Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
armageddon10

Klub Miłośników Zegarków Certina

Recommended Posts

Przymierzę dzisiaj dwa modele Certiny, które chodzą mi po głowie od jakiegoś czasu - zawsze chciałem coś od nich mieć, mam jakiś sentyment do tej marki. Reedycja DS-2 oraz tytanowy diver 38mm.

image.thumb.png.93d730f7b163bfb8bf2ab8d3f70877a6.pngimage.thumb.png.d9d0758ce791fb9eb516aa8da6cc30e0.png 

instagram.com/crownandlume 

Tytan wygrał, kupuję. Super zegarek i niewielka kwota. 

IMG_2551.thumb.jpeg.5c953ca53338a1a583f6053d33d10daa.jpeg

Zauważyłem na stronie Certiny i sklepów, że pojawiła się damska wersja divera. Wygląda tak samo jak wersja 38mm tylko ma ceramiczny bezel i 34,5mm. Może w końcu doczekam się wersji 38 z ceramiką.

IMG_1649.png

@Nomateus gratulacje! Rozważałeś może DS2 turning bezel w tytanie? Też prawdopodobnie sprzedaję 300m i BB58 i będę niedługo szukał jakiegoś divera w tytanie, stąd moje pytanie. 

Ładny, niech służy :)

Nawet te mniejsze nurki od Certiny ostatnio oglądałem w sklepie i o ile na półce obok swoich większych braci wyglądają na zbyt małe, to na ręce wyglądają całkiem zgrabnie, przynajmniej na mojej.

Godzinę temu, wojtek91 napisał(-a):

@Nomateus gratulacje! Rozważałeś może DS2 turning bezel w tytanie? Też prawdopodobnie sprzedaję 300m i BB58 i będę niedługo szukał jakiegoś divera w tytanie, stąd moje pytanie. 

Dziękuję! Tak, przymierzałem chyba wszystko co Certina ma w ofercie w kilku punktach w Warszawie. Z jakiegoś powodu koniecznie chciałem mieć coś od Certiny, znudziło mnie sporo innych brandów, w tym Tudor. 😅 Jeśli mówisz o tej - https://zegarownia.pl/zegarek-meski-certina-ds-2-powermatic-80-set-c024-607-11-081-02 to miałem ją na nadgarstku. 

Wrażenia pozytywne, ale lepsze na mnie zrobiła ta, którą kupiłem. Ty masz większy nadgarstek, więc może u Ciebie lepiej podpasuje DS2. Aczkolwiek chciałem dodać, że moja Certina lug to lug ma całkiem spore licząc z męskimi endlinkami, które tak do końca się "nie kładą" - ponad 50mm! Także warto najpierw przymierzyć, to nie jest takie małe 38mm. 

10 godzin temu, Nomateus napisał(-a):

Dziękuję! Tak, przymierzałem chyba wszystko co Certina ma w ofercie w kilku punktach w Warszawie. Z jakiegoś powodu koniecznie chciałem mieć coś od Certiny, znudziło mnie sporo innych brandów, w tym Tudor. 😅 Jeśli mówisz o tej - https://zegarownia.pl/zegarek-meski-certina-ds-2-powermatic-80-set-c024-607-11-081-02 to miałem ją na nadgarstku. 

Wrażenia pozytywne, ale lepsze na mnie zrobiła ta, którą kupiłem. Ty masz większy nadgarstek, więc może u Ciebie lepiej podpasuje DS2. Aczkolwiek chciałem dodać, że moja Certina lug to lug ma całkiem spore licząc z męskimi endlinkami, które tak do końca się "nie kładą" - ponad 50mm! Także warto najpierw przymierzyć, to nie jest takie małe 38mm. 

Chodzi mi konkretnie o wariant w tytanie:

Przechwytywanie.jpg

Ale z grubsza tak, to ten sam model tylko w innym wariancie tarczy i materiału koperty.

Pytam bo pierwotnie się na niego nastawiłem, ale późniejsze zdjęcia znalezione w Internecie trochę ostudziły mój zapał. Tarcza wydała mi się bardzo płaska, a wypukłe logo i napis DS-2 jakieś takie plastikowe. Ale niestety nie miałem jeszcze szansy zobaczyć go na żywo. 

W międzyczasie kupiłem też Tissota Heritage 1973, który również ma beczułkowatą kopertę. Pewnie jedna tego typu mi wystarczy, stąd ostatnio zacząłem się przyglądać właśnie modelowi, który finalnie sam zakupiłeś 😉

Edited by wojtek91

Na taki kwarcyk mnie dzisiaj syn naciągnął. 
Myślę, że dla 15 latka to całkiem niezła machina. Sam będzie ściągał folie jak wróci w sobotę z wyjazdu. 

Muszę przyznać, że to całkiem fajny zegar się okazuje, dzięki budowie wcale na ręku nie widać, że ma 43mm. 

IMG_4774.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Gdyby ktoś szukał Certiny w tytanie to zapraszam - sprzedam/wymienię, ale nie wrzucałem na bazarek forumowy. 

IMG_9266.jpg

Dzisiaj na elegancko

Sent from my iPhone using Tapatalk

Też na C

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk