Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość marmor

Czy było warto??

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marmor

Wszedłem właśnie w posiadanie dość starego pozłacanego zegarka szwajcarskiej marki Gigandet. Mam w związku z tym kilka pytań. Co to za zegarek, ile może być warty i gdzie oddać go do naprawy (czy pierwszy lepszy zegarmistrz mi go nie zepsuje).

Niestety nie mam narazie możliwości zrobienia zdjęć ale postaram się opisać kopertę.

Z przodu widoczny jest napis GIGANDET AUTOMATIC

niżej 20ATU INCABLOC oraz SWISS MADE

Z tyłu INCABLOC AUTOMATIC WOTERPROOF TESTEO AT 20ATM 600 FEET

Wygląd zegarka wskazuje że ma dobre 30-40 lat.

Z tego co znalazłem w internecie Charles GIGANDET był projektantem zegarkó dla firmy WAKMANN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zdjęcia ciężko stwierdzić czy to orginał czy podróba, a to ma kolosalne często znaczenie dla wartości zegarka.

Ps. Jesteś pewien że na kopercie jest napis ATU a nie ATM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marmor
Bez zdjęcia ciężko stwierdzić czy to orginał czy podróba, a to ma kolosalne często znaczenie dla wartości zegarka.

Na kopercie (z tyłu) jest 30 ATM a na tarczy (z przodu) jest 20 ATU.

Jak mi się uda to w poniedziałek podeśle zdjęcia. Jak poznać czy to oryginał? Ma piękny mechanizm. Osoba od której go kupiłem powiedziała że naciąg jest ETA 2772. Nie wiem co to znaczy. Niewiele więcej mi ta osoba potrafiła powiedzieć na temat tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marmor

zegarek.jpg

Chciałbym jeszcze zmienić pasek, też na czarny ale jakiś ciekawszy bo ten troszke nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marmor

Dodam jeszcze że na kopercie jest wygrawerowany prawie niewidoczny dla oka napis plaque i jakiś tam numer. To chyba oznacza że zegarek jest pozłacany, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.