Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

Robert wrzucił coś w dobrej wierze, a tu wywiązała się dyskusja, podszyta jakimiś niezdrowymi emocjami. Wątek rolexa tradycyjnie, nie zawodzi🤷🏻‍♂️

4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

opublikowane akurat w wątku Rolexa. Przypadek? 

Może dlatego że Rolex to top 3 najbardziej podrabianych marek na świecie? Zresztą po co dorabiać ideologie, Robert wrzucil jedno zdjęcie a temperatura skacze tu tak że pewnie zaraz modzi zamkną wątek dla ochłody ;)

Posted (edited)

Dlaczego w wątku Rolexa?

• Akurat "Rolexa" pomacałem i przymierzyłem.
  • Bo jak już wspomniałem, akurat podrabianych Omeg tam nie widziałem 🙂 co oczywiście wcale nie znaczy, że ich nie ma. Albo może Omedze udaje się z tym walczyć (przynajmniej w Turcji) nieco bardziej efektywnie niż innym markom.
  • Poza tym to bardzo dynamiczna i żywiołowa społeczność więc... pod tym względem się nie rozczarowałem 😁 👍.

Ta półka ze zdjęcia rzeczywiście była bardziej różnorodna i to też chciałem pokazać. Tym niemniej tam jednak też króluje Rolex. W szczególności wśród kelnerów i straganiarzy. Choć spotkałem też nosicieli "Hublota". Relatywnie spora popularność "AP" czy "Hublota" na tych wystawkach to chyba zasługa znanych piłkarzy itp, którzy je dość często noszą.

Edited by Perpetuum Mobile

@bober5264 Boberek miał rację - na uj drążyć temat...

Rolex - 30% udziału w rynku zegarków luksusowych...

Noszą to wszyscy włącznie z patusami...

To porządna manufaktura chociaż w świecie zegarków jest sporo innych marek wybitnych i lepszych od Rolka

Więc ten temat nie przypadkowo się tutaj znalazł :) 

Dlaczego w wątku Rolexa?

• Bo jak już wspomniałem, akurat podrabianych Omeg tam nie widziałem  co oczywiście wcale nie znaczy, że ich nie ma. Albo może Omedze udaje się z tym walczyć (przynajmniej w Turcji) nieco bardziej efektywnie niż innym markom.
  • Poza tym to bardzo dynamiczna i żywiołowa społeczność więc... pod tym względem się nie rozczarowałem  .

Ta półka ze zdjęcia rzeczywiście była bardziej różnorodna i to też chciałem pokazać. Tym niemniej tam jednak też króluje Rolex. W szczególności wśród kelnerów i straganiarzy. Choć spotkałem też nosicieli "Hublota". Relatywnie spora popularność "AP" czy "Hublota" na tych wystawkach to chyba zasługa znanych piłkarzy itp, którzy je dość często noszą.

Omegi nie ma, bo jak podrabiac, to na bogato

W dniu 3.05.2025 o 19:33, mario1971 napisał(-a):

Wypij dobre piwo, przejrzyj ceny na ch24, odejmij od nich jakieś 10-12% i masz cenę wywoławczą za swój zegarek.

4a2117fa73a38e25ea19f12f6d8f348b.jpg

Mario dlaczego zasłoniłeś rodzaj pifka?

Hell najlepsze 

za Paulanera zawsze 👍

Najlepszego piłem z kija na meczu w Allianz Arena

3 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

jacy ludzie taki wątek 

Rozwiniesz temat, proszę! :)

3 godziny temu, rafalmosty napisał(-a):

Robert wrzucił coś w dobrej wierze, a tu wywiązała się dyskusja, podszyta jakimiś niezdrowymi emocjami. Wątek rolexa tradycyjnie, nie zawodzi🤷🏻‍♂️

Znam odpowiedź na zadane przez siebie pytanie. :) W końcu ten wątek (Rolex) jest najbardziej poczytnym ze wszystkich w dziale zegarków szwajcarskich i niemieckich, przez co posiada największy zasięg.  Publikują tu głównie miłośnicy marki, jak również oponenci i wszelkiej maści hejterzy, dla których tydzień bez gównoburzy to czas stracony. ;)   

Tak, nasza społeczność jest bardzo dynamiczna i żywiołowa...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

30 minut temu, mario1971 napisał(-a):

trochę się wspomogłem ai , mam nadzieje że odpowiedź jest satysfakcjonująca 

„Jacy ludzie, taki wątek” to powiedzenie, które można rozumieć jako stwierdzenie, że temat dyskusji, rozmowy lub działania jest odzwierciedleniem osób, które biorą w tym udział. W skrócie, to sugerowanie, że to, co się dzieje w rozmowie czy w danym kontekście, zależy od charakterystyki uczestników"

"W zależności od sytuacji, to powiedzenie może mieć pozytywne, neutralne lub krytyczne zabarwienie. Wszystko zależy od tego, czy temat jest głęboki, twórczy, inspirujący, czy może powierzchowny, ograniczony czy jałowy "

6 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

„Jacy ludzie, taki wątek” to powiedzenie, które można rozumieć jako stwierdzenie, że temat dyskusji, rozmowy lub działania jest odzwierciedleniem osób, które biorą w tym udział. W skrócie, to sugerowanie, że to, co się dzieje w rozmowie czy w danym kontekście, zależy od charakterystyki uczestników"

"W zależności od sytuacji, to powiedzenie może mieć pozytywne, neutralne lub krytyczne zabarwienie. Wszystko zależy od tego, czy temat jest głęboki, twórczy, inspirujący, czy może powierzchowny, ograniczony czy jałowy "

Mariusz liczył na delikatne obrzucenie błotkiem, a Ty mu sprzedajesz nic nieznaczące definicje, które nie definiują tych ludzi do Rolexa.

1 minutę temu, facecik napisał(-a):

Mariusz liczył na delikatne obrzucenie błotkiem, a Ty mu sprzedajesz nic nieznaczące definicje, które nie definiują tych ludzi do Rolexa.

pracuje nad sobą więc nie 😜 

Posted (edited)
3 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Dlaczego w wątku Rolexa?

• Bo jak już wspomniałem, akurat podrabianych Omeg tam nie widziałem 🙂 co oczywiście wcale nie znaczy, że ich nie ma. Albo może Omedze udaje się z tym walczyć (przynajmniej w Turcji) nieco bardziej efektywnie niż innym markom.
  • Poza tym to bardzo dynamiczna i żywiołowa społeczność więc... pod tym względem się nie rozczarowałem 😁 👍.

Zależy w jakich kręgach się obracasz. Moi znajomi ze Stambułu mają kolekcje wspaniałych zegarków większe niż niektórzy tu koledzy na forum. W Stambule masz chyba 5 oficjalnych AD Rolexa. 

Oczywiście nie zmienia to faktu że Turcja to kraj podróbek i mało kto z tym walczy. Tylko pytanie brzmi: dlaczego ktoś te podróbki kupuje? I na pewno nie są to tylko lokalsi, a rzesze turystów. Gdyby w Polsce podróbki były tak łatwo dostępne jakw Turcji, to też znalazłoby się na nie mnóstwo chętnych. 

Edited by beniowski

57 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Srety pierdety. A teraz napisz, jakie miałeś faktyczne intencje wrzucając to stwierdzenie. Tak od serca. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

54 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Zależy w jakich kręgach się obracasz. Moi znajomi ze Stambułu mają kolekcje wspaniałych zegarków większe niż niektórzy tu koledzy na forum. W Stambule masz chyba 5 oficjalnych AD Rolexa. 

Oczywiście nie zmienia to faktu że Turcja to kraj podróbek i mało kto z tym walczy. Tylko pytanie brzmi: dlaczego ktoś te podróbki kupuje? I na pewno nie są to tylko lokalsi, a rzesze turystów. Gdyby w Polsce podróbki były tak łatwo dostępne jakw Turcji, to też znalazłoby się na nie mnóstwo chętnych. 

Ależ w Polsce jest całkiem spore grono nabywców/posiadaczy podróbek Rolexów. Takich z napisami "San Martin", "Seestern", "Pagani Design", itp. na tarczach. Nie tylko Rolexów zresztą.  ;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Z racji turystycznego charakteru wyjazdu poruszałem się głównie w kręgach kelnerów, recepcjonistów, sklepikarzy i wielonarodowego tłumu turystów oraz pasażerów wszelkich form komunikacji zbiorowej 😉. W turystycznych rejonach miasta, reprezentacja lokalnej społeczności z pewnością była dość specyficzna i niereprezentatywna dla całego tureckiego społeczeństwa. 

Zresztą ja o Turkach jako takich chyba ani jednego złego słowa tutaj nie napisałem, bo cały ten podróbkowy biznes (zarówno zegarkowych jak i ciuchowych) jest rzeczywiście nakierowany głównie na turystów - przede wszystkim tych zagranicznych.

Natomiast przy tej okazji mam jeszcze jedno spostrzeżenie, powiedzmy że psychologiczno-socjologiczne.

Kiedy spacerowałem po Istambule, już po zobaczeniu jak handluje się tam masowo i otwarcie podróbkami, to każdy nosiciel eleganckiego zegarka oraz każda elegancka pani z torebką LV na ramieniu budzili moje podejrzenia co do oryginalności. Nie tylko, kiedy było to w kontekście kontrastu (kelner z Hublotem), ale w innych sytuacjach również.

Natomiast kiedy rok wcześniej spacerowałem po Mediolanie, to każda elegancka torebka LV na ramieniu eleganckiej pani, takich podejrzeń we mnie nie budziła. Choć być może niektóre z tych torebek też pochodziły z bazaru Turcji. Podobnie, jakoś nie wzbudził moich podejrzeń Rolex na nadgarstku pani prowadzącej do stolików gości w eleganckiej restauracji w Porto Cervo.

Tak to otoczenie w jakim przebywamy wpływa na nas i buduje naszą percepcję.

2 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Z racji turystycznego charakteru wyjazdu poruszałem się głównie w kręgach kelnerów, recepcjonistów, sklepikarzy i wielonarodowego tłumu turystów oraz pasażerów wszelkich form komunikacji zbiorowej 😉. W turystycznych rejonach miasta, reprezentacja lokalnej społeczności z pewnością była dość specyficzna i niereprezentatywna dla całego tureckiego społeczeństwa. 

Zresztą ja o Turkach jako takich chyba ani jednego złego słowa tutaj nie napisałem, bo cały ten podróbkowy biznes (zarówno zegarkowych jak i ciuchowych) jest rzeczywiście nakierowany głównie na turystów - przede wszystkim tych zagranicznych.

Natomiast przy tej okazji mam jeszcze jedno spostrzeżenie, powiedzmy że psychologiczno-socjologiczne.

Kiedy spacerowałem po Istambule, już po zobaczeniu jak handluje się tam masowo i otwarcie podróbkami, to każdy nosiciel eleganckiego zegarka oraz każda elegancka pani z torebką LV na ramieniu budzili moje podejrzenia co do oryginalności. Nie tylko, kiedy było to w kontekście kontrastu (kelner z Hublotem), ale w innych sytuacjach również.

Natomiast kiedy rok wcześniej spacerowałem po Mediolanie, to każda elegancka torebka LV na ramieniu eleganckiej pani, takich podejrzeń we mnie nie budziła. Choć być może niektóre z tych torebek też pochodziły z bazaru Turcji. Podobnie, jakoś nie wzbudził moich podejrzeń Rolex na nadgarstku pani prowadzącej do stolików gości w eleganckiej restauracji w Porto Cervo.

Tak to otoczenie w jakim przebywamy wpływa na nas i buduje naszą percepcję.

Masz rację, percepcja się zmienia w zależności od miejsca. W Mediolanie też sporo podróbek, choć skłonny jestem twierdzić, że o wiele więcej torebek niż zegarków. 

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Tylko pytanie brzmi: dlaczego ktoś te podróbki kupuje? I na pewno nie są to tylko lokalsi, a rzesze turystów. Gdyby w Polsce podróbki były tak łatwo dostępne jakw Turcji, to też znalazłoby się na nie mnóstwo chętnych. 

dobre pytanie ,do tego potrzeba psychoanalityka 😅 w Turcji masz dwa rodzie sklepów z podróbkami , jedne dostępne dla wszystkich , o niskiej jakości podróbek, jak kolega @Perpetuum Mobile pokazywał , drugie nie dostępne dla wszystkich , gdzie umawia się na konkretną godzinę i z polecenia, dlatego że dużo osób znanych medialnie bywa w takich sklepach - piosenkarzy , aktorzy , ludzi show biznesu..itd- tak żeby dbać o ich prywatność , jakość tu jest oszałamiająca , tam gdzie skóra krokodyla , jest skóra krokodyla ,tam gdzie złoto , jest złoto , tam gdzie jedwab , jest jedwab .. itd , nie mówiąc o dokumenty i papiery do tego towaru , ceny też są bardzo wysokie jak na podróbki - do 20-30% oryginału - 

Posted (edited)
6 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

dobre pytanie ,do tego potrzeba psychoanalityka 😅 w Turcji masz dwa rodzie sklepów z podróbkami , jedne dostępne dla wszystkich , o niskiej jakości podróbek, jak kolega @Perpetuum Mobile pokazywał , drugie nie dostępne dla wszystkich , gdzie umawia się na konkretną godzinę i z polecenia, dlatego że dużo osób znanych medialnie bywa w takich sklepach - piosenkarzy , aktorzy , ludzi show biznesu..itd- tak żeby dbać o ich prywatność , jakość tu jest oszałamiająca , tam gdzie skóra krokodyla , jest skóra krokodyla ,tam gdzie złoto , jest złoto , tam gdzie jedwab , jest jedwab .. itd , nie mówiąc o dokumenty i papiery do tego towaru , ceny też są bardzo wysokie jak na podróbki - do 20-30% oryginału - 

Czyli jeśli chcę Day-Date'a, to znajdą mi w takim 'specjalistycznym' sklepie podrobionego Day-Date'a, ale wykonanego ze złota? Nie chce się wierzyć.

Edited by beniowski

chłoposzki proszę Was...

po co Wy rozkiniacie o tych podróbach i jaki to ma sens?

podróby były, są i będą :) 

7 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

jacy ludzie taki wątek

4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

To proste, odpowiedź pada w 22 sekundzie: 

Posted (edited)
15 minut temu, mroova napisał(-a):

To proste, odpowiedź pada w 22 sekundzie: 

dobre xD 😅

to mówiłem ja Jarząbek Wacław xD

łubu dubuuu łubu dubuuu 

mata, podziwiajta... 🙄

Edited by dsz

2 godziny temu, dsz napisał(-a):

dobre xD 😅

to mówiłem ja Jarząbek Wacław xD

łubu dubuuu łubu dubuuu 

mata, podziwiajta... 🙄

Indonesia Watch Exchange

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

5 minut temu, machlo napisał(-a):

Indonesia Watch Exchange

podróba?

3 minuty temu, dsz napisał(-a):

podróba?

Nie wiem, ale zaciekawisz znacznie bardziej towarzystwo jak pokażesz swojego OP34 na 18.5 cm nadgarstku. :) 🍿

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

1 minutę temu, machlo napisał(-a):

Nie wiem, ale zaciekawisz znacznie bardziej towarzystwo jak pokażesz swojego OP34 na 18.5 cm nadgarstku. :) 🍿

też nie mogę się doczekać...

ciekawe czy będziecie się ze mnie śmiać ;)