Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

K-Pax

Zegarki a Gablota z podświetlaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) ma do was takie pytanie może mi ktoś doradzi :)

Jestem kolekcjonerem zegarków LCD (elektornicznych) cyfrowych

dziś zaopatrzyęłm się w gablote ze szklanymi drzwiczkami i półkami a także w podswietlanie gabloty

Gablota tam ma wbudowaną lampkę na 2 małe żarówki po 15 WAT = 30 VAT i ta lampka działa na 220 WOLT i oświetla całą gablotę i zegarki

moje pytanie jest następujące:

czy owe te zegarki w tej gablocie są bęzpieczne?? Nie szkodzi im na ich prace i mechanizm ani układ takie światło gabloty jak gablota jest włączona przz całą noc np o oświetla gablote i to co w niej jest ?

nie zaszkodzi i nie uszkodzi mi to swiecenie gabloty i tych żarówek zegarkom?

prosze o szybką odpowiedź bo nie che by mi sie jakieś popsły bo sporo mam już takich żegarków firm które już nie ma które już nie są produkowanie i nigdzie sie ich nie kupi nowych ani na allegro nawet

Dodaje zdjęcie mojej gabloty i zegarków by wam to zobrazowac jak to wygląda

hw121_moja-gablota---zegarki.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na zegarkach LCD, ale na prosty chłopski rozum może im szkodzić temperatura wytwarzana przez żarówki w zamkniętej gablocie.

Nie napisałeś jakie tam masz żarówki, ale proponuję założyć oświetlenie diodowe które lepiej doświetli wnętrze, będzie bardziej oszczędne w utrzymaniu i nie będzie nagrzewało wnętrza.

Przykład masz tu:post-46446-0-20469700-1378426502.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha oki dziekuje za odpowiedz :) to wtakim razie dziś nie zapalam światłą w gablocie :) :) i jeszcze dopytam sie u zegarmistrza :P dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tajtek - Ledy też nagrzewają się do 80 stopni i pod tym względem niewiele ustępują halogenowi i żarówce, poza tym kijowo oddają barwę. Ale są oszczędniejsze zdecydowanie od żarówki. Kwestia jakości diody. Jak już to nie chińskie G tylko coś dobrego, konfekcjonowanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam w tej gablocie takie zwykłę oświetlenie na takie żarówki 15 VAT jedna

Foto żarówek z gabloty

cy48_Zdjecie0004.jpg

no928_Zdjecie0005.jpg

i właśnie czy takie zwykłę oswietlenie nie szkodzi na elektronike i zegarki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tajtek - Ledy też nagrzewają się do 80 stopni i pod tym względem niewiele ustępują halogenowi i żarówce, poza tym kijowo oddają barwę. Ale są oszczędniejsze zdecydowanie od żarówki. Kwestia jakości diody. Jak już to nie chińskie G tylko coś dobrego, konfekcjonowanego.

Wszystko co się świeci to w perspektywie nagrzewa się. Ja w swojej gablocie (na zdjęciu)  mam dwa odcinki taśmy LED.

Fakt po jakimś czasie świecenia, czuć pod palcami, że są ciepłe, ale tylko ciepłe i jak obserwowałem nie ma to wpływu na nagrzewanie się zegarków.

Co do barwy to masz dwa rodzaje zimną i ciepłą. Ja u siebie mam barwę ciepłą i jestem zadowolony z efektu.

Przemyślane  rozmieszczenie taśmy bardzo ładnie doświetla wnętrze gablotki.  U mnie przy robieniu gabloty nie przemyślałem wszystkiego i rozmieszczenie taśm zostało wymuszone przez rozmieszczenie i gabaryty  półek i na fotce widać, że środek jest troszkę mniej doświetlony.

K-Pax  pytanie raczej do zegarmistrza. Na pewno jednak te  dwie żarówki wytwarzają sporo ciepła i nie oświetlają dobrze twojej gablotki.

Ja bym zrezygnował z tego oświetlenia.  na rzecz taśm LED  lub systemu Led-owego  podświetlenia szklanych półek od tylu. Da ci to obniżenie temperatury w środku, obniżenie kosztów za prąd i zdecydowanie lepsze doświetlenie niż to widoczne na twojej fotce.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K-Pax  pytanie raczej do zegarmistrza. Na pewno jednak te  dwie żarówki wytwarzają sporo ciepła i nie oświetlają dobrze twojej gablotki.

Ja bym zrezygnował z tego oświetlenia.  na rzecz taśm LED  lub systemu Led-owego  podświetlenia szklanych półek od tylu. Da ci to obniżenie temperatury w środku, obniżenie kosztów za prąd i zdecydowanie lepsze doświetlenie niż to widoczne na twojej fotce.

Pozdrawiam

Pytałem i to 3 różnych zegarmistrzów i to 2ch mówi że to nie przeszkadza zegarkom ale w dzień żeby wyłączać a nie świecic cały czas a jeden mówi że to szkodzi i bądź tu mondry :(

PS może zegarmistrz tak celowo mówi że NIE Przeszkadza żeby mi sie popsuły i żebym poleciał do niego nowe kupić by zarobić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż gdzie dwóch polaków tam pięć różnych zdań na ten sam temat. Sam musisz podjąć decyzję ;)

Mimo wszystko proponuje pomyśleć nad zmianą oświetlenia. Koszt niewielki, a efekt bardzo fajny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj o tarczach podczas nadmiernego oświetlania........ ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mareek11

Jeśli masz 2 żaróweczki to zawsze zegarki są oświetlane pod jednym kontem i myślę że mogę zostać nieładne ,,przebarwienia" . Na stronach różnych producentów żarówek np osram możesz poszukać specjalnych świetlówek  które są bezpieczne dla otoczenia. świecą  światłem białym zimnym  ,są w kształcie zwykłej jarzeniówki więc musiałbyś przebudować gablotkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.