Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

Choroba nie ustępuje.
Cukierkowe kolory. Bardzo, bardzo wygodny. Wymiana z kolegą z fb.

Przy okazji spotkania wymacałem nowego Suba z datą. Na pewno nie jest to zegar dla mnie. 2e5107f0bc5891db030ae37c0b7a6583.jpg&key=c5d84fe75151dd644a12d3734f2f10bd3f3356175b2ae95db970d7c3be3bfc5b

Uuuu gratilacje

14 godzin temu, mrstatler napisał(-a):
14 godzin temu, sviety napisał(-a):
A dlaczego?

Za duży, za ciężki, niewygodny.

Zawsze pisałem że Sub to wcale nie jest wzorzec wygody, YM40 go bije na głowę.

6 minut temu, Bugs napisał(-a):

Aż tak? Nie miałem na ręce żadnego z nich, aż tak się różnią? To tylko 2mm różnicy? To ciekawe jak będzie odczuwalna ta zmiana w wielkości przy nowym tytanowym  YM. Który nie ukrywam bardzo mi się podoba.

Aż tak? Nie miałem na ręce żadnego z nich, aż tak się różnią? To tylko 2mm różnicy? To ciekawe jak będzie odczuwalna ta zmiana w wielkości przy nowym tytanowym  YM. Który nie ukrywam bardzo mi się podoba.
Wymiary są bardzo podobne do DJ41. Wysokość jest mniejsza o 0,2mm wg tego co pomierzyłem w domu. L2L taki sam, a dodatkowo ma obłe boki, a nie ostre krawędzie, więc świetnie wchodzi pod tzw mankiet. Jedynie jest cięższy od DJ. 148g vs 132g na zestawie ogniw na których noszę zegarki.

Zgadzam się, YM jest o niebo wygodniejszy na nadgarstku.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

49 minut temu, sviety napisał(-a):

Bo nie chodzi o wielkość tylko kształt koperty - YM jest bardziej jak Daytona albo Datejust, ma zaokrąglone uszy i lepiej siada na nadgarstku, do tego ma mniejsze zapięcie.

Mimo powszechnego piania nad Subem on wcale nie jest tak super wyjątkowo wygodny, powiedziałbym że raczej przeciętnie, lepiej mi leży SMPc, wspomniany YM i niejeden inny. 

Submariner jest bardzo uniwersalny jako całość i nie błyszczy tak przeraźliwie, do tego jest taka ilość replik i wyrobów subopodobnych że w zasadzie nie rzuca się w oczy, przynajmniej stalowy.

Tytanowy Yacht wygląda chyba jakoś inaczej, ma zupełnie inne polerki/satyny i nie wiem czy identyczny kształt koperty - na razie widziałem tylko zdjęcia. 

Niektórzy mówią, że ta Daytona jest wzorem wygody.

1170d3d0af3c56b7a6b3f5e5031e3c8a.jpg

Nie ma nic bardziej żałosnego od niespełnionych marzeń.

[mention]mario1971 [/mention] nie mogę potwierdzić, bo nie miałem na nadgarstku, ale przy kompaktowym rozmiarze, niewysokiej kopercie, ładnie przygiętych uchach i zwężającej się bransolecie na pewno ma potencjał do bycia bardzo wygodnym zegarkiem.

Ogólnie jeśli idzie o wygodę, komfort noszenia, to jeszcze pozostaje kwestia pasek/bransoleta. Są tacy, dla których żadnej bransy nie można uznać za wygodną.

Edyta: no i jest jeszcze kwestia współczynnika wygoda/odbiór wizualny. Wątpię, żeby jakikolwiek Rolex z kopertą 36mm i większą był wygodniejszy od małego Santosa Carree, ale tego ostatniego wielu na swoim nadgarstku nie zaakceptuje.

Ja podczas urlopu na jednym z lotnisk widziałem z dystansu gościa z mocno błyszczącym Rolkiem na nadgarstku. Gdy zbliżyliśmy się do siebie w kolejce, okazało się że to YM 37 lub 40mm z ciemnoszarą tarczą. Muszę powiedzieć, że coraz bardziej mi się YM właśnie w tej wersji podoba. 

1 godzinę temu, SPS napisał(-a):

takie tam z moim Explorerem :D 

ddfdbb39-e261-426a-9b53-fc25ec581d50.jpg

91ab5bf7-aebf-45c0-9ede-d4dd06664aa1.jpg

da32b6ba-64a6-4445-8edd-ff5c344d5eac.jpg

a0427084-e804-43b0-aa83-12e204e9bbba.jpg

56007801-eb43-42a4-8c49-407126d6cb41.jpg

2bef3a74-916c-482f-821e-574f1ad56e98.thumb.jpg.80b60bbb8120dec326499d1e150fe46e.jpg

3a68c8bf-edac-4eed-af89-9f56d06b0e18.jpg

64162fa6-a0df-47a0-ac73-3e4e9c4fe4bc.jpg

I takie wykorzystanie Exp rozumiem. Tez zabieram swojego Suba w góry. Mimo wszystko na drugim nadgarstku jest tez Garmin :) 

