Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

47 minut temu, Jan napisał(-a):

Taka ciekawostka produkcyjna:

Oryginalny Kermit / Celebration (ref. 16610LV) 129000 sztuk

Hulk (ref. 116610LV) 229000 sztuk

Sub date (ref 126610LV) 104000 sztuk

Porównując to do Submarinera (oryginalnego czyli bez daty) produkowanego w tym samym okresie:

Sub (ref. 14060M) 131000 sztuk (tylko 2 tys wiecej niz Kermita mimo że był dłużej w produkcji)

Sub (ref. 114060) 153 000 sztuk  (czyli wyprodukowano 76 tys sztuk  mniej niz Hulka)

w najnowszej iteracji (ref. 124060) korona produkuje rocznie 22000 Subow mniej niż Cermita / Starbucksa. 

Wychodzi na to że wbrew panującemu przekonaniu o wyjątkowości i rzadkości zielonych subów, zwykły Sub z czarnym bezelem jest produkcyjnie rzadszy niż "zieloni" bracia z datą :)

Oczywiście może to wynikać z tego że np Submarinery są mniej popularne niż Suby Date i porównanie do czarnej wersji z datą wyszło by inaczej. 

zródło Andrew Morgan -(poniżej od 10:48) / N.Foulkes Oyster Perpetual Submariner book 

Z tego co wiem, Rolex nigdy nikomu nie ujawnił szczegółów dotyczących wielkości produkcji poszczególnych modeli. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Teraz, mario1971 napisał(-a):

Z tego co wiem, Rolex nigdy nikomu nie ujawnił szczegółów dotyczących wielkości produkcji poszczególnych modeli. 

zgadza się, do czasu wydania książki o której wspomniałem. Jest autoryzowana przez Rolexa więc liczby pochodzą od nich. 

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Rozumiem, że są w niej zawarte konkretne liczby ze wskazaniem źródła w postaci Rolex SA?

Czyżby "rzadkie" suby z czarnym bezelem nie szły za dobrze na rynku wtórnym? 😏

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 | Tudor BB58

@mario1971 tak, zresztą niebawem powinienem mieć tą książkę 

Przepraszam. Mojego modelu naklepali najwięcej, dlatego ponieważ jest to najlepszy model w historii. Nie zapraszam do dyskusji, temat zamknięty.

rolex-submariner-production-numbers-official.thumb.jpg.1050d7770367281b8e7adad01f655390.jpg

Edited by nicon

1dFQTya.png

@machlo no tak te twierdzenia to żadne zaskoczenie, raczej nie spodziewałem się że przyznają się np do kupowania patentów lub całych firm które je stworzyły. Tutaj akurat świetnie historię pokazuje Czas na Głębokości  M Piechnika. 

Co do pozostałych błędów lub pominięć, pewnie Perezcope ma rację nie mniej zastanawiam się czy to że zawsze wie lepiej jest trochę kreowaniem siebie i szukaniem dziury w całym czy faktycznie startem do konwersacji.  Wychodzę z założenia że krytyka owszem jest potrzebna i należy wskazywać nieścisłości (lub marketingową papkę) ale może należy najpierw zadać pytanie kto jest odbiorcą takiej publikacji? Czy przeciętny John Smith byłby zainteresowany detalami które Jose uznaje za niezwykle istotne? 

6 godzin temu, Jan napisał(-a):

@machlo no tak te twierdzenia to żadne zaskoczenie, raczej nie spodziewałem się że przyznają się np do kupowania patentów lub całych firm które je stworzyły. Tutaj akurat świetnie historię pokazuje Czas na Głębokości  M Piechnika. 

Co do pozostałych błędów lub pominięć, pewnie Perezcope ma rację nie mniej zastanawiam się czy to że zawsze wie lepiej jest trochę kreowaniem siebie i szukaniem dziury w całym czy faktycznie startem do konwersacji.  Wychodzę z założenia że krytyka owszem jest potrzebna i należy wskazywać nieścisłości (lub marketingową papkę) ale może należy najpierw zadać pytanie kto jest odbiorcą takiej publikacji? Czy przeciętny John Smith byłby zainteresowany detalami które Jose uznaje za niezwykle istotne? 

;) 

Perezcope ma swój format, gdzie wytyka śliskie co najmniej elementy marketingu wielkich marek, które doskonale wiedzą, gdzie naginają fakty. Gdyby rzeczywiście te błędy nie wynikały ze złych intencji, to uderzyliby się w pierś i dokonali korekty materiałów, które przekazują publicznie.  Dodatkowo wypadałoby podziękować za dostarczenie materiałów i dowodów. Mogliby też wejść w polemikę, gdyby widzieli sprawę inaczej, co też byłoby świeżym podejściem do promocji swojej marki.
Nie śledzę jakoś tego szczególnie, bo mało mnie interesuje ten bełkot marketingowców i te zbudowany legendy i historie (często sztuczne i naciągane) wokół marek, więc może taki ewenement się zdarzył. ;) Nic to jednak nie zmienia, bo dla mnie liczy się tu i teraz - dizajn i wykonanie przedmiotu za określone pieniądze.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 | Tudor BB58

16 minut temu, machlo napisał(-a):

wytyka śliskie co najmniej elementy marketingu wielkich marek, które doskonale wiedzą, gdzie naginają fakty.

I chwała mu za to. Szczególnie jak pokazuje wałki na aukcjach.

15 godzin temu, machlo napisał(-a):

Dziękui za link...Perezcope jak zawsze bezbłędnie i w punkt

7 godzin temu, Jan napisał(-a):

I chwała mu za to. Szczególnie jak pokazuje wałki na aukcjach.

