WueM 113 #1 Posted August 2, 2013 Urodziła mi się idea, aby wykonać sieć czasu na ścianie. Zegary wtórne się trafiają, problem jest z tzw. matką. Można kupić niemiecką, ale nie chcę takiej matki, jak już to wolałbym śląską - może kiedyś. Elektronicznej też nie chcę, to jak in vitro. Póki co zadowoliłbym się toruńskim Metronem łódzkim Poltikiem. Fabryka MERA-POLTIK w latach 50, 60-tych produkowała takie zegary oznaczone prawdopodobnie ZM-1. Dysponuję tylko dwoma zdjęciami ze starego Allegro. Byłbym zobowiązany za wszelkie informacje nt tego zegara. Może ktoś ma jakieś klamoty z niego? Gdyby ktoś widział na giełdzie taki zegar, lub jego elementy, to proszę wziąć je dla mnie w ciemno. Na najbliższym spotkaniu stawiam OPATA do oporu. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Share this post Link to post Share on other sites
Ulan 4 #2 Posted August 2, 2013 Czesc, Widzialem u zegarmistrza, prawdopodobnie w Lubaniu - swiebodzicka linka przerobina na zegar matke (umieszczona wewnatrz zakladu), wspolpracowala z jakims duzym dworcowym zegarem wtornym (na zewnatrz, nad wejsciem). Moze wiec jesli nie zalezy Ci na Metronie, to moze ta droga. Oczywiscie zegar matke mozna zrobic z jakiegos niekompletnego swiebodzickiego zegara. Jak? Nie wiem. Wiem ze Dziadek ma jakies zegary matki, i cos tam z nich buduje... Jesli zobacze takiego Metrona - dam znac. 0 Share this post Link to post Share on other sites
WueM 113 #3 Posted August 3, 2013 Mam już kawałek (mechanizm) takiego zegara. Okazuje się, że producentem były zakłady MERA-POLTIK w Łodzi. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Share this post Link to post Share on other sites
tarant 2964 #4 Posted August 3, 2013 Jako że Łódź się pokazała... Zamów u Pawła Jankowskiego. Całkiem serio (no prawie) to piszę. Widzieliście jego ostatni mechanizm fusee ? Ciekawe czy uda się go kiedyś na napęd linkowy namówić. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites