Oris PL 0 #1 Posted November 5, 2013 Oris John Coltrane Limited Edition. Oris od bardzo dawna związany jest ze światem jazzu.Firma od wielu lat hołduje wielkim artystom jazzowym poprzez specjalne edycje zegarków z kolekcji Culture.Nie inaczej jest tym razem.Zaprojektowany według wzornictwa marki Oris z lat 50-tych ubiegłego wieku zegarek, poświęcony jest legendarnemu saksofoniście, jakim bez wątpienia był John Coltrane.Limitowany do 1000 sztuk zegarek mierzy średnicę 38mm. Charakterystyczną cechą jest wypukłe szkło szafirowe, które przywodzi na myśl plastikowe szkła zegarków w stylu retro.Na czarnej tarczy umieszczono niebieską skalę minutową, która nawiązuje do przełomowej w karierze artysty płyty „Blue Train” z 1957r.Okolicznościowe pudełko wyłożone zostało aksamitnym materiałem, takim jakim wyłożone były wnętrza obudów na instrumenty Johna Coltrane. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest norbie #2 Posted November 5, 2013 Niebieski railroad track to bardzo udane w swojej prostocie nawiązanie do "Blue Train". Fajny zegarek. Jakie ma wymiary?Ile będzie kosztować? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #3 Posted November 5, 2013 Koperta, jak pisałem wyżej ma średnicę 38mm. Do ceny nie mam teraz dostępu, a nie pamiętam jej z głowy 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Cyrhla #4 Posted November 5, 2013 Bardzo przyjemny, zrobili by coś dla Stańki bo w T-Touch'u śmiga. 0 Share this post Link to post Share on other sites
carlito1 66 #5 Posted November 5, 2013 Kolejny po Petersonie jazzman, i to równie fajny! Świetny rozmiar, tutaj należą się szczególne brawa dla Orisa, może zacznie się to w końcu powoli zmieniać na lepsze (czyt. normalniejsze rozmiary zegarków przystosowanych do strojów wieczorowych ) Pozatym rewelacyjne szkiełko, bardzo mi się podoba, kiedy szkiełko tak wystaje. Ogólnie całość naprawde na duży + 0 "Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman. Share this post Link to post Share on other sites
kornel91 58874 #6 Posted November 5, 2013 To prawda bardzo fajna garnitura. 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #7 Posted November 5, 2013 Co do ceny - 7490zł 0 Share this post Link to post Share on other sites
Edmund Exley 3483 #8 Posted November 5, 2013 Bez przepychu, ze smakiem, podoba mi się. Kolory Interu, chyba rzadkie w sumie na zegarkach, dodają oryginalności temu przecież bardzo klasycznemu modelowi. A muzykiem, którego ja bym w pierwszym rzędzie uhonorował zegarkiem (limitowanym, a jakże!), jest Robert Fripp - znacznie bliżej rocka niż jazzu, ale niewątpliwie - w samym sercu wielkiej muzyki Pozdrawiam! 0 Share this post Link to post Share on other sites
proki1971 759 #9 Posted November 5, 2013 Świetny zegarek, niby taki prosty a jednak przyciąga wzrok 0 Share this post Link to post Share on other sites
Bartosz 86 61 #10 Posted November 6, 2013 Rewelacyjny ten zegarek ! 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Mateusz001 #11 Posted November 6, 2013 Super połączenie kolorystyczne . Na pewno znajdzie szybko nabywców. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest norbie #12 Posted November 6, 2013 Jash - a jaka jest wysokość koperty ze szkłem, długość lug to lug?Cena wysoka, ciekawe jaki będzie mechanizm. SW 200-1? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #13 Posted November 6, 2013 Mechanizm SW200. Parametrów koperty poza średnicą nie ma na serwerze Orisa, więc nie wiem. 0 Share this post Link to post Share on other sites
heyax 0 #14 Posted November 26, 2013 Faktycznie taki jazzowy ten zegarek. Mi się podoba, bardzo stylowy. Udany projekt. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #15 Posted December 4, 2013 Właśnie dostałem info, że w przyszłym tygodniu przyjadą do nas 3 sztuki tego zegarka 0 Share this post Link to post Share on other sites
odCzasu doCzasu 13 #16 Posted January 13, 2015 Pomimo 38mm ładnie się prezentuje na damskim nadgarstku :-PNiestety nie mam już go w salonie i nie mogę potwierdzić zdjęciem.. Pozdrawiam,Agnieszka 0 Więcej ciekawostek zegarkowych na naszym i stronie odCzasu doCzasu Share this post Link to post Share on other sites
odCzasu doCzasu 13 #18 Posted January 13, 2015 Bo przyjdę zobaczyć 0 Więcej ciekawostek zegarkowych na naszym i stronie odCzasu doCzasu Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #19 Posted January 13, 2015 Chyba raczej przyjadę Nie mniej zapraszam serdecznie 0 Share this post Link to post Share on other sites
odCzasu doCzasu 13 #20 Posted January 15, 2015 Racja przyjadę 0 Więcej ciekawostek zegarkowych na naszym i stronie odCzasu doCzasu Share this post Link to post Share on other sites
matb 15 #21 Posted January 18, 2015 >> Na czarnej tarczy umieszczono niebieską skalę minutową, która nawiązuje do przełomowej w karierze artysty płyty „Blue Train” << To nawiązanie jest tak subtelne, że aż niezauważalne. 0 Share this post Link to post Share on other sites
rink 107 #22 Posted January 18, 2015 Po prostu klasyk i tyle. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Mikkelo 9 #23 Posted August 20, 2016 Czy znana jest już cena zegarka? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Jash #24 Posted August 20, 2016 Biorąc pod uwagę fakt, że to zegarek sprzed kilku lat...hm...nawet nie pamiętam, chyba coś koło 7500zł. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest McIntosh #25 Posted September 19, 2016 Mam dość sceptyczne podejście do tego typu projektów. Co innego gdyby John Coltrane nosił zegarek firmy Oris i producent chcąc nawiązać do tego wybitnego muzyka wykonał replikę modelu. W tym przypadku nie widzę żadnego odniesienia poza "jazdą" na słynnym nazwisku. Na czarnej tarczy umieszczono niebieską skalę minutową, która nawiązuje do przełomowej w karierze artysty płyty „Blue Train” z 1957r.Trudno domyślić się, że właśnie o takie nawiązanie chodzi. Co do kariery, to moim zdaniem jednak przełomowa okazała się współpraca Johna Coltrane z Milesem Davisem. Nikt i nic odbierze mu udziału w nagraniu jednej z najwybitniejszych płyt w historii jazzu, a mianowicie "Kind of Blue". Co do "Blue Train" to oczywiście płyta ta była konkretną petardą i jednocześnie początkiem autorskiej kariery Johna, ale najlepsze miało dopiero nadejść. I nadeszło w postaci dzieła "A Love Supreme". Dopiero na tej płycie słychać cały kunszt i maestrię jaką Mistrz nosił w sobie. Najlepiej określił to perkusista Johna, Elvin Jones, który po latach powiedział: Jeśli chcesz poznać, kim był John Coltrane, musisz znać A Love Supreme. Nic dodać, nic ująć. 0 Share this post Link to post Share on other sites