Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

Panowie, może ktoś mi podpowie bo pewnie macie większy zakres informacji.

Wybrałem swojego pierwszego rolka, dj36 z bransoletą jubilee, fluted bezel, cały srebrny i czarna tarcza. Nie mam żadnej historii w kruk rolex, nie zamawiałem nic wcześniej. Od marca próbuję zamówić ten model i co dzwonię i dopytuję to dostaję informację, że mają zablokowaną możliwość składania zamówień na tą konfigurację i że jeśli chce to tylko bicolor. Zawsze dzwonię do salonu na Pl. Konstytucji w Warszawie. No i czy to kwestia salonu dokładnie tego? Macie może jakieś sugestie w jaki sposób mógłbym go zamówić, pozyskać oprócz chrono? Dziękuje

34 minuty temu, Arscon napisał(-a):

Wybrałem swojego pierwszego rolka, dj36 z bransoletą jubilee, fluted bezel, cały srebrny i czarna tarcza. Nie mam żadnej historii w kruk rolex, nie zamawiałem nic wcześniej. Od marca próbuję zamówić ten model i co dzwonię i dopytuję to dostaję informację, że mają zablokowaną możliwość składania zamówień na tą konfigurację i że jeśli chce to tylko bicolor. Zawsze dzwonię do salonu na Pl. Konstytucji w Warszawie. No i czy to kwestia salonu dokładnie tego? Macie może jakieś sugestie w jaki sposób mógłbym go zamówić, pozyskać oprócz chrono? Dziękuje

Nie zamówisz nigdzie...

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Godzinę temu, pdb napisał(-a):

Ładnie :) GMT i Sub zyskuje, jak się go pozbawi tego kajdana :D

Zostaniesz wyklęty za te herezje.  :D

Godzinę temu, pdb napisał(-a):

Ja bym go wrzucił na jakiś zamszowy, granatowy pasek. Tylko dość gruby.

Nie ma opcji gdyż pasek się nie zmieści między teleskopami a kopertą.  Nie ma tam miejsca na gruby pasek. Przynajmniej w GMT. W Subie nie wiem. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

2 godziny temu, Arscon napisał(-a):

Ciężko z zakupem w salonie niestety. Przynajmniej w jakiejś fajnej konfiguracji.Jak chcesz na teraz to szukaj z drugiej ręki jakiejś w miarę ciekawej oferty.

Edited by nixon111

3 hours ago, Arscon said:

Oczywiście ze dasz radę zamówić w AD tylko na pewno nie dzwoniąc. Proponuje tam się stawić osobiście i zaprezentować poziom z zakresu wiedzy i pasji. Aby zamówić i dostać rolexa z AD trzeba się czymś wykazać i nawiązać konekcje a nie tylko gotówka pomachać...  A teraz poproszę wszystkich o te dowcipy o przynoszeniu pizzy, kawki, kwiatów itp 

6 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Oczywiście ze dasz radę zamówić w AD tylko na pewno nie dzwoniąc. Proponuje tam się stawić osobiście i zaprezentować poziom z zakresu wiedzy i pasji. Aby zamówić i dostać rolexa z AD trzeba się czymś wykazać i nawiązać konekcje a nie tylko gotówka pomachać...  A teraz poproszę wszystkich o te dowcipy o przynoszeniu pizzy, kawki, kwiatów itp 

Przyjdzie z wiedzą i okaże się że wie więcej niż sprzedawca (co jest bardzo prawdopodobne). I co wtedy? Jeszcze wkurzy sprzedawcę i jego zdjęcie powieszą na galerii ‚tych klientów nie obsługujemy’’.

7 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Przed wakacjami pytałem osobiście i nie było opcji na żadnego stalowego DJa z karbowanym bezelem na jubilee. Mam sporą historię zakupową i trochę lepszych modeli też odbierałem.

W dniu 2.09.2023 o 10:20, beniowski napisał(-a):

Spróbuj przymierzyć takiego F.P. Journe - też ci się wyda lekki bo…… w salonie dostaniesz samą kopertę bez mechanizmu. Atrapa jak ta lala.

