Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pedros

Wiszący zegar Metron i ustawienie bicia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nowy na forum i z nowym "problemem". Właśnie stałem się właścicielem pamiątkowego zegara wiszącego Metron z 60r. Zegar działa, mechanizm sprawny, ale jest pewne "ale". Po uruchomieniu zegara okazało się, że czas wskazywany i "bimbanie" różnią się o dwie godziny. Teraz jest po 9 na tarczy a bił 11 razy. Doczytałem się już, że jest to mechanizm/system grzebieniowy, że niby łatwo daje się to obejść jakimś pały "przytczkiem" za tarczą, ale znalazłem jedynie repetier, który powtarza ostatnie bicie z pełnej godziny.

Może ktoś podpowie jak to zgrać, tzn. tarczę z biciem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestaw wskazówkę godzinową na właściwe bicie i już masz po problemie

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przesuwając ją jest opór, a za chwilę tak jakby się luzowała i była nie osadzona na osi. Powrót i znów się blokuje z oporem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pociągnij ją delikatnie "do siebie", zsunie się nieco z tulejki. Ustaw właściwą godzinę i lekko wciśnij. Tak, żeby nie ocierała się o tarczę.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszła próba z przesuwaniem godzinowej. Czy faktycznie to jedyna metoda? Obawiam się na ile trwale udało mi się obsadzić godzinówkę na miejscu, czy z czasem sie nie zsunie ze swojej ośki.

Wysyłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co  prawda nie wiem z czego wyslałeś i za pomocą czego, ale to nie istotne.

Tak to jedyna metoda, on ma grzebieniowy mechanizm bicia i jesli jest dobrze ustawiony to nie może się pomylić.

Jeśli dobrze wcisnąłeś wskazówkę minutową to się nie przestawi, nie przyszło mi do głowy że będziesz ją próbował przestawiać na siłę ale to już Tarant za mnie dopowiedział.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.