7 godzin temu, machlo napisał(-a):

;) 

Perezcope ma swój format, gdzie wytyka śliskie co najmniej elementy marketingu wielkich marek, które doskonale wiedzą, gdzie naginają fakty. Gdyby rzeczywiście te błędy nie wynikały ze złych intencji, to uderzyliby się w pierś i dokonali korekty materiałów, które przekazują publicznie.  Dodatkowo wypadałoby podziękować za dostarczenie materiałów i dowodów. Mogliby też wejść w polemikę, gdyby widzieli sprawę inaczej, co też byłoby świeżym podejściem do promocji swojej marki.
Nie śledzę jakoś tego szczególnie, bo mało mnie interesuje ten bełkot marketingowców i te zbudowany legendy i historie (często sztuczne i naciągane) wokół marek, więc może taki ewenement się zdarzył. ;) Nic to jednak nie zmienia, bo dla mnie liczy się tu i teraz - dizajn i wykonanie przedmiotu za określone pieniądze.

14 godzin temu, Jan napisał(-a):

Ja myślę, że nie ma znaczenia do kogo jest adresowana komunikacja Perezcope

Jak czytałem wałki Panerai to włos się na głowie jeży na jaką skalę oszukuja i "drukują" rzeczywistość wokół  marki, marki którą sam bardzo lubię

Mnie bardziej dziwi słaby odzew środowiska na to co Perezcope odkrywa. Jego artykuły często przechodzą bez echa i są komentowane tutaj przez maksymalnie 3-5 osób :( 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

25 minut temu, pisar napisał(-a):

Mnie bardziej dziwi słaby odzew środowiska na to co Perezcope odkrywa.

Myślę że tutaj jest troche romantycznym rycerzem, sam napisałeś o Panerai a markę dalej lubisz i podejrzewam że tak to działa z wszystkimi. Myślę że Paneristi mają świadomość historii i nic to nie zmienia. Jose punktuje publicystów Hodinkee, Goldbergera, Backs'a i inne tuzy świata zegarkowego. Z Phillips, Christie's i Sotheby's to regularna wojna :) Nie ma się co dziwić że pewnie jest persona non grata bo psuje im biznes.

Nie mniej na Hodinkee widziałem że w komentarzach ludzie piszą np. ten artykuł jest bzdurny i powołują się na Perezcope (potem jest kolejna seria komentarzy o tym że takie opinie znikają) więc jakiś tam odzew jest. 

35 minut temu, pisar napisał(-a):

Ja myślę, że nie ma znaczenia do kogo jest adresowana komunikacja Perezcope

Co do zasady nie ale w przypadku książki mam wrażenie że punktowanie autora (i personalne wycieczki pod jego adresem) bo nie dał jakiegoś zdjęcia / albo dlatego że pominął jakąś historię jest jego dywagacją a nie realnym problemem.

Oczywiście tak jak napisałeś tworzenie rzeczywistości powinno być wskazywane ale ponownie chyba nikt nie oczekiwał / oczekuje że nagle pod wpływem Jose np Balncpain zrezygnuje z pisania ze FF jest protoplastą współczesnego nurka a sama marka jest najstarszym brandem. Po prostu warto wiedzieć jakie są realia vs oficjalna narracja.

W dniu 24.09.2024 o 11:04, mario1971 napisał(-a):

Szybki wtorek.

27c10c90bc41f4870958a46ae50319c3.jpg

Tak z ciekawości, ile razy użyłeś w tym zegarku dwóch bocznych przycisków górnego i dolnego, pomijając zabawę w domu? ;)

14 minut temu, qlimaxzu napisał(-a):

Tak z ciekawości, ile razy użyłeś w tym zegarku dwóch bocznych przycisków górnego i dolnego, pomijając zabawę w domu? ;)

Używam tej funkcji dosyć często, gdy ubieram Daytonę na łapkę.   

23 minuty temu, qlimaxzu napisał(-a):

To akurat jest mało istotne. Też mam zegarek z chronografem, której to funkcji nie używam, zwłaszcza że to 1/10s i sekunda za***prza p tarczy. Ale noszę czasem bo jest fajny, wygodny i wygląda super. To powinno wystarczyć jako uzasadnienie posiadania.

Edited by facecik

Witam wszystkich forumowiczów 

Czy ktoś z was na co dzień użytkuje YM 126622 i mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami co do wygody i ogólnego użytkowania?

Przyznam, że chodzi mi ostatnio po głowie, a w najbliższym Kruku nie mają tego modelu do przymierzenia. 

Pozdrawiam

Rolki troszke zeszly z ceny i na fb mamy wysyp covidowych odbiorów 'nigdy nie noszonych'
Troszke to smutne, kupić coś takiego fajnego i chować do szafki

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

53 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

Rolki troszke zeszly z ceny i na fb mamy wysyp covidowych odbiorów 'nigdy nie noszonych'
Troszke to smutne, kupić coś takiego fajnego i chować do szafki

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Tak zwane stop-lossy.

1dFQTya.png

Witam wszystkich forumowiczów 
Czy ktoś z was na co dzień użytkuje YM 126622 i mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami co do wygody i ogólnego użytkowania?
Przyznam, że chodzi mi ostatnio po głowie, a w najbliższym Kruku nie mają tego modelu do przymierzenia. 
Pozdrawiam
Ja miałem przez około pół roku niebieskiego ym. Wygoda prawie jak z DJ, wygodniejszy od GMT2. Sprzedałem, bo niebieski był zbyt cukierkowy :) i chciałem odmiany .
Zwraca na siebie uwagę wypolerowanymi ogniwami bransy i bezelem, który mocno odbija światło krawędziami.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka