Alpina PL 0 #1 Posted May 3, 2013 Alpina, zgodnie ze swoją tradycją i w tym roku znakuje ważny etap w życiu marki.Z okazji 130 rocznicy powstania firmy na targach w Bazylei zaprezentowała nowy model zegarka lotniczego - Alpina 130.Zegarek inspirowany jest klasycznym wzornictwem z początku ubiegłego wieku.Napędza go mechanizm Alpina cal. 860 - z funkcją chronografu (bi-compax), dalmierza oraz tachometru.Kopertę o średnicy 41,5mm wykonano ze stali szlachetnej. Występuje ona również w wersji złoconej.Wodoszczelność zegarka wynosi 5ATM.Całość zamknięta jest w pięknym, drewnianym pudełku z historycznym logiem Alpina. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #3 Posted June 13, 2013 Poniżej ceny wszystkich wersji, jakie będą dostępne: 860G4H6 - 10990zł860GB4S6 - 9990zł860S4H5 - 11990zł860S4H6 - 10990zł 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #4 Posted November 17, 2013 Tak prezentuje się na żywo wersja stalowa. Właśnie przyjechała 0 Share this post Link to post Share on other sites
proki1971 740 #5 Posted November 17, 2013 Zegarki fajne ale z cenami trochę przegięli wg Mnie 0 Share this post Link to post Share on other sites
gniewko 114 #6 Posted November 17, 2013 Bardzo mi się podoba, lubię ten retro styl. Ale w tej cenie można poszukać równie fajne jak i nie fajniejsze zegarki. 0 Share this post Link to post Share on other sites
QuadrifoglioVerde 2999 #7 Posted November 17, 2013 Zdobienie mechanizmu ( dość nowoczesne) nie bardzo pasuje do retro designu tarcz. Ale ogólnie bardzo fajne zegarki. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #8 Posted November 17, 2013 Z uwagi na fakt, że Alpina robi własne mechanizmy (i to całkiem niebrzydkie), należałoby dodać, że cal. 860 to modyfikowana Sellita SW500 do konfiguracji bi-compax. Nie umieszczacie informacji na stronach logo24 czy innych parówkowych portalach, tylko na forum, którego użytkownicy są zainteresowani tego typu niuansami, nierzadko mającymi decydujący wpływ na wybór konkretnego modelu.Technikalia dostępne są na stronie producenta, dlatego przestałem je zamieszczać. Jeśli chcecie mogę takie dane wrzucać, to nie jest problem. Po prostu wyszedłem z założenia, przeciwnie do Ciebie, że nie jesteśmy na parówkowym portalu, więc takie informacje nie są aż tak konieczne Większość wie, co w trawie piszczy, znaczy w środku tyka Wcześniej to robiłem, tak jak np. tu:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/77457-alpina-extreme-diver/ 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #9 Posted November 17, 2013 Producenci nadają swoje "nazwy" pewnie dlatego, że nie kupują gotywych mechanizmów, tylko części (ebauche), często niekompletne. 0 Share this post Link to post Share on other sites
carlito1 59 #10 Posted November 17, 2013 Tak prezentuje się na żywo wersja stalowa. Właśnie przyjechała Jakie Jacku wrażenia ? Podoba mi się ta Alpinka. 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #11 Posted November 17, 2013 Michał, myślałem, że na zdjęciach będzie super, a w rzeczywistości średnio. Nie chce słodzić, bo może wydać się to nieobiektywne, ale wyszła na prawdę super. Brakuje mi tylko lumy na wskazówkach, ale z drugiej strony obawiam się, że nie wyglądało by to dobrze.Podoba mi się, że nie ma koperty za dużej, a przy tym jest ona wysoka, coś jak mój Oris. Fajnie z tym komponuje się wypukły szafir. Nakładane indeksy i stare logo. Krótko...chyba najładniejszy zegar, jaki kiedykolwiek zrobili w Alpinie, a już na pewno najładniejszy z bieżącej kolekcji. 0 Share this post Link to post Share on other sites
carlito1 59 #12 Posted November 17, 2013 Tak coś właśnie podejrzewałem, że bedzie to bardzo mocne ogniwo Alpiny Chętnie bym sobie gdzieś przymierzył ten zegarek. Dzięki za info. 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Share this post Link to post Share on other sites
SphinX 77 #13 Posted November 17, 2013 Dla mnie to obecnie numer 1 w portoflio Alpiny - wszystkie 4 wersje bardzo ok. 0 Share this post Link to post Share on other sites
chronofil 133 #14 Posted November 17, 2013 Technikalia dostępne są na stronie producenta, dlatego przestałem je zamieszczać. Jeśli chcecie mogę takie dane wrzucać, to nie jest problem. Chcemy. Przynajmniej ja Zgadzam się z QV, że między awersem i rewersem jest dysonans, ale zegarki wyglądają stylowo 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Share this post Link to post Share on other sites
kornel91 60202 #15 Posted November 17, 2013 Piękna Alpinka. Ładne zdobienie mechanizmu. 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #16 Posted November 18, 2013 Panowie, nie wiem jak wygląda werk w wersji złoconej, bo jej na oczy nie widziałem. W stalówce natomiast nie wygląda tak na pewno. Nie ma, jak to określił Marcin "nowoczesnych zdobień", no może poza wahnikiem 0 Share this post Link to post Share on other sites
chronofil 133 #17 Posted November 18, 2013 Poza wahnikiem to zdaje się, on żadnych zdobień nie ma. .. Zdobienia zaczynają się od 20 tysięcy 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Share this post Link to post Share on other sites
Guest Cyrhla #18 Posted November 18, 2013 Piękny zegarek, szkoda tylko, że dekiel przeszklony... Kiedy to się skończy? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #19 Posted November 18, 2013 Poza wahnikiem to zdaje się, on żadnych zdobień nie ma. .. Zdobienia zaczynają się od 20 tysięcyNie ma, zgadza się i to miałem na myśli. A czy zdobienia zaczynają się od 20 tysięcy....nie sądzę Oczywiście pod warunkiem, że przez zdobienia rozumiemy to samo. 0 Share this post Link to post Share on other sites
QuadrifoglioVerde 2999 #20 Posted November 18, 2013 chodziło nam o rotorek. jest laserowo cięty i powleczony pvd/dlc . Mało vintydżowy. Ale tak jak pisałem to chyba jedyna wada zegarka. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #21 Posted November 18, 2013 Jeśli o mnie chodzi to ja w ogóle wolałbym lity dekiel w tym modelu z jakimś fajnym grawerem. Nie jestem fanem przeszklonych, z drobnymi wyjątkami, gdzie faktycznie zakrywanie jest zbrodnią, jak np. tu: 0 Share this post Link to post Share on other sites
gilsberg 1 #22 Posted March 27, 2017 Czy aktualnie można gdzieś w Polsce kupić Alpinę 130 Pilot Chronograph najlepiej z czarną tarczą ?? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #23 Posted March 27, 2017 Ja mam u siebie jeszcze jedną w promocji 0 Share this post Link to post Share on other sites
gilsberg 1 #24 Posted March 31, 2017 Wysłałem wiadomość na priv 0 Share this post Link to post Share on other sites
Rayo 0 #25 Posted July 7, 2018 Dlaczego ten zegarek można kupić za 4,5k w USA i 9,5k w DE?https://www.chrono24.pl/alpina/startimer-pilot-heritage--mod1456.htm#grefTo normalne? 0 Share this post Link to post Share on other sites