Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Recommended Posts

CCC na Guerciotti śmiga ? :)

Tak, nawiasem wlazłem na stronę CCC, chwalą się nowym zawodnikiem... a moim oczom ukazał się brzuch...  :blink:  Ja rozumiem zima, ale bez przesady   :rolleyes:

CCC840-1200x812.jpg

Nie powinni wrzucać takiego zdjęcia   :lol:

Cholera, wygląda identycznie jak ja.

Niby dążyłem do tego, aby mieć sylwetkę zawodowca, ale coś poszło nie tak...

Co-Axial

Cholera, wygląda identycznie jak ja.

Niby dążyłem do tego, aby mieć sylwetkę zawodowca, ale coś poszło nie tak...

Znaczy, że masz już sylwetkę zawodowca

crossmark II, ja gdy nadejdzie czas wymiany skłaniam się ku pierwszej wersji, przynajmniej na tył. Jakie widzisz plusy tych opon bo domyślam się, że to nie był przypadkowy wybór ;)

Tubeless redy. :) i baaardzo pozytywne opinie o niej. Wersja pierwsza nie jest tr. Na tył to ją można montować na dwa sposoby, tak jak na przód, i świetne hamowanie i trakcja, albo odwrotne i ciąg jak w czołgu, ale ciężej idzie.

Rodzice zrobili mi prezent. Pompka idzie :)

Taka pompka fajna sprawa. Myślał nad czymś stacjonarnym aby pod kompresor nie jeździć. Ale nie teraz. Ile za fajna pompkę?

Z tą jakością to też podobno różnie bywa: https://masterbikepl.wordpress.com/2015/11/04/20-000-zlotych-badziewia/ Na żywo ich nigdy nie widziałem, więc sam nie mam na ten temat zdania.

To, że kolarzem miota na stożkach to jest fizyka i tego nie zmienisz. Możesz to minimalizować, np. przez wykorzystywany w nowoczesnych kołach profil 'U' (LW stosuje przestarzały profil 'V'). Czy ostatni wynalazek Zippa z obręczą o profilu, który bodajże nazwali zębami rekina. Druga sprawa, szerokość obręczy 20mm to, delikatnie mówiąc, pomysł przestarzały przy szeroko stosowanych oponach 25mm. Z punktu widzenia aerodynamiki najefektywniej jest kiedy obręcz ma szerokość zbliżoną do opony na niej osadzonej.

Tak jak napisalem 20 mm to przekrój nie stosowany mam dwa komplety kół 50 mm i te o szerokosci 24,2 jeżdżą duzo stabilniej kąt zejścia powietrza wzdluż obręczy ma znakiem tego znaczenie. Nie jest tak Sirkozi ze profil v jest gorszy gorsze jest używanie starej generacji kół o obrevzach v i waskim profilu jednoczesnie. Zerknij na ksztalt kół Campy Shimano i Reynolds które stanowią bardzo znacxna część Pro Tour żadne z nich nie jest toroid sni U sa dwie rownolegle szkoły każda ma swoje argumenty i ten sam efekt osiaga w nieco inny sposób. Posłuchaj Paula Lew z Reynoldsa on to wszystko objaśnia. Tak kak napisales wazne jest szerokie oodparcie szytki/ oponki to daje wielką różncę. Piszę bo osobiście to testuję.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Road-Racing.pl 

No ten topeak z komorą pod tubeless, to jest świetna rzecz. Bontrager też taką ma. Zwykła pompka, żeby była dobra, to 150-200 zł i będzie świetnie. Topeak robi dobre pompki, a jak klasa, to lezyne.

Edited by egzo18

Ładne te szosy :)

zawsze szosy są ładne :)

Byłem dziś po odbiór mojej strzały i Pan mi powiedział ze dobrze ze przyszedłem bo bulo sporo do zrobienia...wiec tak jak już tu było powiedziane chyba faktycznie te nowki wyciągnięte z pudła nie są jakoś wybitnie dostrajane....

Wykazałem się również niewiedza odnośnie zmieniania przerzutek przednich 1/2 i koleś mi pokazał ze jest jakoś taki pół bieg jakby ze więcej miejsca jest na łańcuch... o co w tym chodzi ? Nie wiem czy jasno mówię ;) dzięki za odpowiedzi

Sent from my iPhone using Tapatalk

Chodzi o trymowanie. Manetka pewnie ma funkcję " pół biegu "

Nie przesuwa prowadnika do zmiany biegu, tylko mniej.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Edited by egzo18

No ten topeak z komorą pod tubeless, to jest świetna rzecz. Bontrager też taką ma. Zwykła pompka, żeby była dobra, to 150-200 zł i będzie świetnie. Topeak robi dobre pompki, a jak klasa, to lezyne.

Czym jest komórka pod tubless? Zwykła nie napompujesz?

Chodzi o trymowanie. Manetka pewnie ma funkcję " pół biegu "

Nie przesuwa prowadnika do zmiany biegu, tylko mniej.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

No ta, tylko po co mi to ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

O to to. Pamiętaj aby raczej unikać ustawiania łańcucha pod dużym skosem.

Ale tak jak suqub pisze, żeby nie ocierało.

