Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

Mam pewien problem z dopasowaniem swojego DJ, który to powierzchnie doceniany jest za swoją wygodę, to ja odbieram to zupełnie inaczej. Zauważyłem, że problemem jest wypukły dekiel powodujący punktowy nacisk na wierzch nadgarstka. Skutek taki, że muszę nosić zegarek zdecydowanie luźno czego bardzo nie lubię. Przestawienie mikroregulacji na teleskopie w zapięciu poprawia dopasowanie pozostawiając jeszcze i tak sporo luzu ale sprawia, że nadgarstek drętwieje. Próbowałem kombinacji szybkiego dopasowania bransolety i mikroregulacji jednak zawsze wracam do punktu wyjścia. Zgniły kompromis na zbyt luźnej bransolecie.

Ja myślę, że tutaj jest tyle możliwości regulacji, że da się ustawić. Ogniwa w bransolecie + teleskop w zapięciu + easylink

5 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

A średnica dj dobrze dobrana do wielkości nadgarstka? 🤔

Temat rzeka, puryści powiedzą, że niedobrze uznając wyłącznie 36 mm. Jednak DJ 41 (w rzeczywistości 39,2mm) nie jest wcale dużym zegarkiem, a ja nie jestem małym facetem- 183cm/80kg masy.  

11 minut temu, armageddon10 napisał(-a):

Temat rzeka, puryści powiedzą, że niedobrze uznając wyłącznie 36 mm. Jednak DJ 41 (w rzeczywistości 39,2mm) nie jest wcale dużym zegarkiem, a ja nie jestem małym facetem- 183cm/80kg masy.  

Znam takich, co mają 190cm, a w łapce 16,5cm i dobierają kopertę nie do wzrostu, a do wielkości nadgarstka. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

6 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Znam takich, co mają 190cm, a w łapce 16,5cm i dobierają kopertę nie do wzrostu, a do wielkości nadgarstka. 

Tak to „siedzi”.

IMG_4885.jpeg

IMG_4887.jpeg

6 minut temu, armageddon10 napisał(-a):

Ja mam 17 cm w obwodzie nadgarstka. Jest jak jest. Inaczej nie będzie.

Na 17 cm to IMO 36 lepiej pasuje. No jubilee jest wygodniejsze. :) 

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 | Tudor BB58

6 minut temu, machlo napisał(-a):

Na 17 cm to IMO 36 lepiej pasuje. No jubilee jest wygodniejsze. :) 

Dj41 ma l2l 47,4mm. To jest standardowy rozmiar. 

1 minutę temu, armageddon10 napisał(-a):

Mierzyłem oba, mam 36 i nie ma dla mnie znaczenia L2L - 36 lepiej leży i lepiej wygląda. ;) 

1 minutę temu, armageddon10 napisał(-a):

Masz rację, to jest standardowy rozmiar, dla ciut większej łapki:-) 

Sam mam ex1 39mm, "łapę" 17cm, i się zastanawiam, czy nie zmienić na 36mm.

3 minuty temu, szuwi napisał(-a):

Masz rację, to jest standardowy rozmiar, dla ciut większej łapki:-) 

Sam mam ex1 39mm, "łapę" 17cm, i się zastanawiam, czy nie zmienić na 36mm.

Exp36 miałem nowy i niby ok, ale to trzeba preferować już te mniejsze zegarki. U mnie ostatecznie nie wytrzymał próby czasu. Exp36 jest wyraźnie mniejszy od OP/DJ 36 i ma wyraźnie węższą bransoletę - to trzeba lubić, zwłaszcza przy zapięciu już była dla mnie za wąska. Poza tym bardzo ładnie leżał.

Ciekawe to jest, że w wątku np. Omegi są zadowoleni użytkownicy klocków pokroju Planet Ocean, Moonwatchy itp., gdzie średnia rozmiarów tamtych zegarków oscyluje wokół 40-42 mm. Nowa Aquaterra mierzy 38 mm średnicy- mierzyłem, leży przyzwoicie ale to wciąż więcej niż DJ 36. Właściwie to tylko przy Rolexie jest taki sentyment do zegarków w rozmiarze retro. 

6 minut temu, armageddon10 napisał(-a):

Ciekawe to jest, że w wątku np. Omegi są zadowoleni użytkownicy klocków pokroju Planet Ocean, Moonwatchy itp., gdzie średnia rozmiarów tamtych zegarków oscyluje wokół 40-42 mm. Nowa Aquaterra mierzy 38 mm średnicy- mierzyłem, leży przyzwoicie ale to wciąż więcej niż DJ 36. Właściwie to tylko przy Rolexie jest taki sentyment do zegarków w rozmiarze retro. 

¯\_(ツ)_/¯

Ja zwyczajnie zmierzyłem oba rozmiary i 41 na moim nadgarstku jest absolutnie nieakceptowalny - duża patelnia. Poza tym proporcje koperty/bransolety są zdecydowanie korzystniejsze w 36. Wybór dla mnie był oczywisty. No i wiadomka - jedyna koszerna kombinacja: srebrna tarcza, fluted i jubilee. 😁

9 minut temu, machlo napisał(-a):

¯\_(ツ)_/¯

Ja zwyczajnie zmierzyłem oba rozmiary i 41 na moim nadgarstku jest absolutnie nieakceptowalny - duża patelnia. Poza tym proporcje koperty/bransolety są zdecydowanie korzystniejsze w 36. Wybór dla mnie był oczywisty. No i wiadomka - jedyna koszerna kombinacja: srebrna tarcza, fluted i jubilee. 😁

Ja miałem dokładnie odwrotne wrażenie. Mierzyłem DJ 36 na jubilee, fluted i wydał mi się nieakceptowalnie mały.

Srednica to tylko jeden z parametrów, ważne jest jeszcze l2l i przede wszystkim sam projekt
Co innego klasyczny design 36 który jest ladny i spójny a co innego diver 36mm którego tarcza jest mikroskopijna

288f7a910eb1bdbd2bc8369f7eed02a7.jpg&key=adb18ef1d16fdf809cd63775efbd0086a0973efa6b30452bb94fb888aed79abc

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

24 minuty temu, armageddon10 napisał(-a):

Bo Omega nie oferuje oprócz AT nic w mniejszym rozmiarze, więc albo te klocki lubisz, albo nie po drodze ci z Omega. Jeszcze kwestia oczywiście koperty, diver 300m jest duży, ale moon już nie. Pomimo tego samego rozmiaru koperty na papierze. W Roleksie masz trochę lepszy wybór. No i historycznie Rolex robił modele sportowe w rozmiarze rzeczywistym trochę poniżej 40mm. Ale tez zgodzę się, że 36mm to mało, brakuje właśnie oferty 38-40mm.

Jedyny problem jest taki, że szukasz u nas na siłę pocieszenia że ten rozmiar jest dla Ciebie ok, bo sam nie jesteś przekonany

U mnie Sub 126610 niby wyglądał ok., był jakby wygodny, ale na dłuższą metę męczył nadgarstek, podobnie jak najnowsza SMP300. Dopiero 116610 przypasował mi na tyle, że jest ze mną już półtorej roku. Ale ja należę do tych, preferujących mniejsze rozmiary kopert, i na ten moment żaden noszony przeze mnie zegarek nie ma koperty większej niż 40mm. Wcześniej posiadałem przynajmniej 10 zegarków w rozmiarach koperty od 41 do 43mm. Wygoda ponad wszystko - człowiek z wiekiem mądrzeje. 😉

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

1 godzinę temu, armageddon10 napisał(-a):

Wszystko zależy - przed ex1 39 nosiłem pama 000 - 44mm, l2l 54mm, i było ok, bo pam misi być duży :)

Godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

Jedyny problem jest taki, że szukasz u nas na siłę pocieszenia że ten rozmiar jest dla Ciebie ok, bo sam nie jesteś przekonany

Nie szukam pocieszenia ponieważ konsultowalem na forum wybór przed zakupem i ostatecznie zdecydowałem na DJ41. Poruszyłem temat ponieważ zapytano czy rozmiar dobrze dobrany do nadgarstka. 

Godzinę temu, tbn napisał(-a):

Bo Omega nie oferuje oprócz AT nic w mniejszym rozmiarze, więc albo te klocki lubisz, albo nie po drodze ci z Omega. Jeszcze kwestia oczywiście koperty, diver 300m jest duży, ale moon już nie. Pomimo tego samego rozmiaru koperty na papierze. W Roleksie masz trochę lepszy wybór. No i historycznie Rolex robił modele sportowe w rozmiarze rzeczywistym trochę poniżej 40mm. Ale tez zgodzę się, że 36mm to mało, brakuje właśnie oferty 38-40mm.

Jest jeszcze GlobeMaster, który IMO jest fajnym zegarkiem :)

3 godziny temu, tbn napisał(-a):

Zgadzam się. Tzn 300 nie mierzyłem ale Moon nie jest duży a nadgarstku. 

2 godziny temu, armageddon10 napisał(-a):

Nie szukam pocieszenia ponieważ konsultowalem na forum wybór przed zakupem i ostatecznie zdecydowałem na DJ41. Poruszyłem temat ponieważ zapytano czy rozmiar dobrze dobrany do nadgarstka. 

Jest ok. Trzeba nosić i nie ma co się przejmować. Nadgarstek daję radę i to najważniejsze 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos