Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

30 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Kto pamięta L2L starszej ceramicznej Daytony? Nowa będzie dłuższa tak na oko o jakieś 3~4mm. 

2023-Steel-Rolex-Daytona-vs-2022-Steel-Rolex-Daytona-Comparison-GIF.gif

2023-Steel-Rolex-Daytona-Watch-Comparison-4-1024x599-01.jpeg

Dluzsza i grubsza niestety

2 godziny temu, KrysH napisał(-a):

Hmm... Metka na Ed White jest 65k - chyba ze się mylę. 

79000zl juz jest

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Kto pamięta L2L starszej ceramicznej Daytony? Nowa będzie dłuższa tak na oko o jakieś 3~4mm. 

2023-Steel-Rolex-Daytona-vs-2022-Steel-Rolex-Daytona-Comparison-GIF.gif

2023-Steel-Rolex-Daytona-Watch-Comparison-4-1024x599-01.jpeg

Od wysokości IMHO bardziej istotna jest kwestia punktu opadania pierwszego ogniwa za endlinkiem (przykład starego i nowego Moonwatcha). A ten tak na oko nie będzie po 2mm z każdej strony dalej tylko bardziej maks. 1 mm.

Teraz, memento mori napisał(-a):

Od wysokości IMHO bardziej istotna jest kwestia punktu opadania pierwszego ogniwa za endlinkiem (przykład starego i nowego Moonwatcha). A ten tak na oko nie będzie po 2mm z każdej strony dalej tylko bardziej maks. 1 mm.

Opadanie opadaniem, ale ucha są dłuższe i może to wyglądać przy mniejszych nadgarstach trochę jak w Longinesach lub Patkach na bransoletach. 

Nie ma nic bardziej żałosnego od niespełnionych marzeń.

Posted (edited)

Stary Sub ceramiczny miał l2l 47 mm, nowy ceramiczny ma 48.1mm. Nowe ceramiczne GMT mają 48 mm. DJ41 ma 47.6 mm. Stara ceramiczna Daytona miała 46.3 mm. Nowa pewnie będzie miała 47-48mm. Czyli raczej nikt nie odbierze z powodu zmiany wysokości. 😜

Edited by memento mori

Jakaś ta nowa wersja 126500ln mało ciekawa. Co sądzicie ?.

Nowa Daytona wydaje się bardziej spójna i proporcjonalna. Ale jednocześnie jest jakaś  sterylna, stara ma chyba trochę więcej charakteru. 

Ma plusy dodatnie i ujemne. Cieńsze i dłuższe indeksy oraz chudsze subtarczki dla mnie są in plus. 

Jakaś ta nowa wersja 126500ln mało ciekawa. Co sądzicie ?.

Ja tak nie sądzę, chociaż na tą chwilę starszą uważam za fajniejszą. Tak czy inaczej wstrzymam się z osądem do czasu, aż obejrzę na żywo i porównam obie.
Przypomnę, że Moonwatch jest wysoki, 2mm większy, a jest bardzo wygodnym zegarkiem i świetnie leży na nadgarstku

6 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Pojawił się drugi Ed White na bazarku - nowy, tym razem poniżej metki.

To jest w sumie zastanawiające. Jak się poczyta fora angielskojęzyczne Omegi, to ludzie tam rozpaczają, że czekają na niego 2 lata i nie mogą się doczekać.

A tymczasem w  Polsce kilka dostępnych w cenie około retailowej i nie ma chętnych - jedno z tych ogłoszeń, to już dość długo widzę tu i na FB.

14 minut temu, pdb napisał(-a):

To jest w sumie zastanawiające. Jak się poczyta fora angielskojęzyczne Omegi, to ludzie tam rozpaczają, że czekają na niego 2 lata i nie mogą się doczekać.

A tymczasem w  Polsce kilka dostępnych w cenie około retailowej i nie ma chętnych - jedno z tych ogłoszeń, to już dość długo widzę tu i na FB.

Ja Ed White mierzyłem i nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. 

20210511_160215-01.jpeg

Daytona ma dla mnie same plusy. Poprzednia dość mikra, ten 1 mm więcej to duża zaleta. O ile tylko uda się „doczekać” na zapis :) 

20 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Ja Ed White mierzyłem i nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. 

20210511_160215-01.jpeg

Zegarek fajny, ale dopłata 100% za 321 to tylko dla entuzjastów. Nie wspominając, że zwykły Moon ma lepiej dobraną bransoletę.

Posted (edited)

Indeksy, subtarczki, proporcje, "obejma" bezela - wszystko mi się podoba, ten zegarek odmłodniał. Poprzedni zaczynał być boomerowy.

Edited by mroova
Pisałem o daytonie

13 minut temu, tbn napisał(-a):

Zegarek fajny, ale dopłata 100% za 321 to tylko dla entuzjastów. Nie wspominając, że zwykły Moon ma lepiej dobraną bransoletę.

I lepiej układa się na łapce. Nawet grubszy Snoopy na bransolecie leży lepiej niż Ed. 

10 minut temu, mario1971 napisał(-a):

I lepiej układa się na łapce. Nawet grubszy Snoopy na bransolecie leży lepiej niż Ed. 

Pewnie zależy na czyjej. Miałem "zwykłego" Moona również. Nie powiedziałbym, że ma lepszą bransoletę albo lepiej leży.

Tak czy inaczej...zgoda, że to zegarek dla fana.

Może fanów Omegi jest w PL za mało, dlatego ludzie sprzedają te zegarki. Patrząc, że są nowe, to jak rozumiem ktoś kupował myśląc, że to będzie dobra inwestycja...a tu ceny spadły 😕

9 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Ed jest o niebo wygodniejszy od snoopiego - ale to moja opinia - kazdy ma inny nadgarstek 😎

Zgadza się. 

edfbe0c7baa376bb0048a2b6bc556cc9.jpg

Posted (edited)
19 godzin temu, mroova napisał(-a):

Poprzedni zaczynał być boomerowy.

Boomerowy powiadasz? 😳😬 Troche odwazna teza, jednak o gustach sie nie dyskutuje 😏

Bite slonce i jakos u mnie nie widac tych fuksji itp. 😁 No prawie jak aluminium 😁

AE7E60E5-3239-4159-85BB-8CC25D93A1AD.jpeg

Edited by artme

Mariusz, ostro pojechałeś po suwakach. 😜

@artme Zestawienie "side by side" tak MI pokazuje, fajnie to widać na animacji zamieszczonej przez "drugiego" Mariusza - lepsze wrogiem dobrego. Odświeżenie modelu bardzo im się udało. Myślę że świetnie będzie się prezentowała na oysterflexie.

Kilka dni temu byłem w jednym z salonów i lekko się podśmiewali z naiwności licznych amatorów białej daytony - na nią było najwięcej zapisów.

A na wieczór ten, który od początku tego roku zdobył najwięcej czasu na moim nadgarstku. Przez ponad rok chodził perfekcyjnie, a od miesiąca zaczyna mi się lekko spóźniać, od 0,3 do 0,6s dziennie. W ostatniej dobie potrafi zwolnić nawet 5 sekund...

362a64feb9a939b347a64b2587c2d115.jpg