Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

arek38

Prosta metoda wymiany szkiełka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się podzielić swoimi uwagami na temat wymiany szkiełka.

Co będzie potrzebne?

1.Szmatka bawełniana lub filc 

2.Żródło ciepła

3.Nożyk plastikowy lub kawałek zeszlifowanej plexi

pkt1.Najpierw demontujemy mechanizm 

Jeżeli szkiełko jest klejone: 

Należy od środka podgrzewać kopertę po bokach łączenia z szkiełkiem,każde spoiwo puszcza ok 70-80 stopni.

Póżniej delikatnie od środka plastikowym narzędziem podważamy je lub łapiemy przez szmatkę z 2 stron i wyciągamy.

Nic na siłę powinno wyjść

Szkiełko wciskane

pkt1.

Łapiemy  je przez szmatkę wyciągamy,może się zdarzyć ze jest razem z okularem wtedy należy poszukać nacięcia na nim lub zaczepu i podważać plastikiem aby nie uszkodzić

Nasze szkiełko było pęknięte mamy podobne ale jednak wchodzi i się obraca w kółko.

Wtedy je można wkleić nie używamy żadnego kleju typu kropelka,super glue może więcej szkód zrobić niż to warto.

Jeżeli szkiełko ma średnice w porządku a jest za wysokie,kładziemy koc na nim kawałek szyby papier ścierny 2000 nasze szkiełko delikatnie szlifujemy do wybranej grubość.

Teraz najgorsze

Jaki klej użyć ?

Szukamy w okolicy może to banalnie zabrzmi sklepu kosmetycznego który ma różne bajery do robienia tipsów,tam nabywamy klej

o nazwie brush-on nail glue. Klej ten jest przezroczysty dobrze łapie także plastik z metalem.W razie niepowodzenia są naturalne rozpuszczalniki które nie powodują żadnych uszkodzeń. To tyle.

Zrobiłem wiele razy tak i zawsze z powodzeniem

dodam nie jestem zegarmistrzem tylko elektronikiem  traktuje to jako hobby

może się komuś przyda pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgroza , tylko tyle napiszę , Wprowadzasz innych forumowiczów w błąd, opisując chałupnicze metody , jak to nazywasz prostej metody wymiany szkiełka.

Za małe szkiełko wklejamy na klej !  Dostęp w dzisiejszych czasach jest nieograniczony wszystkie rozmiary są dostępne  , szkiełko kosztuje w granicach 5-10 zł . Pytanie po co niszczyć zegarek klejami , jak można założyć rozmiar taki jak jest potrzebny .

Kolejną sprawą jaką opisujesz to szlifowanie plexi przez szybę i koc zmniejszając jego wysokość przy poprawnej średnicy  . Zmniejszając wysokość zmniejszasz jego śrenicę bo szkła starego typu nie posiadają prostych brzegów . 

Proste brzegi posiadają szkła "zbrojone" , które posiadają ramkę ,szlifowanie ich  może spowodować ,że ramka już nie będzie osadzona równo z brzegiem szkiełka , przypomnę że pełni ona rolę usztywnienia tak by szkło mocno siedziało w lunecie. 

Chyba że je wkleisz na klej do tipsów ....  w domowym zaciszu .Później zegarmistrze lub ludzie którzy maja pojęcie o zegarka męczą się dłubią  kleje i  inne specyfiki żeby doprowadzić zegarek do stanu w jakim powinien się znajdować.

Wymieniłem setki szkiełek , i jak widzę klejone szkiełka plexi , które mają za małe średnice na kleje róznego pochodzenia to mnie krew zalewa. 

Jeśli praktykujesz takie zabiegi  to ok , ale nie polecaj na forum tego typu napraw bo w rzeczywistości przynoszą one dużo więcej szkody niż pożytku .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra niech Ci będzie szkiełka każde można dostać.A czy szlifowanie plexi nie sprawdzałeś to nie wiesz. Tak samo jak za polerowanie szkiełka i pobieranie 40 zł to jest zgroza.

Najlepiej zero swojej inicjatywy i tez jest dobrze.

Szkiełko mineralne można łatwo obrabiać  i wcale nie trzeba być zegarmistrzem jak wiadomo używa się tego surowcach w innych produktach. 

A takimi metodami wymieniłem wiele szkiełek i wszystko jest w porządku.

Druga sprawa nie zawsze wysłany towar jest zgodny z opisem.

Są kleje które nie powodują szkód.

Kolego ten klej co podałem jest mało inwazyjny to nie kropelka czy pochodne tego.

Można go łatwo się pozbyć nie trzeba nic dłubać.

Z tego co mi wiadomo fora są po to aby samemu coś zrobić a nie metoda odsyłania do zakładu a najlepiej swojego.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację nie sprawdzałem jak szlifuje sie plexi .......? Skoro tak twierdzisz?    40 zł za polerowanie szkiełka ? Wymiana kosztuje 10 zł z usługą , to zmień zegarmistrza bo widocznie Cię ładnie kasuje . 

Nie twierdzę że nie możesz próbować sobie szlifowac i wklejać , rób co tam sobie chcesz . Dla mnie możesz nawet wklejać kryształki , przez koc i szybę  skoro to jest skuteczne, i tak to opisujesz   ,tylko to jest tak  trochę jak z malowaniem kopert w zegarkach  srebrną farba  , już widziałem tu na  forum opisywane sposoby na renowacje koperty , i jej efekty  :( 

W hurtowni szkiełko kosztuje 3,5 zł + wysyłka, wystarczy użyć wyszukiwarki google.

Powodzenia w klejeniu .  Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy pajączek to koszt hmm 59zł , używany kupiłem za 25zł i nie kombinuje z kocami czy podgrzewaniem ... miałem kilka zegarków z wklejonym szkłem na dziwne kleje , czasami cały wieczór delikatnie skrobałem to wykałaczką ... kilka razy szlifowałem szkło plexi , bo kupiłem tani syf i sam rant, który przylega do koperty był krzywy , i szkło krzywo siedziało - kończyło sie to zazwyczaj na wkurzeniu i wielu mikrorysach , które tanie szkła plexi łapią mega szybko . Osobiście wole spolerować ori szkło - jeśli się da , jeśli nie to kupić nowe i nie kombinować ;)  takie moje zdanie , byc może  za mało szkieł jeszcze wymieniłem , zwłaszcza że nie biorę się za wciskane minerały ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę tego czytać. Arek38 jeśli jesteś tak profesjonalnym elektronikiem jak zegarmistrzem to masakra. To jakieś porady z d*py są.

Administratorze to jest temat do usunięcia jeszcze ktoś tak zrobi.

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pewno taki żarcik był :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba jednak nie to. Arek ma "Brajtlinga" w kwarcu na miyocie z baterią vinnic ale doczytał że to eco-drive. Niestety nie do końca jest pewny czy to oryginał. To wiele wyjaśnia :)

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.