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

Można i bez myszy. Najechac kursorem na STRONA i nacisnąc lewy przycisk po touchpadem.

Dziękuję SoRy :rolleyes:

Ufomeksykańczyk?

Pozdrawiam

Piotr

A wracając do tematu:

D*pę wynalazł prawdopodobnie uczony radziecki Wołow, dlatego mówimy d*pa Wołowa. Inni twierdza, że d*pę wynalazła Maryna i ci z kolei rozmawiają o d*pie Maryny.

D*pa jako taka pełni ważną role w ruchu obrotowym ciał, ponieważ wszystko kręci się wokół d*py. D*pa służy również do przekazywania zdecydowanych sygnałów niewerbalnych. Dobrze wymierzony, solidny kopniak w d*pę jest wyrażeniem uczuć negatywnych, wobec adresata takiego gestu. D*pie można również przekazać emocje pozytywne, np. całując kogoś w d*pę. D*pa może spełniać też rolę lizaka, ale szczęśliwie niewielu jest dupo lizami. Uniwersalność d*py nie kończy się na tym, jest ona bowiem zadziwiająco pojemna, w d*pie można mieć całe osoby, a nawet społeczności. Wiele rzeczy jest do d*py, a tym samym d*pa spełnia rolę uniwersalnego wzorca porównawczego. W d*pę, lub po d*pie można również dostać, a czynność ta umacnia więzi emocjonalne między rodzicami a dziećmi. Prócz tego d*pa spełnia rolę siedziska, powiadamy bowiem: "siadaj na d*pie", często z dodatkiem poleceń uzupełniających, typu "i siedź cicho". Określenie dawać lub dać d*py, funkcjonuje w dwóch znaczeniach, erotycznym i wartościującym, jednak " ściągnąć kogoś z d*py", już tylko w tym pierwszym. Można również chronić swoją lub czyjąś d*pę, co kolejny raz potwierdza ważność d*py w otaczającym nas świecie. "Zabrać się do czegoś od d*py strony: oznacza niewłaściwe podejście inaczej od końca, d*pa funkcjonuje tu jako synonim odwrotności. D*pa pełni również role uchwytu, można bowiem trzymać się czyjejś d*py, co nie oznacza braku równowagi, ale samodzielności. Można wpaść też na imprezę z niezłą d*pą, co nie oznacza, że ją umyliście, a określenie "ale z ciebie d*pa" oznacza, że adresat jest mało zaradny. D*pa może być tez użyta jako jednostka pomiarowa, np. ilości alkoholu: "nawalony w trzy d*py", "nawalony w cztery d*py", czy jasności "ciemno jak w d*pie". Ale "d*pa zimna" to nie jednostka pomiarowa temperatury, a jedynie określenie braku szans, tak jak "d*pa blada". D*pa to również bardzo wygodne określenie czyjegoś wyglądu: "jak pól d*py za krzaka", " jak d*pa jasiu", czy " jak d*pa z uszami". D*pę można tez wykorzystać do gróźb: np. "nogi ci z d*py powyrywam", "zrobię ci z d*py garaż", "zrobię ci z d*py jesień średniowiecza", "dobiorę ci się do d*py" . Określenia "obrabiać d*pę" czy "robić komus koło d*py" nie mają na myśli czynności związanych z higieną, a jedynie obgadywanie. Przy pomocy d*py możemy również okazać komus swoja niechęć: "potrzebny jak wrzód na d*pie" lub "potrzebny jak d*pie koszula".

Nie wiem, czy udało się tutaj wyczerpać wszystkie możliwości, jakby się komus coś to proszę dopisać...

Edited by Piotr Ratyński

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Ufomeksykańczyk?

Wielki Internetowy "Szperatorze"- Ty nie wiesz??? :)  :P. Podpowiadam "Futbol" - pasjonaci pilki noznej powinni znac odpowiedz.

Edited by czerralf