Tak, nawiasem wlazłem na stronę CCC, chwalą się nowym zawodnikiem... a moim oczom ukazał się brzuch...  :blink:  Ja rozumiem zima, ale bez przesady   :rolleyes:

Nie powinni wrzucać takiego zdjęcia   :lol:

To nie koniecznie musi być zima. Idąc za przykładem kilku naszych zawodników - mają większe brzuszki, a i tak niewielu chce z nimi jeździć. Brzuch to nie tylko żarcie, a też genetyka, po prostu niektórzy już tak mają.

Wykazałem się również niewiedza odnośnie zmieniania przerzutek przednich 1/2 i koleś mi pokazał ze jest jakoś taki pół bieg jakby ze więcej miejsca jest na łańcuch... o co w tym chodzi ? Nie wiem czy jasno mówię ;) dzięki za odpowiedzi

Pisałem o tym wcześniej.

Każda tarcza to ma, jednak stosuje się to na skrajnych przełożeniach z uwagi na przekosy powodujące tarcie na przedniej przerzutce. W 7s koronki rozmieszczone są szerzej, prowadnik również jest szerszy i zjawisko to nie występuje, w 8s już jest zwłaszcza szosowym ;)

Wracając do ciuchów na obecne warunki:

Bluza pokazywałem zresztą : https://www.decathlon.pl/bluza-na-rower-300-mska-id_8343187.html

W obecnym modelu mam sporo zrobione. Nie bez powodu pokazuje oczojebna wersje, mam też czarna, ale w obecnych warunkach nawet w dzień kierowcy zgłaszali mi uwagi odnośnie widoczności. Jest taka sama jak czarna różni się tylko kolorem, choć starsza delikatnie też krojem. W obu  jeździłem w deszczu i w parszywych  warunkach stówki i nie popuściły, przy -12 było nadal ciepło. Jak za ten hajs rewelka.

Gacie.

Pokazywałem https://www.decathlon.pl/spodnie-na-rower-dugie-z-szelkami-300-mskie-id_8282708.html

Do -5 w nich spokojnie jeszcze jeżdżę.

Rękawice mam podobne https://www.decathlon.pl/rkawiczki-na-rower-500-zimowe-id_8315315.html

Jeżeli czegoś nie mają na sklepie, to spokojnie można zamówić przez neta, przesyłka jest free DHL-em.

Edited by kaido2

Kaido, ale my o stacjonarnej mówimy :) Idze do mnie taka jak na filmie pokazana :) Ale jak się nie bawi w tubeless to ona nie ma sensu, tylko zwykła.

Jeśli chodzi o pompkę podręczną, to rok używam lezyne co2 ;) Dwa razy używałem w trasie, wygodnie strasznie, rekompensuje koszt naboji

Edited by egzo18

Nie sądzę, by on potrzebował pompki do bezdętkowych i domyślam się , że pierwsza propozycja bardzo by go zadowoliła, ale ok, już edytuję

Pisałem wcześniej. Podstawowy topeak stacjonarny ~ 150 zł.

Dobre pomki stacjonarne sks w granicach 100 zł

W coś takiego bym celował :)

Osobiście nie widzę sensu męczyć się w domu taką małą, jak cena podobna. :)

Edited by egzo18

Ale po co? Gość ma zwykłe dętki. Najprostsza stacjonarka z Lidla za 4-y dychy była by tu nad wymiar zadowalająca.

Jednak:

Pomimo że mam stacjonarkę to leży odłogiem, bo pierwsza propozycja którą zresztą skasowałem jest równie  zadowalająca - mała ale za to bardzo efektywna, no i w razie defektu mam ją przy d..pie..

No zwykłe dętki, też mam stacjonarke, stare beto na wykończeniu.

Jak mi przyszło napompować oponę mtb 2.25 sztuk dwie, taką machawką podręczną, to myślałem, że ducha wyzionę... ;) Dlatego polecam coś stacjonarnego. Wygoda, po prostu , nawet lidl, bo wiem, że dobre ( swoją drogą zapomniałem o niej) . A do jazdy, to warto, a wręcz trzeba mieć coś na awarię. I tu twoje wyższe propozycje idealne :)

Dzięki za propozycję. Zamówiłem już bluzę i rękawiczki. Spodnie powinny być 2XL a nie ma dostępnych w necie.

Jedynie są dostępne w Warszawie (Decathlon Okęcie) lub Szczawno-Zdrój. Czy ktoś z forum byłby na tyle miły i pomógł mi w ich zakupie?

Jeżeli tak to czekam na info na Priv.

Pompki na razie nie kupuję. Mam dwie zwykłe i jedną małą :)

Są machawki i machawki. Ta z deca jest akurat zajebibi, natomiast puro sks-a trzeba się już narobić. Fakt, że żadna machawka nie dorówna stacjonarce, no bo komora jest przynajmniej 2x większa :)

Jeżeli ciuchy są gdzieś na składzie to czy to w wersji internetowej, czy stacjonarnej nie powinno być problemu  z zakupem. dzwonisz, a najlepiej idziesz do najbliższego punktu i daną rzecz ściągają z innego sklepu. Przez neta tez powinno dać się to załatwić.

Najbliższy Decatlhon mam 50 km ode mnie. Nie opłaca się jechać tylko zamówić

Ale możliwe, że już sobie załatwiłem spodnie :) Foto z przymiarki obowiązkowe. Haha

Edit:

Cały towar juz zamówiony. Nawet porty Teraz tylko czekać na dostawę pozostaje. Najgorsze.

Edited by suqub