Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jaroo_oo

ROAMER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. :)

To mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość jeżeli piszę nie w tym dziale.

Wygrzebałem w starym kredensie zegarek Roamer, który bardzo mi się podoba ale nie znam się na zegarkach i nie wiem czy warto go ratować ponieważ jest wybrakowany.

Brakuje w nim wałka i koronki oraz pęknięte jest szkiełko. Z tego co zauważyłem to jest pozłacany? i ma oryginalny pasek (niestety trochę zesztywniał i nie wiem czy uda się go uratować.

Proszę o pomoc w identyfikacji jak i udzieleniu info o mechanizmie i ewentualnych kosztach naprawy (obawiam się że mogą przewyższyć wartość zegarka). Czy do takiego zegarka dostępne są części zamienne oryginalne?

Pozdrawiam.

post-88352-0-65884800-1453037859_thumb.jpg

post-88352-0-26823700-1453037864_thumb.jpg

post-88352-0-88811000-1453037867_thumb.jpg

post-88352-0-87785900-1453037871_thumb.jpg

post-88352-0-56364900-1453037876_thumb.jpg

post-88352-0-90773100-1453037882_thumb.jpg

post-88352-0-28088900-1453037886_thumb.jpg

post-88352-0-26707500-1453037890_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Cześć 

To szwajcarski Roamer Searock z lat 70' (od 1973-1976) na mechanizmie MST521. 

To bardzo fajne i dokładne zegarki. Mechanizm ma szybką zmianę daty i stop sekundę. 

Poszukaj w szufladzie jeszcze może znajdziesz wałek z koronką i zapewne zegarmajster zrobi Ci z niego ładny zegarek.

Zegarek nie wygląda źle wizualnie. Jest to dobra baza do odnowienia. Masz jeszcze oryginalny pasek z ładną klamerką - nie wyrzucaj klamry tylko wypoleruj i przełóż do nowego pacha. Co do kosztów serwisu to nie powinny przekroczyć wartości zegarka, bo fajnie utrzymany Roamer trzyma cenę.  Zegarek jest duży i spokojnie na dziś męski nadgarstek może zdobić.

Ja mam dwa w stali i często je noszę.

gallery_26467_836_67762.jpg

gallery_26467_836_95044.jpg

gallery_26467_836_53770.jpg

Więcej szczegółów o starych Roamerach znajdziesz na http://roamer-watches.info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wałek z koronką się nie zachował.

Czy takie części oryginale są jeszcze do kupienia, czy trzeba będzie dorabiać nie oryginalne?

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Niestety wałek z koronką się nie zachował.

Czy takie części oryginale są jeszcze do kupienia, czy trzeba będzie dorabiać nie oryginalne?

Pzdr

Są do kupienia ale raczej używki, choć i zdarzają się stare zapasy nowych. Rzuć "zapotrzebowanie" w odpowiednim temacie i może jakiś dobry człowiek z forum Cię poratuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie złozyć "zapotrzebowanie" bo nie mogę się w forum jeszcze połapać :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie po długim czasie nieobecności. Próbowałem znaleźć oryginalną koronkę i wałek ale niestety lipa. Ale już dojrzałem do ratowania Roamera i się na niego zawziąłem. Wszędzie gdzie pytałem to fachowcy chcą dorobić lub dopasować wałek bo oryginału nie ma. W związku z tym mam pytanie czy to będzie dobrze czy zegarek straci na dokładności. Co do koronki to jedną widziałem na alle ale się zagapiłem :( . Szukam dalej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Sam mam kilka Roamerów. Poszukaj na zagranicznych aukcyjnych portalach i kup jakąś używkę. W tej chwili są co najmniej 2 na ebay które by Ci pasowały. Zegarmistrz podmieni i będziesz miał na chodzie. Tak przy okazji sam poszukuję do wersji stalowej też do Searocka i też do modelu MST 521. Jak ktoś ma to pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.