Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

misencjon

Prośba o identyfikację Timex-a.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym poprosić jeśli się uda o podanie jakichś informacji na temat mojego Timex-a.

Oto kilka zdjęć:

8d5083720a435a9em.jpg f74562799698b128m.jpg c3911d2afbb2a195m.jpg 440a30e48aa9fd17m.jpg e6719a9a43a6ae3fm.jpg e106b96fc7bd5fd6m.jpg

Może trochę o historii zegarka. Kupiłem go około roku temu by zastąpić zegarek marki Hirsch, który kiedyś dostałem na prezent i nie do końca mi odpowiadał. Wszedłem na dostępne portale i na jednym z nich ten wpadł mi w oko. W opisie nie było informacji co to za model, kiedy został wyprodukowany itd. Sprzedawca też nie był mi w stanie nic więcej powiedzieć na jego temat oprócz tego, że kupił go kilka lat temu na aukcji komorniczej. Zacząłem szukać czegoś na jego temat bo chciałem wiedzieć co nieco i wymienić już wtedy podniszczony bezel, który w chwili obecnej wygląda już tragicznie i białe oznaczenia stopni zcierają się jakby były kredą, a nie farbą namalowane.

Udało mi sie ustalić już datę produkcji z dekielka - F7 - oznaczający lipiec 1998 r. Myślałem tez że znalazłem "grupę docelową" dla której został wypuszczony na rynek, gdyż pasek ma wytłoczone oznaczenie "B-29" i nawet jest podobny do tego modelu Timex-a dedykowanego pilotom. Ostatnio jednak zwątpiłem i chyba pasek był wymieniany, gdyż ostatnio znalazłem te stronę - http://wristwatchcen...com/divers.html. Tutaj wychodzi, że jest on dla nurków. Bardziej jednak skłaniałbym się przy pierwszej wersji bo z WR 50M to raczej nie ponurkuje się za bardzo. Znalazłem też kilka aukcji ale z tak samo znikomym jak wczesniej opisem.

Już sam nie wiem co mam myśleć i czy ten model jest aż tak rzadki, że nie można nic o nim znaleźć. Jestem niestety laikiem pod względem zegarków i dlatego będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje na jego temat.

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

nie udało mi sie znaleźć tego konkretnego modelu. Nie potrafię określić jego oryginalności. Przypuszczam, że to model z ok. połowy lat dziewięćdziesiątych ub. wieku (później były to modele oznaczane "expedition"), może jakaś limitowana wersja....

Bezela raczej nie da sie wymnienić, zresztą to nieopłacalne. Zegarek nie jest raczej dla nurków, przy 50M nie plywalbym w nim.

Zakładając, że to nie podróbka, lecz oryginał (chyba nie podrabiano tych timexów), to jest to klasyczny (w swoim czasie popularny układ) zegarek analogowo-cyfrowy,  opis funkcji w analogicznym (nieco nowszym) modelu:

http://www.zegarek.net/zegarki/timex/zegarek_timex_T44642.html

Twój zegarek jest trochę sfatygowany, pasek bardzo zniszczony, znoszony i pewnie przepocony.... Luneta/bezel ma przetarcia, rysy na kopercie (głębsza na uchu od spodu). Stalowy ma tylko dekiel, koperta ze stopu -  jeżeli to tzw. brass (mosiądz) to mogą być wżery od potu. Moim zdaniem zegarek nie ma dużej wartości, mam nadzieję, że nie przepłaciłeś (dałbym za taki max 80 zł, a pewnie i mniej). Uwazam, że nie warto w niego inwestować, kup co najwyżej tańszy pasek i noś ;) Polecam paski T.Reda, polskie, tanie i solidne, mozna nabyć w sklepie internetowym król-net.

Na forum jest wielewątpoków o timexaxh, wystarczy wpisać nazwę firmy w okienko wyszukiwarki w prawym górnym rogu.

Mam timexa T41101 i jestem z niego ogolnie zadowolony, to byłby świetny zegarek, gdyby miał kopertę stalową w całości, a nie dekiel. Moj zaczął mieć wżery od potu i po dwóch latach noszenia wylądowal w pudelku, na pasku z podkładką (do okazjonalnego noszenia).

pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.