Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Recommended Posts

Wg mnie wszystko - niestety włącznie z ramką.

Nie pamiętam jaki numer miał  ten, który pokazujesz - jak koło 270 xxx to ... można dyskutować.

Jak poniżej 260 to raczej nie przejdzie.

Pod koniec produkcji Resch ( już w posiadaniu Junghansa ) łapał jego cechy i właściwie  jest płynne przejście do Junghansów  ( sygnatura ) z cechami Rescha.

Resch - jak wiemy - sprzedawał swoje  mechanizmy  wykonawcom końcowym.

Trudno jest definitywnie określić, czy były to kompletne mechanizmy ( werk, tarcza, wahadło, wagi ) i czy ktoś czegoś nie podmienił / dodał.

Znajdują się pewne odstępstwa od "klasycznego Rescha" nie budzące wielkich wątpliwości co do oryginalności.

Głównie  chodzi o producentów na wschód od Wiednia.

Uwagi Piotra  jak najbardziej trafne - czerwone " picydeusze " :D  raczej nie występowały.

Podobnie jak ich wzór jest raczej  nie z tej bajki.

Na tarczach srebrzonych pozwalali sobie na pewne odstępstwa/ różnorodność...ale zawsze tam były czarne.

Pierścień godzin jest płaski ?

Osobny temat to eksport na zachód   - tego nie mieszajmy w tym wypadku.

Pozdrawiam Mariusz

Nr 180 xxx. Przeglądając wczesniejsze wpisy widziałem zdjęcia tarcz z czerwonymi ornamentami przy grawerowanych środkach. Wymienię kompletną tarczę i będę miał pewność. Muszę jeszcze wymienić soczewkę, wagi i bloczki. Może ktoś ma do sprzedania lub wymiany. Mój komplet przynależy chyba do GB.

Ponieważ oś minutowa nie znajduje się w środku okręgu wyznaczonego przez łuk w drzwiczkach to jest podejrzenie, że mechanizm nie stanowi kompletu z obudową. Ewentualnie jakieś kombinacje z wieszakiem. Przydałyby się dokładne zdjęcia wieszaka, podkładu tarczy jak i całego zegara. Mnie to pachnie składakiem nie tylko z powodu tarczy.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

No nie do końca tak...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Jeszcze wagi by się przydały ;)

... chyba, ze montujesz kwarca  :D

A wracając do tarczy  - poszukałem wcześniejszych zdjęć - przecież na nich widać, że tam właściwie cała do wymiany.

Nie chcę być upierdliwy, ale wskazówki raczej też ( są Rescha, ale wcześniejsze  - wg mnie )

Edited by Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Wagi i soczewka są obecnie przedmiotem moich poszukiwań. Wskazówki widoczne na zdjęciu powyżej należą do nr 115 xxx. Mam nadzieję, że wskazówki widoczne na zdjeciu z wytłoczkową tarczą są ok ?

No właśnie o nich piszę - RACZEJ powinny być późniejsze tzn minutowa z "widelcem" z tyłu.

Ale to bardziej z prawdopodobieństwa niż z reguły - nie ma reguł.

Wskazówki w zegarach Rescha pojawiały się w pewnej kolejności .

Gdy  pojawiały się nowe stare zanikały.

Było sporo powiązań - początek prosty - właściwie dwa wzory.

Potem  przejście na m.in. te, które pokazałeś, ale z racji pojawienia się różnych skrzyń zaczynają się " wariacje na temat ".

Bardzo trudno określić czy  któryś wzór został definitywnie wycofany.

Jednak pasując wskazówki  NOWE przychylałbym się do stosowania wzoru występującego na 100% w danym okresie.

Myślę, że można się będzie pokusić kiedyś o poukładanie wzorów  wskazówek  w kolejności ich występowania i  bardzo zgrubnego określenia numeracji w jakiej występowały.

Należy jednak pamiętać, że  to będzie tylko pewna  "rama" a nie powód do np klasyfikowania jako "oryginał".

Pozdrawiam Mariusz

Nie chcę być upierdliwy, ale wskazówki raczej też ( są Rescha, ale wcześniejsze  - wg mnie )

I raczej "zmieszane nie wstrząsane"

Jeden z pierwszych zestawów, który uznaliśmy za komplet (całkiem nie jestem pewien) wyglądał tak:

post-6402-0-86289600-1405246079_thumb.jpg

Tu mamy taki zestaw:

post-6402-0-99318700-1405246339_thumb.jpg

Przypomnę mój spór z Tomkiem. To chyba najpopularniejszy w CK model wskazówki minutowej...

A tutaj taki (4480, 1001):

post-6402-0-62223300-1405246640_thumb.jpg

Wszystkie te zestawy są oryginalne ?

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

Chyba zrobił się bałagan - dwa cyferblaty pokazane były..

Pisałem o pierwszym z  tłoczonym środkiem.

Wydaje mi się, ze wskazówki stanowią komplet i są wcześniejsze.

Co do tych które pokazałeś Piotrze - ostatnie  wydają się być 100% Resch, od pary, a przykładów jest  dużo więcej niz te dwa numery - choćby w ostatnim pokazie Lusyka są też.