Zalezy w ktorym salonie 😉

8 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Twój dowcip będzie ciężki do przebicia.

1dFQTya.png

10 godzin temu, KrysH napisał(-a):

Proponuje tam się stawić osobiście i zaprezentować poziom z zakresu wiedzy i pasji. Aby zamówić i dostać rolexa z AD trzeba się czymś wykazać i nawiązać konekcje a nie tylko gotówka pomachać...

Można też odtańczyć przed sprzedawcą menueta, słyszałem że to robi kolosalne wrażenie. Wetknięcie sobie kilku pawich piór w tyłek także na pewno pomoże wyróżnić się wśród tłumu.

Nigdy nie przestanie mnie to bawić xd

3 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Przyjdzie z wiedzą i okaże się że wie więcej niż sprzedawca (co jest bardzo prawdopodobne). I co wtedy?

No jak to. Jak pokonasz trudnego przeciwnika, to zajmujesz jego miejsce i zostajesz sprzedawcą. Musisz wtedy czekać na kolejnego śmiałka, który wykaże się większą wiedzą od Ciebie, wtedy on zajmie Twoje miejsce, i tak dalej. Rolexowy krąg życia, to stara tradycja. 

Nie bardzo wiem gdzie umieścić, a repozytorium ciekawe - i w temacie… prosto tłumaczy wiele spraw (zachowań)

polecam👍

SPOŁECZNE „PIĘTNO” LUKSUSU
Rywalizacja o pozycję w hierarchii społecznej - Łukasz Kiszkiel

https://repozytorium.uwb.edu.pl/jspui/bitstream/11320/12601/1/L_Kiszkiel_Spoleczne_pietno_luksusu.pdf

Edited by Osmodeusz

47 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Nie bardzo wiem gdzie umieścić, a repozytorium ciekawe - i w temacie… prosto tłumaczy wiele spraw (zachowań)

polecam👍

SPOŁECZNE „PIĘTNO” LUKSUSU
Rywalizacja o pozycję w hierarchii społecznej - Łukasz Kiszkiel

https://repozytorium.uwb.edu.pl/jspui/bitstream/11320/12601/1/L_Kiszkiel_Spoleczne_pietno_luksusu.pdf

Cytuję za wstawionym tekstem:

Jeśli nasz znajomy, pracujący jako nauczyciel, odwiedzi nas któregoś dnia i na ręku będzie lśnił mu zegarek marki Rolex, podzielana wiedza wspólna o zajmowanej przez niego pozycji społecznej każe nam przypuszczać, że jest to imitacja znanej marki, ponieważ wiemy, że nie stać go, i on posiada wiedzę, że my wiemy, że on wie, że nie stać go na ten zegarek. Dlatego znajomy, podzielając z nami wiedzę wspólną na temat własnej osoby i zajmowanej pozycji społecznej albo zacznie tłumaczyć się, skąd posiada drogi zegarek (może otrzymał go w spadku po bogatym wuju?), albo po prostu nigdy nie nałoży go na spotkanie ze znajomymi. Atrybut w postaci luksusowego zegarka, którego zadaniem było podniesienie posiadanego przez kolegę statusu dzięki podzielanej wiedzy wspólnej odegra zgoła odmienną od zamierzonej rolę, narażając go dodatkowo na śmieszność i utratę twarzy. Nawet jeśli zegarek okazałby się oryginalny, mógłby zostać nazwany pozerem, gdyż zawłaszcza sobie przedmiot nienależny jego pozycji.

No i chyba pójdę się powiesić albo przynajmniej pić. No i nie założę już Rolexa na żadne spotkanie ze znajomymi😂 (sama pozycja wydaje się interesująca tak po pobieżnym przejrzeniu).

1 minutę temu, beniowski napisał(-a):

No i chyba pójdę się powiesić albo przynajmniej pić. No i nie założę już Rolexa na żadne spotkanie ze znajomymi😂 (sama pozycja wydaje się interesująca tak po pobieżnym przejrzeniu).

