Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
PRGreg

H.Endler & Co.

Recommended Posts

Ale młotek jakiś taki nie "Endlerowy" Ja mam Lenza w identycznej skrzyni tylko dębowej

Wcześniejsze Endlery miały młotek w kształcie klina, a jak widać późniejsze młoteczki były okrągłe.

Jeszcze jeden werk nr 118xxx.

post-61762-0-23183900-1382980006_thumb.jpg

Czy jest gdzies datowanie tej marki mechanizmow... Doszedl moze juz ktos do tego?

Oczywiscie pytam o H.Endler&Co

pewnie każdy ma swoje notatki i przypuszczenia co do daty produkcji danego endlera, ale konkretnego datowania jak np dla GB nie ma, jest za to dużo wyliczeń i widełek czasowych

Dobry wieczór,

Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy Endlerów. Czy na waszych skrzynkach jest odciśnięta z tyłu sygnatura?

Każdy z moich trzech Endlerów o nr 66xxx, 78xxx i 94xxx ma odciśniętą na brodzie z tyłu sygnaturę.

Ostatnio widziałem Endlera o numerze bodajże 75 xxx w oryginalnej starej skrzyni bez śladów mocowania innego mechanizmu ale bez sygnatury.

Zastanawiam się czy tak po prostu bywało np z powodu różnych dostawców skrzyń do manufaktury Endlera.

Czy też może brak sygnatury dyskwalifikuje oryginalność takiego egzemplarza.

Ciekawy jestem Waszych opinii.

Mam takiego Endlera i ma odciśniętą pieczęć. Nr werku 68 xxx.

Bardzo ładny zegar moim zdaniem.

post-36502-0-68987400-1390509676_thumb.jpg

post-36502-0-26849800-1390509708_thumb.jpg

W moim mini Endlerze(pokazanym 5lipca 2013) nie widać oznaczenia skrzyni.

Mój chodzik czarny ma na dolnej półce skrzyni, z tyłu. Nie bardzo mam jak zrobić fotki, może później wyedytuję...

Chyba na nic nie ma reguły. Poza tym, taki wycisk, szczególnie słabiej odbity mógł się wytrzeć. W każdym razie we Freiburgu chyba tylko Endler stosował takie oznaczenie (?). 

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

w endlerze którego widziałem chyba z końca produkcji coś 153 lub 156 tys z czymś takiego oznaczenia już nie było, być może w późnych latach produkcji już tego zaniechano, zawsze myślałem że nieliczne sygnowano a okazuje się, że więcej na forum znajdziemy tych sygnowanych skrzyń

Ładny Endler pojawił się na all, ale skrzynia to chyba za bardzo niespotykana.... 74xxx 

Edited by mgrozny

Zegar jest oryginalny, sprzedałem go kilka lat temu, nawet fotki są z mojej aukcji. Myślę, że warto go kupić za tą cenę.

Reszta zdjęć które sprzedającemu się nie zmieściły.
Z góry przepraszam za post o trwającej aukcji.

post-61762-0-00222500-1392761468_thumb.jpg

post-61762-0-43836500-1392761477_thumb.jpg

post-61762-0-42870900-1392761485_thumb.jpg

post-61762-0-28970900-1392761490_thumb.jpg

Zegar jest oryginalny, sprzedałem go kilka lat temu, nawet fotki są z mojej aukcji. Myślę, że warto go kupić za tą cenę.

Reszta zdjęć które sprzedającemu się nie zmieściły.

Z góry przepraszam za post o trwającej aukcji.

Zastanawiam się nad kupnem własnie. Jeśli się okaże ze pierwszy chodzik z tematu "Identyfikacja - chodzik wagowy z sekundnikiem" ma oryginalna skrzynie to raczej wezmę nr 24xxx. I jest droższy o 200 :) I czy to Endler...

Endler, Endler, ale wszystkie toczynki do pieca. Jeśli masz możliwość, to sprawdź, czy skrzynia posiada odciśnięty stempel fabryki.

Ten powyżej z kolei ma nietrafioną koronę i kulkę od ślązaka, ale i tak jest ciekawszy od tego pierwszego. Do tego dębowy.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Witam was. Kolejny z moich Endlerkow, niestety malowany na czarno. Czeka mnie z nim wiele pracy. Czy skrzynia moze byc orginalna?

post-38332-0-93466600-1398100384_thumb.jpg

post-38332-0-12890700-1398100415_thumb.jpg

post-38332-0-15444500-1398100445_thumb.jpg

post-38332-0-46319300-1398100466_thumb.jpg

Wieszak, wieszak, wieszak! Numer na plecach źle wróży.

Rozmontowalem, cos tu bylo majstrowane, jednak dawno temu widnieje slad wieszaka na politurze:

post-38332-0-29162500-1398105877_thumb.jpg

post-38332-0-27260100-1398105904_thumb.jpg

Edited by czerralf

Ale numer niższy o 6 od tego Ulanowego i nie pamiętam, czy widziałem niższy z sygnaturą. Coś ta skrzynia jak na hipotetyczny rok 1877 (rejestracja sygnatury), czy też 1881 (dedykacja na zegarze Ulana) jest za nowoczesna. 

Edycja.

Wieszak to chyba Becker ?

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

Widać, że wszystkie otwory pochodzą od tego samego wieszaka. Ciekawe, regulacja chodu przez przemieszczanie wieszaka  :lol:

Przyjąłbym wersję, że skrzynia z wieszakiem pochodzi od mechanizmu GB o numerze takim jak na plecach (ok. 1903/04) a werk Endlera zaś znalazł się tam w wyniku przekładki. Szczęśliwie skrzynia jest z okresu kiedy Endlera już nie było, więc nie trzeba tworzyć mitów o wzajemnym wymienianiu się freiburskich producentów swoimi wyrobami.

Górka wydaje się pochodzić z mebla i wpada zbyt głęboko. Górne sterczyny trafiły na dół i znalazły się do tego w dziwnych miejscach.

W sumie wygląda na to, że stary handlarz o duszy kolekcjonera poświęcił późnego eklektycznego beckera aby upodobnić zegar do wcześniejszych produktów z Freiburga.

Mozliwe ze ktos sie niezle zabawial. Gorka tez mam watpliwosci- ale czy jest z mebla?. Skrzynia dosyc szeroka i nie ma w niej sladow po sterczynkach( mam na mysli gore zegara). Sterczynki jesli mogly to moze byly zamontowane razem z gorka(korona zegara). Co do dolnych sterczynek tez wydaja sie byc za dlugie. Majatku na zegar nie wydalem, a mechanizm ciekawy. Dzieki za podpowiedz. Pozdrawiam R.

post-38332-0-13852000-1398164305_thumb.jpg

Moj najnowszy do naprawy:

post-38332-0-53981800-1409337260_thumb.jpgpost-38332-0-39083200-1409337269_thumb.jpg

Kilka ma brakow. Jesli mozecie napiszcie jak powinien wygladac w  oryginale. Pozdrawiam R.

A ta tarcza coś nie za mała (albo otwór w drzwiczkach za duży)?

Pozdrawiam

Piotr