18 minut temu, Bronzo napisał(-a):

I takie wykorzystanie Exp rozumiem. Tez zabieram swojego Suba w góry. Mimo wszystko na drugim nadgarstku jest tez Garmin :) 

Popatrz dobrze jeszcze raz. @SPS wyciągnął go tylko do zdjęć. 😉 

64162fa6-a0df-47a0-ac73-3e4e9c4fe4bc.thumb.jpg.f923ae04d10763e4504567a36edde597.jpg.940e5632ba4a97bdcf4fc387c0b34e0b.jpg

Edited by memento mori

2 godziny temu, SPS napisał(-a):

takie tam z moim Explorerem :D 

ddfdbb39-e261-426a-9b53-fc25ec581d50.jpg

91ab5bf7-aebf-45c0-9ede-d4dd06664aa1.jpg

da32b6ba-64a6-4445-8edd-ff5c344d5eac.jpg

a0427084-e804-43b0-aa83-12e204e9bbba.jpg

56007801-eb43-42a4-8c49-407126d6cb41.jpg

2bef3a74-916c-482f-821e-574f1ad56e98.thumb.jpg.80b60bbb8120dec326499d1e150fe46e.jpg

3a68c8bf-edac-4eed-af89-9f56d06b0e18.jpg

64162fa6-a0df-47a0-ac73-3e4e9c4fe4bc.jpg

Trochę jak Czerwone Wierchy wygląda. Kiedyś zabierałem Exa w góry czy nawet Speedmastera, ale mi przeszło. Zmęczony po paru godzinach z napuchniętym nadgarstkiem, zegarek tylko przeszkadzał i stwierdzilem, że pasja pasją ale to głupie. 😅 Niezłe mi się chodziło z Seiko na gumie, lekko i wygodnie. Piękna pogoda. Ja byłem na Słowacji tydzień temu pochodzić, nie padało ale sporo chmur.

18 minut temu, tbn napisał(-a):

Trochę jak Czerwone Wierchy wygląda. Kiedyś zabierałem Exa w góry czy nawet Speedmastera, ale mi przeszło. Zmęczony po paru godzinach z napuchniętym nadgarstkiem, zegarek tylko przeszkadzał i stwierdzilem, że pasja pasją ale to głupie. 😅 Niezłe mi się chodziło z Seiko na gumie, lekko i wygodnie. Piękna pogoda. Ja byłem na Słowacji tydzień temu pochodzić, nie padało ale sporo chmur.

Na pierwszym Raptawicka Turnia więc pewnie trasa z Doliny Kościeliskiej na Ciemniak albo coś podobnego.

18 minut temu, Bugs napisał(-a):

Na pierwszym Raptawicka Turnia więc pewnie trasa z Doliny Kościeliskiej na Ciemniak albo coś podobnego.

Z Kościeliskiej, na szczęście, już wracał ;) alarm z TPN poszedł, że dzik lata po zboczach i baców z owcami straszy, przetwórstwo mleczarskie zagrożone - idę więc, patrzę - no mój ;)  Oscypki uratowane 😉

W Wiedniu jest co przymierzać. Miałem okazję porównać ex II białego i czarnego na własnej ręce. Zdecydowanie biały wygrywa. Był też batman i pepsi. Jednak zaczęło za mną chodzić coś innego. Przymierzyłem i się zakochałem (chyba się starzeję). Mojej Pani też się spodobało. Jak ochłonę i się zdecyduję, to opowiem.

20230909_110904[1].jpg

Edited by piteks
dopisek

IWC

2 godziny temu, tbn napisał(-a):

zegarek tylko przeszkadzał i stwierdzilem, że pasja pasją ale to głupie. 😅 Niezłe mi się chodziło z Seiko na gumie, lekko i wygodnie

Właśnie dlatego latem i w tropikach noszę rubberB.

4 godziny temu, SPS napisał(-a):

Tak to Tatry Zachodnie. :) 

Na styczeń szykuję się w Andy i jak tak sobie pochodzę przez kilka dni od którejś doliny po graniach od podejścia i na dół z załadowanym plecakiem to całkiem niezły trening

Też zauważyłem, że Tatry Zachodnie, dobrze znane :) 

a Andy zadro... ja cały czas przekonuję moją drugą połowę, że wyjazd do Karakorum jest bezpieczny i że mogę jechać, mimo że to Pakistan :) 

Edited by Bronzo

11 godzin temu, Bronzo napisał(-a):

Też zauważyłem, że Tatry Zachodnie, dobrze znane :) 

a Andy zadro... ja cały czas przekonuję moją drugą połowę, że wyjazd do Karakorum jest bezpieczny i że mogę jechać, mimo że to Pakistan :) 

Karakoram raczej jest bezpiecznie chociaż są rejony Pakistanu gdzie zdecydowanie odradza się podróż.

Nepal jest bezpieczny i bardzo przyjazny.