😂😂😂

nie „wyrywaj” z kontekstu - czytaj całość 😱

Ciekawe na pewno, i wiele zachowań tłumaczy dość jasno, z socjologicznego i psychologicznego pkt. widzenia - szczerze powiedziawszy trudno się z autorem nie zgodzić 

6 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

😂😂😂

nie „wyrywaj” z kontekstu - czytaj całość 😱

Ciekawe na pewno, i wiele zachowań tłumaczy dość jasno, z socjologicznego i psychologicznego pkt. widzenia - szczerze powiedziawszy trudno się z autorem nie zgodzić 

Ja się już załamałem  -chyba sprzedam wszystko żeby nie być pozerem🤣.

Oczywiście poczytam jak będę mieć moment.

Edited by beniowski

1 minutę temu, beniowski napisał(-a):

chyba spredam wszystko żeby nie być pozerem🤣.

🤗

i po Twoim krótkim komentarzu, już wiem że jedynie tekst zamieszczony „przeleciałeś” jedynie 😂

Naprawdę ciekawy temat, i dość łatwo opisany👍

1 minutę temu, Osmodeusz napisał(-a):

🤗

i po Twoim krótkim komentarzu, już wiem że jedynie tekst zamieszczony „przeleciałeś” jedynie 😂

Naprawdę ciekawy temat, i dość łatwo opisany👍

Tak, na razie szukałem po słowie-kluczu "zegarek". Jak pisałem, muszę mieć więcej czasu na cały tekst.

W dniu 3.09.2023 o 13:31, mario1971 napisał(-a):

Wczoraj cały dzień na ogrodzie. Dzisiaj kosmetyka, przycinanie gałęzi, położenie geowłókniny pod nasadzonym drzewkiem, obrzeże na trawnik i przykrycie korą. Czas na odpoczynek.

027d52d51da242f8d8221f616d93c237.jpg5f0670a0a58b990d15dfe40a4903701a.jpg

Ile tych Miłosławów 'pykło', zanim wbiłeś ten pal po lewej? 🤪

6 minut temu, memento mori napisał(-a):

Ile tych Miłosławów 'pykło', zanim wbiłeś ten pal po lewej? 🤪

Kolego, ogród to jest poważna sprawa. Piję tylko po, nigdy w trakcie. 🙂 Co do palików, wszystkie trzy są wbite po tym samym kątem względem osi pnia drzewa. Nie wierzysz, zapraszam na odbiór techniczny.

Nie ma nic bardziej żałosnego od niespełnionych marzeń.

19 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Kolego, ogród to jest poważna sprawa. Piję tylko po, nigdy w trakcie. 🙂 Co do palików, wszystkie trzy są wbite po tym samym kątem względem osi pnia drzewa. Nie wierzysz, zapraszam na odbiór techniczny.

Jak to mawiają na budowach: "kto używa poziomicy ten jest chyba z zagranicy."

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Tak, na razie szukałem po słowie-kluczu "zegarek". Jak pisałem, muszę mieć więcej czasu na cały tekst.

Ja tam od razu wyszukałem słowo "Rolex". 🤪

"Jeśli kooperant nosi Rolexa, jest pewnie nuworyszem bez gustu i wybrał go, aby manifestować bogactwo, zatem jest obłudny i narcystyczny, co czyni go niewiarygodnym partnerem. Jednak skoro rozpoznał mój zegarek, posiada zasoby wiedzy adekwatne z moimi, zatem może nałożył Rolexa na negocjacje, ponieważ nie wiedział, jakimi zasobami wiedzy będą dysponować pozostali uczestnicy, a miał przekonanie, że ten zegarek rozpoznamy na pewno itp. [...]

Wiedza wspólna w kontekście luksusowych marek odnosi się zatem do semiotyki. Decydując się na zakup konkretnej marki kupujemy znak pewnej dystynkcji, a dystynkcja wyrażona jest znajomością marki przez ogół. Chcąc manifestować swoje bogactwo zdecydujemy się na marki dobrze rozpoznawalne i krzykliwe (Ferrari, Porsche), gdzie podzielana wiedza wspólna na ich temat pozwoli osiągnąć zamierzony efekt demonstracji statusu."

