Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TDK

Czy moja Eterna jest wystarczająco dokładna?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post na Forum.

Od kilku dni jestem właścicielem zegarka Eterna, model Eterna-matic 1935. Z tego, co się zorientowałem po lekturze forum, to zegarek ma mechanizm ETA 2824-2. Zauważyłem, że zegarek śpieszy się ok 8 s na dobę. Chciałbym wiedzieć czy to dużo, czy mało, a jeśli dużo - to czy można sprawić by był dokładniejszy. Zegarek jest nowy, na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Witam.

Gratuluję zegarka. Co do dokładności chodu to oczywiście można czasomierz podregulować żeby odmierzał czas dokładniej, ale nawet przy tych 8 sekundach wielkiego bólu nie ma. Jeżeli mogę coś doradzić, to poczekaj jeszcze kilka tygodni. Zegarek jest nowy więc jak mechanizm popracuje dłużej (rozchodzi się) to możliwe, że będzie dokładniej odmierzał czas.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkowita zgoda z przedmówcą 1935 to bardzo udana replika i całkiem ładna , 8 sekund to nie tragedia choć po kilku tygodniach powinno być lepiej , jeśli jednak tak nie będzie to regulacja jest banalnie prosta , a w przyszłości warto rozejrzeć się za modelem na 2892 :twisted:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zegarek spieszy się teraz, to czy po "rozchodzeniu się" nie będzie spieszył się jeszcze bardziej? Czy nie jest tak, że "rozchodzenie się" zegarka polega na wytarciu się (dotarciu) ruchomych części i zmniejszeniu oporów? Jeśli tak, to dziwi mnie dlaczego przy mniejszych oporach zegarek ma chodzić wolniej. Jestem "lajkonikiem", może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego po "rozchodzeniu się" zegarek może chodzić wolniej?

A może to ma związek ze sprężyną, która z czasem traci naprężenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Temat był już wielokrotnie wałkowany na Forum. Skorzystaj z opcji "szukaj", a znajdziesz wszystkie informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.