Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jaroslav roch

Helvetia - ocena marki

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem wszystkim!

Z uwagi na fakt, że ogłnie sprawą kolekcjonowania i poznawania różnych zegarków zajarałem się jak Indianin blaszką :) to do doświadczonych Forumowiczów mam następujące pytania o markę Helvetia.

Jak ogólnie Wy ją oceniacie? Czy warto szukać Helvetii nawet takich do odrestaurowania/renowacji i czy "praca" nad takim zegarkiem to nie będzie przysłowiowa skórka za wyprawkę? 

Z góry dzięki za odpowiedź - temat ruszyłem bo nie mogłem takiego znaleźć na forum.

L4.720.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://penroseantiques.wordpress.com/2013/07/14/the-helvetia-watch-by-morgan-denyer-penrose-antiques-ltd/

Kawał dobrego zegarmistrzostwa, choc bez spektakularnych sukcesów.

Jako ze pytales w innym temacie, to pewnie Cię zainteresuje :)- produkowali własne mechanizmy, manualne i z naciagem automatycznym.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Yodo:)

Właśnie intersuja mnie głównie mechanizmy własne bo szczerze mówiąc przynajmniej wg mnie mechanizmy inne rodzą pewne rozczarowania. Chodzi mi o to, że kupujesz swój wymarzony zegarek, chcesz żeby to był w 100 procentach zegarek danej firmy a finalnie i tak okazuje się że środek jest taki jak w stu innych zegarkach ;)

L4.720.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli szukasz fajnego zegarka np Omegi :), i lubisz vintage, polecam kalibry z naciągiem manualnym z serii 2xx, lub też manualnym i automatycznym z rodziny 5xx.

Tu np Omega z 1968 roku cal.865 ( manual)post-48316-0-45204900-1487689259_thumb.jpg

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zegarkami to chyba jest tak ze ile by się ich nie miało to zawsze będzie za malo. :) póki co chyba będę szukał Taga. To takie moje małe zegarkowe marzenie i w tym przypadku nawet kwarca jestem w stanie zaakceptować i pokochać jak własne dziecko:)

Ale jak znajdę jakąś tania Helvetie i będę mógł ją odrestaurowac to również będzie milo:)

L4.720.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem takie coś:

https://www.olx.pl/oferta/helvetia-szwajcarski-klasyk-CID87-IDiyPkN.html#ca9a766e9f

podoba mi się, tylko od czego zacząć zabawę z odnowieniem takiego zaegarka krok po kroku  i gdzie szukac np. brakujących części? 

Nie chciałbym, żeby zakup swoje miejsce znalazł tylko w szufladzie, a żeby odzyskał, nazwijmy to, dawny blask. 

L4.720.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dasz rady, na poczatek to nazbyt trudne zajęcie.

No i ten portal...hm, mało tam oryginałów :)

Kup na poczatek taniego ruska, zobaczysz co i jak :), a wrazie 'W' mała strata.

No i sie przekonasz czy Cię to bawi.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak i od czego zacząć i gdzie szukać materiału w Wawie?:)

Yoda, na tym portalu pełno oryginałów i to w taki cenach...  :lol:  :lol:  :lol:

A tej Helvetii nie wiem, czy w takim wypadku nie zakupię awansem. Cena nie jest jakaś hmmm "astronomiczna", a Ryki na trasie Lbn-Wawa, którą czasem człowiek ma okazję zrobić to i osobiście odebrac może ;)

L4.720.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.