Na pewno przeczytam całość w wolnej chwili. Tak na szybko po paru losowych akapitach o zegarkach autor chyba nigdzie nie wspomina o alternatywnych powodach danego wyboru. Dlatego moim zdaniem praca nie zdobędzie uznania na forach dla pasjonatów aut i zegarków, ponieważ jest pisana przez pryzmat postrzegania przeciętnego Kowalskiego.

Edited by memento mori

15 minut temu, memento mori napisał(-a):

Jak to mawiają na budowach: "kto używa poziomicy ten jest chyba z zagranicy."

Ja tam od razu wyszukałem słowo "Rolex". 🤪

"Jeśli kooperant nosi Rolexa, jest pewnie nuworyszem bez gustu i wybrał go, aby manifestować bogactwo, zatem jest obłudny i narcystyczny, co czyni go niewiarygodnym partnerem. Jednak skoro rozpoznał mój zegarek, posiada zasoby wiedzy adekwatne z moimi, zatem może nałożył Rolexa na negocjacje, ponieważ nie wiedział, jakimi zasobami wiedzy będą dysponować pozostali uczestnicy, a miał przekonanie, że ten zegarek rozpoznamy na pewno itp. [...]

Wiedza wspólna w kontekście luksusowych marek odnosi się zatem do semiotyki. Decydując się na zakup konkretnej marki kupujemy znak pewnej dystynkcji, a dystynkcja wyrażona jest znajomością marki przez ogół. Chcąc manifestować swoje bogactwo zdecydujemy się na marki dobrze rozpoznawalne i krzykliwe (Ferrari, Porsche), gdzie podzielana wiedza wspólna na ich temat pozwoli osiągnąć zamierzony efekt demonstracji statusu."

Na pewno przeczytam całość w wolnej chwili. Tak na szybko po paru losowych akapitach o zegarkach autor chyba nigdzie nie wspomina o alternatywnych powodach danego wyboru. Dlatego moim zdaniem praca nie zdobędzie uznania na forach dla pasjonatów aut i zegarków, ponieważ jest pisana przez pryzmat postrzegania przeciętnego Kowalskiego.

NIe wspomina, bo zajmuje się tematem dóbr luksusowych, a te nie mają innego celu niż zaspokajanie próżności i wysyłanie komunikatów społecznych. W temacie to czytałem nie dawno, że wśród na prawdę bogatych jest moda na "stealth luxury", czyli ogólnie brak wyraźnych marek itd. Rolex to wioska w takim towarzystwie pewnie. ;) 

5 minut temu, tbn napisał(-a):

NIe wspomina, bo zajmuje się tematem dóbr luksusowych, a te nie mają innego celu niż zaspokajanie próżności i wysyłanie komunikatów społecznych. W temacie to czytałem nie dawno, że wśród na prawdę bogatych jest moda na "stealth luxury", czyli ogólnie brak wyraźnych marek itd. Rolex to wioska w takim towarzystwie pewnie. ;) 

Rolex, jakby na to nie patrząc, marką naprawdę luksusową nie jest.

4 minuty temu, beniowski napisał(-a):

w repozytorium, pada też „nazwa” Patek 🤗

Poczytajcie, można dojść do „fajnych” wniosków. Tekst nie ma na celu obrazić kogokolwiek, ale …

4 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Jest marką „kluczem” 🤗

Edited by Osmodeusz

9 minut temu, beniowski napisał(-a):

Zależy chyba od kryteriów. W masowej wyobraźni dzisiaj Rolex to raczej luksus. Kiedyś pewnie nie był. W niektórych krajach z Rolexem na ręku mogłeś spotkać przedstawicieli najróżniejszych profesji, niekoniecznie ludzi zamożnych. Dzisiaj chyba jednak jest mniej dostępny (albo w ogóle w salonie ;) ) i cenowo w stosunku do średnich zarobków. Prestiż jest (no, przynajmniej w pewnych kręgach), wysoka jakość też jest.