Na pierwszym zdjęciu minutowa wydaje się być nie od kompletu - wydaje mi się, że gdzieś mam  godzinowa do niej do pary...

W środkowym  są pomieszane wg mnie również, 

W tym wypadku zdaje się, że  powinno być w zbiorze wskazówek Rescha , który kiedyś wrzuciłem do znalezienia co być powinno.

Pozdrawiam Mariusz

Żle to opisałem. Ten środkowy zegar to powiększenie ze zdjęcia zamieszczonego wczoraj przez kobasa (115XXX), a które skomentowałem że nie do końca jest tak.

Bezsprzecznie potwierdzony kilkukrotnie jest zestaw z ostatniego zdjęcia. Jak dotąd możemy go nazywać Nr 1, bo nie trafiliśmy na Rescha poniżej 1001. Albo o tym nie wiemy. Nie musiały być od samego początku konstruowane wg znanych nam zasad.

Na przykład ten ;)

post-6402-0-27623200-1405269290_thumb.jpg

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

W trakcie uzdrawiania "secesyjnego" Rescha trafiłem na soczewkę o średnicy 16 cm. - Czy nie powinna mieć mniejszej średnicy ?

post-57457-0-58191400-1405838662_thumb.jpg

post-57457-0-96456300-1405838683_thumb.jpg

Trudno powiedzieć -  standard to 14... 14,5, ale można by się upierać ;)

Podaj numer i "pokaż" soczewkę od tyłu  - będzie więcej wiadomo .

Pozdrawiam Mariusz

Łee, dziurawa :(

Pozdrawiam

Piotr

Ba. Ale pojawia się od jakiegoś numeru. Kto ma te poniżej 100 tysięcy niech popatrzy :)

Pozdrawiam

Piotr

Obiecalem  Mariuszowi wstawic  fotki  swojego  Rescha  numer  9135.Bez  100  na  poczatku :P

Wszystko  numerowane  jak  nalezy ,nie mam  zdjec makro  lepszych

a544f6825572.jpg 633008371082.jpg 635a8762ee36.jpg 92d9667f5e15.jpg 710b47c691c1.jpg

9680927a03b4.jpg f61427d1ce7d.jpg 81cadb1d7f67.jpg 4fdf945543f0.jpg 8e1631f465b7.jpg

Edited by janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ciag  Dalszy

b136ca0662f8.jpg 6cf8f5bcf5cc.jpg 46edeb634c4c.jpg 1acc63ea1795.jpg 0fd605c168b0.jpg

4a60201466ce.jpg 816752348ec3.jpg e9e819303ed0.jpg f0582cc4beb2.jpg ccd93d574ac9.jpg

Skrzynia  nie  zasluguje  na  fotki  wiec  tylko  stempel  sprzedawcy - dystrybutora.Wieszak  tez  numerowany  zgodnie ,ukazalo  sie  pod  farba.

Werku  nie  rozbieralem,skrzynia  nie  pasuje  wiec  bedzie  raczej inna dorobiona lub  kupiona.Jej  stan  byl fatalny.

57c1358fcf89.jpg b39bccfcbc9b.jpg cb29cab46e2b.jpg

Edited by janekp

Dzięki Janku za zdjęcia - przydadzą się  do porównań osobom, które szukają czegoś konkretnego do zbiorów, choć podobny mechanizm znaleźć będzie bardzo trudno.

Edited by Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Przegladam temat i nie widzę żadnego (chyba) zdjęcia numerowanej wagi. Czyżbym tylko ja taką miał? 

post-61762-0-45799800-1408739739.jpg

Wielce możliwe.Jest to całkiem widoczne i trudno przyjąć, że jak dotąd nikt tego nie zauważył. Albo oryginalne wagi z tego okresu poginęły...

Wrzucę coś z ciekawostek, których ostatnio nazbierało się całkiem sporo. Druga z siedzib firmy (a prawdopodobnie pierwsza "zegarowa", bo ta przy Kohlmarkt 10 pozostała) była przy Mariahilferstrasse 61. Według aktualnych danych co najmniej od roku 1861 do 1883. Prawdopodobnie odkupiono ją wraz ze sprzętem od starej zegarmistrzowskiej firmy Wurm (zarządzanej przez kolejnych Karlów). Na rycinie z połowy XIX wieku to drugi budynek (lub co mniej prawdopodobne trzeci) w bloku zabudowy po prawej stronie kościoła.

post-6402-0-04782700-1408740322_thumb.jpg

A tutaj plan z 1904 roku, z nałożonym katastrem. Jak widać, budynek pod numerem 61 rozebrano w roku 1893 i postawiono nowy.

post-6402-0-52840900-1408740352_thumb.jpg

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

Przegladam temat i nie widzę żadnego (chyba) zdjęcia numerowanej wagi. Czyżbym tylko ja taką miał? 

Bardzo Cie proszę- podaj więcej szczegółów:

- numer na werku

- waga obciążnika

- średnica i wysokość

- zdjęcie zegara gdyby był...

pozdrowionka