Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sunna

LANCO

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam (już 13 lat) kwarca marki LANCO. Jestem z niego ekstremalnie zadowolony. 13 lat bezawaryjnej pracy :!: Niestety coś zaczyna się z nim dziać. W związku z tym moje pytania:

Czy ktoś ma szczegółowe info o firmie (chyba ktoś ją przejął)?

Gdzie mogę serwisować swój zegareczek (w Polsce, ponieważ znalazłem serwis w Niemczech)?

Z góry serdeczne dzięki

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Panie Sunna. Może tak po 13 latach to bateria temu Lanco siadła i należałoby ją wymienić? ;)

A tak poważnie to o polskim serwisie chyba możesz zapomnieć.

Kiedyś Ci już pisałem że firma Lanco w 1965 roku została wykupiona przez konsorcjum SSIH (1930 Omega + Tissot). Po śmierci obu braci Kottmann z Langendorfu negocjacje były kontynuowane przez wdowy, tak że chyba nie miał kto przejąć interesu. Dalej coś tam jeszcze produkowali (raczej kwarce) pod nazwą Lanco ale wszystko chyba umarło śmiercią naturalną.

pozdrawiam Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie. Mam okazję kupić taki zegarek:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf587846910b113e.html

Stan bdb, oryginalna bransoleta, zegarek na chodzie (tarcza tylko w kolorze niebieskim). Nie wiem jednak czy 200 zł, to nie nazbyt wygórowana kwota jak na tę klasę zegarka?

Proszę o podpowiedź.

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość entwistle100
Witam.

Mam pytanie. Mam okazję kupić taki zegarek:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf587846910b113e.html

Stan bdb, oryginalna bransoleta, zegarek na chodzie (tarcza tylko w kolorze niebieskim). Nie wiem jednak czy 200 zł, to nie nazbyt wygórowana kwota jak na tę klasę zegarka?

Proszę o podpowiedź.

Dziękuję.

Jeżeli stan jest faktycznie dobry to OK! :P Jak Ci się nie spodoba to go chętnie odkupię

pozdrawiam

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, posiadam zegarek lanco taki jak na zdjęciach zamieszczonych poniżej, zegarek jest na chodzie jednak ma pękniętą szybkę i tarczę z przebarwieniami, mam pytanko czy zegarek jest wart małej renowacji czy tak jak ktoś wyżej napisał 200 zł to max co można za niego dostać i nie warto wyrzucać kasy. Zegarek raczej nie na sprzedaż, nosze go od czasu do czasu jednak drażni mnie to pęknięcie, nowe szkiełko pewnie gdzieś około 200 zł więc nie wiem czy jest sens. Pozdrawiam ;)

dscf0955.th.jpg

dscf0946.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość M.Lacroix

Ja bym wymienił tą szybę i też przy okazji do przeglądu bym go jeszcze dokładnego oddał zegarmistrzowi, do którego masz gdzieś u siebie "zaufanie" ! Szafir to może nie będzie, ale zawsze coś ;)

U mnie w Mysłowicach to był Pan Budziński, jednak jemu pracownikom takiej roboty bym na pewno nie powierzył... Teraz to nawet nie wiem czy ta firma jeszcze w ogóle istnieje ! Kiedyś była dobra, to jest fakt, ale jak Mietek tam tym wszystkim rządził i przy szachach można było z nim za "dobrych" czasów zaszaleć :P

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, myślę że chyba faktycznie dam szybę do wymiany w związku z tym mam pytanko czy wiecie do jakiego zegarmistrza w 3mieście warto pójść z tym problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Muszę zabrać głos w tej sprawie bo mam dwa takie zegarki i namęczyłem się z nimi dość porządnie.

Po pierwsze: serwis Lanco nie istnieje więc nie ma części zamiennych, a sam potrzebuję nastawnik ( nie działa mi datownik i zapadka przy wyciąganiu koronki )

Po drugie ze szkiełkiem będziesz miał chyba kłopot bo wygląda ono dość nietypowo: post-27684-0-64769400-1331225767.jpgpost-27684-0-20798700-1331225837.jpg/"]http://img8.imageshack.us/img8/2229/dsc00002zmf.jpg

( To co widzimy ma kształt prostokąta z zaokrąglonymi bokami natomiast całość po wyciągnięciu ma kształt okręgu który zachodzi pod kopertę. Sprytne prawda? )

Po trzecie: jeśli ktoś miałby jakieś części do tego modelu to chętnie odkupię albo zamienię się.

Pozdrawiam

ups to faktycznie raczej nie widzę szans na wymianę tego szkiełka ;) a szkoda bo zegarek fajny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam dwa zegarki Lanco, trzydziestoletnie (jeden rodziny, zakupiony w Warszawie w 1975-76), w tym jeden na ETA. Akurat w nim była uszkodzona kotwica wychwytu (?) i mój mistrz bez problemu znalazł zamiennik. Oba zegarki to różnorakie kostki.

Nie mam zastrzeżen do pracy mechanizmów w tych zegarkach. Za to jakośc wykonania kopert - niska. Jedną mam chromowaną - już po renowacji, druga pozłacaną - przed renowacją.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dancemacabre

co do szybek z tego co wiem .... zegarmistrz powinien dociąc szybkę jeśli nie posiada takiego rozmiaru ..... tyle że tego nie robią bo ( dużo nerwów , bo dużo strat, bo praca nie zapłacona ) tyle w tym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.