Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

V126

Zegar kartkowy COPAL źle przerzuca godziny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakiś czas temu stałem się posiadaczem radia z zegarem (wielkie mi mecyje, nawet Borat miał radiobudzik, choć jego sąsiada już nie było stać na niego). Sęk w tym, że radio to Unitra Diora Chronos z 1980 z japońskim zegarkiem kartkowym COPAL. Zegar pracuje, kartki się zmieniają, wprawdzie nie sprawdzałem jego punktualności, ale w związku z faktem iż zegar jest napędzany silnikiem krokowym taktowanym sieciowo, to powinien pracować dobrze.

Myślę, że wszystkie zegary tego typu działają tak samo, więc nie będę opisywał jego budowy, ani zasady działania. Napiszę tylko, że na każdą godzinę są 2 zestawy kartek, na których jest ta sama godzina i gdy pazurek trzymający wszystkie kartki godzinowe zwalnia kartkę z godziną, to trzyma go jeszcze pazurek poruszany przez kartki z minutami, gdy minuty zmieniają się z 59 na 00 pazurek puszcza i godzina przeskakuje. Problem w tym, że przeskakuje dopiero pierwszy zestaw kartek i godzina pozostaje wciąż ta sama. Dopiero gdy jest około 9-15 minut po danej godzinie, to przeskakuje kartka i pokazywana jest odpowiednia godzina (wtedy pazurek przy minutach nie trzyma kartki z godzinami).

I teraz pytanie do Was, co jest źle i jak to naprawić? Wydaje mi się, że problem jest z synchronizacją bębnów z kartkami i pierwsza kartka z godziną powinna przeskakiwać gdzieś pod koniec czasu trwania godziny, a druga na koniec. Niby nie widać, żeby zegar był rozbierany, a w to, że Japończyk źle to złożył, to trochę mi się wierzyć nie chce, ale w sumie niczego nie można być pewnym. Wydaje mi się, że wystarczy przestawić bęben z godzinami o jedną kartkę do przodu, ale pewności mi brak, więc wolę zapytać. Czy przy rozbieraniu tego typu zegara trzeba na coś uważać? Są jakieś pułapki niespodzianki, przy których coś wyskoczy (na przykład kartki się wysypią)? Wolałbym niczego nie zepsuć, gdyż szkoda byłoby stracić taki zegar, a jeszcze nigdy nie naprawiałem żadnego zegarka.

Z góry dzuękuję za wszystki pomocne wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem ogarnięty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.