Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
void

Lord Matic

Recommended Posts

Cześć,

lubię męskie zegarki w klasycznym rozmiarze, a w oko wpadły mi modele Seiko Lordmatic. Mogę kupić taki na chrono lub ebay, ale co dalej? Zegarmistrz podejmie się regulacji, czyszczenia, czy przegoni na drzewo? Nigdy nie kupowałem modelu, który wyszedł już z produkcji.

Nie rozumiem dlaczego zegarmistrz miałby Cię pogonić? Raczej się ucieszy z nowego klienta/pacjenta. W zegarkach o których piszesz nie ma nic skomplikowanego dla zegarmistrza, również z ewentualnymi częściami nie powinno być żadnego kłopotu. 

Posiadam kilkadziesiąt zegarków vintage i jakoś nie przypominam sobie żeby majster miał z czymś kłopot. 

Życzę trafnego wyboru i pamiętaj jedynie, aby to był najlepiej oryginał, a nie np. malowanka.

Powodzenia i koniecznie się pochwal po zakupie.

Cytat

Nie rozumiem dlaczego zegarmistrz miałby Cię pogonić

Dlatego że to egzotyka której nie obsługuje. Bez Twojej odpowiedzi nie wiedziałem jak podchodzą do starych modeli spoza dystrybucji na Polskę. Marka wprawdzie znana, ale sam model już nie bardzo.

Rozglądam się za modelem bez dnia i bez daty. Taki mi się bardziej podoba.

Cytat

Życzę trafnego wyboru i pamiętaj jedynie, aby to był najlepiej oryginał, a nie np. malowanka.

Nie rozpoznam, ale nie wiem czy komuś chce się w to bawić.

Widziałem malowane Delbany, ale malowanego Lord Matica nie odróżnię. Nie ze zdjęć.
Tutaj indeksy są nakładane, nie malowane, więc ryzyko jest chyba małe.

Na pewno się pochwalę. Widziałem wątek w którym ludzie parę razy chwalili się tym modelem, ale żadnego na temat - jak wybrać egzemplarz do kupna.

Edited by void

Jeśli kupisz sprawny egzemplarz w fajnym stanie to pierwsze co robisz, to fundujesz mu wizytę u zegarmistrza (koledzy z forum pewnie podpowiedzą czy doradzą konkretnego majstra w zależności gdzie mieszkasz) Serwis to serwis i wygląda podobnie w większości zegarków vintage, poza chrono). 

Ja ciągle jestem u zegarmistrza, gdyż choroba zegarkowa nie ma końca i w związku z tym co chwilę któryś wymaga serwisu (tak średnio co 5 lat) jak tego przypilnujesz to spokojnie przekażesz go potomnym, a oni dalej😉

Edited by SLAWEK 01

jak dobrze poszukasz to i w naszym kraju znajdziesz osoby mające ciekawe Seiko Vintage czasami trzeba dłużej poczekać może odrobine więcej zapłacić, ale pewność większa 

Wrocławscy zegarmistrzowie są omówieni w tym wątku, ale konkluzji nie ma.

Cytat

jak dobrze poszukasz to i w naszym kraju znajdziesz osoby mające ciekawe Seiko Vintage

Najpierw muszę wiedzieć które modele to te które mnie ciekawią.
Bardziej od samego bycia "vintage" rozglądam się za modelem w okolicy 36mm.

LMy byly robione na kilku mechanizmach. Sa takie na 52xx (Special), ktore sa ciut mniejsze, 560x oraz nawet 5626 (Deluxe - mechanizm z KSa)
Polecam, bo po ustawieniu to super dokladne i przede wszystkim piekne zegarki. Moge pomoc z ocena, bo kilka sztuk mam u siebie w kolekcji.

Bardzo dziękuję, ale rozminęliśmy się o pól dnia i już zamówiłem z Japonii. 5601 bez dnia i bez daty - chciałem widzieć jak najwięcej tarczy. Gdy już dotrze to będę pisał więcej.

Sam model mi się bardzo podoba, i mam nadzieję że egzemplarz rzeczywiście się sprawdzi, nie ma nieodwracalnych wad i nie skończy jako dawca części.

Edited by void